Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Odraščanje je že samo po sebi proces, ki poleg razburkanega čustvovanja in prvih spoznanj o delovanju telesa  prinaša s seboj kopico strahov in vprašanj, na katera si marsikatera mladostnica kljub precejšnji odprtosti družbe še vedno ne zna sama odgovoriti. Ravno zaradi tega bomo nekaj besed namenili predvsem dekletom, ki se bodo kmalu prvič srečala z ginekologom.

Avtor: Maja Vičič

Skoraj ni ženske, ki ji misel na ginekološki pregled ne bi vzbudila neprijetnega občutka, zato ni popolnoma nič presenetljivo, da se številne misli in vprašanja porajajo tudi najstnicam v najbolj občutljivih letih. Prvi obisk pri ginekologu naj bi dekleta opravila nekje do dvajsetega leta starosti, tudi če še niso imela spolnih odnosov. Številna dekleta, ki še niso bila spolno aktivna, kljub ginekološkim težavam ne želijo obiskati ginekologa, saj jih spremlja strah pred bolečim ginekološkim pregledom, predvsem starejša dekleta pa lahko spremlja tudi občutek sramu zaradi morebitne spolne neaktivnosti. Vendar je vsak strah odveč. Ginekolog je zdravnik, ki je specializiran za bolezni spolovil in dojk in bo na podlagi simptomov, zunanjega in morda tudi rektalnega pregleda (pregleda skozi danko) poiskal vzroke za ginekološke težave. Po potrebi bo opravil tudi ultrazvok (pregled preko trebuha s sondo), s katerim si bo ogledal maternico in jajčnike.

Priporočeno je, da naj bi dekle obiskalo ginekologa še pred prvim spolnim odnosom

saj ji le-ta lahko svetuje primerno zaščito pred nezaželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi. V najstniškem obdobju nudijo najbolj zanesljivo zaščito pred zanositvijo (99,7-odstotna učinkovitost) kontracepcijske tabletke, ki pa imajo to slabost, da je potrebno vsakodnevno dosledno jemanje. Tabletke vsebujejo ženske spolne hormone, ki preprečujejo ovulacijo in otežujejo gibanje semenčic, ker spremenijo sluz v materničnem vratu. Kontracepcijska zaščita je primerna za dekleta in ženske, ki še niso rodile oziroma vsaj še nekaj časa ne nameravajo zanositi. Pred petnajstim letom morajo starši oz. skrbniki pred predpisom tablet privoliti v njihovo jemanje. Vsekakor pa morajo mlada dekleta misliti tudi na dvojno zaščito. Poleg kontracepcijskih tabletk mora njihov partner pri spolnem odnosu uporabiti tudi kondom, saj se le tako lahko zaščitijo pred spolnimi boleznimi.

Ginekologa bi vsekakor morala obiskati dekleta, ki imajo kakršnekoli spremembe v menstrualnem ciklusu

ki do dopolnjenega osemnajstega leta še niso dobile menstruacije ali imajo težave z nerednimi, prepogostimi, bolečimi ali kako drugače spremenjenimi menstruacijami. Vsaka sprememba menstruacijskega cikla pri najstnici še ni znak obolenja, saj je to obdobje, ko se ciklusi šele uravnavajo in tako lahko občasno prihaja tudi do določenih odstopanj.

Ginekologa je dobro obiskati tudi takrat, kadar dekle čuti nejasne bolečine v spodnjem delu trebuha, ima srbečico zunanjega spolovila ali izcedek iz nožnice.

Vsaka bolečina v spodnjem delu trebuha še ni nujno ginekološkega izvora. Bolečina lahko prihaja tudi iz sečil in drugih organov (npr. vnetje mehurja ali cistitis). Zanj je značilno siljenje na vodo, pekoče odvajanje manjših količin seča (dizurija), bolečine nad simfizo in včasih krvav seč.

Za obisk naj se odločijo tudi dekleta, ki še niso bila spolno aktivna

saj lahko določena vrsta vnetij prizadene tudi njih. Pogosta so glivična obolenja z glivami iz rodu Candida, ki povzročijo sirast izcedek iz nožnice, srbečico in pordelost sluznice. Zdravljenje je enostavno, potrebno je nekajdnevna redna uporaba krem ali vaginalnih kapsul.

Izbrani ginekolog lahko dekletu svetuje tudi glede morebitnega cepljenja proti raku na materničnem vratu, ki lahko zaščiti tudi pred genitalnimi bradavicami. V Sloveniji lahko izbiramo med dvema cepivoma, ki sta odobreni s strani Evropske komisije za zdravila EMEA. Če oziroma katero cepivo izbrati, se je najbolje posvetovati z ginekologom.

V obdobju najstništva niso izvzete niti poškodbe genitalij, ki lahko nastanejo med športnimi in drugimi aktivnostmi

V primeru nesreče, v kateri pride do poškodb genitalij, je obisk pri ginekologu več kot nujen. Še posebej pa je pomembno, da najstnica obišče ginekologa ob vsakem sumu kaznivega dejanja oz. posilstva. Pomembno je, da posiljeno dekle ali ženska pred obiskom ginekologa ne izbriše sledi, ki so ostale za morebitnim napadalcem. Odsvetovano je vsakršno preoblačenje in tuširanje, saj so lahko tako na oblačilih kot na telesu mikrosledi, ki preiskovalcem pomagajo pri identifikaciji napadalca.

Na žalost je veliko deklet, ki kaznivega dejanja ne prijavijo ravno zaradi sramu in strahu pred ginekoloških pregledom, ki bi naj sledil vsakemu posilstvu. Zakon v Sloveniji ščiti mlade tako, da kaznuje tisto osebo, ki ima spolne odnose z dekleti ali s fanti, mlajšimi od 15 let. Najstniki (mlajši od 15 let) kljub telesni zrelosti še niso osebnostno dovolj odgovorni, da bi lahko odločali o svojem spolnem življenju. Tudi če se za spolni odnos odločijo zavestno, so na nek način zlorabljeni.

Z obiskom ginekologa ne bi smelo odlašati dekle, ki mu je izostala menstruacija ali sumi, da je zanosilo.

V lekarnah so na voljo testi za ugotavljanje nosečnosti. Test temelji na dokazovanju humanega horionskega gonadotropina hCG (angl. human chorionic gonadotropin) v seču noseče ženske. To je hormon, ki se pojavi v posteljici in seču že nekaj dni po oploditvi. Nekateri testi so tako občutljivi, da zaznajo hormon že od prvega dne izostanka menstruacije. Ker je test v določenih primerih (nepravilna uporaba, prevelika izpostavljenost vlažnosti) lahko lažno negativen, vseeno raje obiščite ginekologa, ki bo zanesljivo potrdil ali izključil nosečnost.

Kadar dekle ugotovi, da je zanosilo, se znajde v težkem položaju, polnem strahu in sramu pred starši in prijatelji.

Zato ji ravno v teh trenutkih podpora staršev ali skrbnikov veliko pomeni. Ginekolog bo dekle seznanil z možnostmi donositve ali prekinitve nosečnosti. Umetna prekinitev nosečnosti na zahtevo je po zakonu dovoljena do 10. tedna od prvega dne zadnje menstruacije, pri višji nosečnosti pa o tem odloča komisija za umetno prekinitev nosečnosti. Vsekakor velja, da mora dekle že ob sumu nosečnosti obiskati ginekologa, saj s čakanjem na menstruacijo samo podaljšuje čas morebitne nosečnosti. Kaj je za najstnico najbolje, ne more odgovoriti nihče. Vsekakor pa jo je treba dobro podučiti o pasteh in številnih odrekanjih, ki jih prinaša zgodnje starševstvo.

Kadar pride do nezaščitenega spolnega odnosa

lahko dekle prepreči zanositev tako, da čim prej po odnosu (najpozneje v 72 urah) vzame štiri t.i. postkoitalne tabletke (stediril-d, norlevo). Najprej je treba vzeti dve tableti, po dvanajstih urah pa še dve. Tabletke lahko predpiše le izbrani osebni zdravnik ali ginekolog. Velja opozoriti, da je jemanje teh tabletk le izhod v sili, ki ne sme postati ustaljena praksa, saj lahko redno jemanje ogrozi menstrualni ciklus.

Katerega ginekologa izbrati?

Izbira ginekologa je prepuščena vsaki posameznici. Pametno je, da matere navežejo s svojimi najstnicami pristen stik in da pogovor o spolnosti ni tabu tema za nobeno od njiju. Spolnost in obisk ginekologa je namreč naraven proces, ki slej ko prej doleti vsako žensko. Dekle se lahko v svojem okolju, med prijateljicami in sošolkami pozanima o ginekologih v svoji okolici. Dobro informirani so tudi splošni zdravniki in pediatri, ki bodo najstnici pomagali izbrati ginekologa. Nekatera dekleta raje izberejo ginekologinjo, spet druga imajo raje ginekologa. Vsi so profesionalci, ki bodo z dekletom skušali vzpostaviti kar se da dober in razumevajoč odnos. Vsem, ki jih skrbi, da bi ginekolog govoril s starši o njihovih težavah, naj povemo, da po dopolnjenem 15. letu ginekolog ni več dolžan obveščati staršev.

Kako poteka prvi pregled?

Dekleta, ki so že izgubila nedolžnost, bo ginekolog pregledal na klasičen način, skozi nožnico. Kadar ima dekle menstruacijo, je treba pregled prestaviti za nekaj dni. Ob pričetku pregleda bo zdravnik zastavil vprašanja o dosedanjih boleznih, morebitnih operacijah, začetku menstruacije, mesečnem ciklusu ipd. Ginekologu bo v pomoč tudi menstruacijski koledarček, ki ga večina žensk redno vodi. Običajno sledijo tudi vprašanja glede kontracepcije in spolne aktivnosti. Tudi tista dekleta, ki so homoseksualno usmerjena, lahko brez sramu priznajo svoja nagnjenja, kadar jim je nerodno, lahko prosijo sestro, če jo pusti samo z ginekologom.

Priročno je, če ženska ob obisku ginekologa obleče krilo, saj ga ob pričetku pregleda le zaviha navzgor. Zdravnik nato vstavi v nožnico spekulum, kovinski pripomoček, ki spominja na daljši račji kljun. Sam pregled večinoma ne boli, vzbuja pa nekoliko nenavaden občutek. Ginekolog potisne v nožnico orokavičen prst in natančno otipa položaj jajčnikov in maternice. Pregledu sledi tudi odvzem brisa za pregled celic materničnega ustja in materničnega kanala, ki ga imenujemo test PAP. To je presejani test in eden ključnih preventivnih zdravniških pregledov pri ženskah. Omogoča zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in s tem pomembno vpliva k zmanjšanju obolevnosti in umrljivosti. Če je test negativen, so kontrole potrebne na tri leta.

Predvsem je pomembno, da dekle sprejme svojega ginekologa kot osebo in da obisk ambulante postane vsakoletna praksa vsakega dekleta in ženske.

Ne spreglejte

V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več
prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več
Slovenska tiskovna agencija je v sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L) v maju pripravila spletni dogodek L&L INFO
Preberi več
Sončenje in tudi vsakodnevni vpliv UV žarkov ima pomemben vpliv na zdravje in izgled vaše kože danes in čez  desetletja.
Preberi več
luskavica
Luskavica oziroma psoriaza je kronična vnetna bolezen kože. V nasprotju s prepričanjem nekaterih nikakor ni nalezljiva. Za njo zboli od
Preberi več