Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Motnja erekcije je nezmožnost doseganja in ohranjanja erekcije, ki bi zadoščala za zadovoljivo spolno dejavnost. Če moški nima spontanih nočnih erekcij v fazi globokega nočnega spanja ali prebujanja ter spolnih odnosov, kakršne bi želel imeti, potem je vzrok za motnjo organski. Običajno so v »ozadju« težave z ožiljem, nevrološke ali hormonske težave. V redkih primerih gre za psihogeni vzrok. Bolezen sicer ni nevarna, se pa lahko zaradi nje življenje posameznika oziroma para bistveno spremeni. Več o erektilni disfunkciji nam je povedal Bojan Štrus, dr. med., vodja ambulante Kliničnega oddelka za urologijo UKC Ljubljana.

Avtorica: Vesna Mlakar

Erektilna disfunkcija ali erektilna impotenca? Kateri izraz je pravilen, kako ga je treba razumeti?

Izraz erektilna disfunkcija je nastal pred približno 15 do 20 leti. Gre za del težav v moškem spolnem življenju, gre za erektilno (ne)sposobnost penisa. Medtem ko izraz impotenca opuščamo oziroma ga ne uporabljamo več, ker ima negativen prizvok in ga lahko razumemo širše kot na primer, da moški ni sposoben oploditve. Slednje pa ni več povezano z erektilno funkcijo penisa.

Kateri so razlogi za erektilno disfunkcijo?

Študije v zadnjih 15 letih kažejo, da je vzrok za erektilno disfunkcijo v veliki večini primerov organski. Gre za težavo na fizičnem, telesnem nivoju. Običajno so to težave z ožiljem, nevrološke ali hormonske težave. Seveda je možen tudi psihogeni vzrok, vendar je redko dokazan.

Kdaj lahko govorimo o psihogenem vzroku za erektilno disfunkcijo?

Anamneza in določeni testi pokažejo, ali gre za organski ali psihogeni vzrok. Anamneza nam pove, ali moški doživljajo spontane nočne erekcije, ki se jih vsaj včasih spomnijo. Spontana nočna erekcija kaže na to, da je erektilna funkcija pri moškem, vsaj organsko, dobra. Kaže na to, da ta mehanizem ni v okvari. Če pa moški nima spontanih nočnih erekcij v fazi globokega nočnega spanja ali prebujanja ter nima spolnih odnosov, kakršne bi želel imeti, potem gre skoraj zagotovo za organski vzrok.

Morda si bralec težko predstavlja, kaj natančno pomeni občasna spontana nočna erekcija. Kako pogosta naj bi bila?

Normalno bi bilo, da moški doživlja spontano erekcijo v vsakem globokem spanju, vendar se je ne zaveda redno. Če se moški ne spomni niti enega takega primera, ne more imeti zadovoljivega spolnega odnosa, niti ne more masturbirati z otrdelim spolnim udom, je to jasen pokazatelj organske težave.

Kako je pravilno ukrepati v takem primeru?

Najprej je potreben obisk osebnega zdravnika, kjer naj moški navede te težave. Splošni zdravniki so dovolj izobraženi, da lahko z določenimi zdravili, ki so na voljo sicer samoplačniško, začnejo zdravljenje. Vsekakor svetujem, da moški v tem primeru kupijo zdravila, ki jim jih predpiše zdravnik na samoplačniški recept in naj ne posegajo po sorodnih zdravilih, ki jih ponujajo po spletu.

So to neke vrste tablete »viagra«?

Sodobno zdravljenje motnje erekcije temelji na zdravljenju s tabletami zaviralcev encima fosfodiesteraze tipa 5 (PDE5), ki omogočijo oziroma izboljšajo erekcijo z zaviranjem tega encima v tkivu spolnega uda. Inhibitorji PDE5 so bila prva učinkovita oralna terapija, ki je bila na voljo za to bolezen.

Kakšen učinek imajo inhibitorji PDE5?

Ob spolnem vzburjenju se iz živčnih končičev v telesu penisa sprošča dušikov oksid, ki ga razgraja encim. Zdravilo PDE5 blokira encim, ki ga razkraja, zato je erekcija boljša ob spolni stimulaciji.

Kako dolgo traja zdravljenje s tabletami? Je to permanentno zdravljenje?

S tem zdravilom se ni mogoče pozdraviti, zgolj zazdraviti. Obstaja dolgo delujoči inhibitor PDE5, ki se v nizkih odmerkih jemlje tudi kot stalna terapija, vsak drugi dan ali vsak dan. Ob stabilnem partnerskem odnosu je tako zdravljenje boljša rešitev, saj se s tem preide na spontanost v spolnosti, kar si želi mnogo parov.

Ali so tablete edini način zdravljenja?

Tablete so edini način peroralnega zdravljenja. Na ravni vazoaktivnih snovi pa je mogoče vbrizgavanje pred odnosom. Z vbrizganjem vazoaktivne snovi v brecilo penisa je mogoče spodbuditi nehoteno erekcijo. Bolnike naučimo, da si v brecilo (ob korenu) penisa pred odnosom, približno pol ure, vbrizgajo vazoaktivno snov. Učinkovitost tega zdravila je od ene do štiri ure. Seveda pa je potrebna priučitev pred zdravljenjem, podobno kot pri zdravljenju z inzulinsko injekcijo pri sladkorni bolezni.

Morda še beseda o penilnih protezah?

Penilne proteze so vsadek, ki omogoča, da s pomočjo trodelne hidravlične proteze moškemu povrnemo potenco. Tovrstno zdravljenje je končni, vendar učinkovit ukrep pri izbranih bolnikih. Pripomoček ni primeren za vsakogar in je vezan na operativni poseg.

Lahko rečemo, da je pojav erektilne disfunkcije v določenem starostnem obdobju običajen pojav?

Erektilna disfunkcija lahko nastopi kadar koli v življenju. Pri mlajši moških je vzrok prehiter odtok krvi iz penisa, zato otrdelost uda ni zadovoljiva. Starejši moški pa imajo lahko različne težave z ožiljem ali oživčenjem penisa. Pri diabetesu je erekcija motena zaradi nevrogene okvare, kar je precej pogosto.

Spolna moč torej sama po sebi ne peša?

Nočna erekcija naj bi bila prisotna »od zibelke do groba«. Tudi dojenčki imajo spontano erekcijo in v pozni starosti se to dogaja vsaj občasno. Seveda pa erektilna sposobnost ni enaka pri 20-letniku in pri 80-letniku. Prav tako čas in trajanje erekcije nista enaka, tudi frekvenca ni tako pogosta. Ni pa nikjer rečeno, da spolnost v kasnejšem življenjskem obdobju sploh ni možna. Je možna, če je moški zdrav, in je del splošnega zdravja zdravega moškega.

Spolna moč tudi ni povezana s poželenjem do partnerke?

Vedno zdravimo par. Moške sprašujemo, ali so v partnerskem razmerju, koliko spolne dejavnosti si želijo, v čem je težava itd. V anamnestičnih podatkih lahko razberem, ali je težava psihogene narave, in če je, napotimo par oziroma moškega k psihiatru, seksologu, ki se s tem ukvarja. Vendar je teh malo. Večkrat se zgodi, da nevropsihiatri napotijo moškega k nam.

Kakšno pa je realno stanje na tem področju?

Študije kažejo, da naj bi imeli moški po 50. letu v več kot polovici primerov erektilne motnje.

Ali je mogoče s preventivo ali določenim načinom življenja preprečiti pojav erektilne disfunkcije?

Na vsak način je pomemben zdrav način življenja brez izkoriščanja alkohola, drog in drugih snovi, ki vplivajo na splošno počutje. Tudi telesna dejavnost je pomembna, saj se s povečanjem prekrvavitve spodnjih okončin poveča tudi prekrvavitev penisa. Erektilna disfunkcija je pogosto prvi znak grozeče kardiovaskularne bolezni. Vse tisto, kar ogroža kardiovaskularni sistem, ogroža tudi erektilno sposobnost penisa.

Vprašalnik za oceno erektilne funkcije

Vprašalnik IIEF-5 (mednarodni indeks erektilne funkcije) je mednarodni vprašalnik za odkrivanje motnje erekcije. Do določene mere lahko s pomočjo vprašalnika izvedete samooceno svoje težave, preden obiščete zdravnika. Pri vsakem vprašanju izberite tisti odgovor, ki najbolje opisuje vaše stanje v zadnjih šestih mesecih.

ABC

A Vzrok za erektilno disfunkcijo je v veliki večini primerov organski.

B Zdravljenje motnje erekcije temelji na zdravljenju s tabletami PDE5.

C Erektilna disfunkcija je pogosto prvi znak grozeče kardiovaskularne bolezni.

Ne spreglejte

Beseda alergija izhaja iz grščine in pomeni “reagirati drugače”. Alergija je preobčutljivostna reakcija  telesa na določeno snov - alergen. Reakcijo
Preberi več
Pri hepatobiliarnih rakih gre za raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov. V jetrih se lahko pojavita dve obliki raka:
Preberi več
Poznamo veliko vrst revmatskih bolezni. Med seboj se razlikujejo po simptomih, znakih, bolezenskem dogajanju, diagnostiki in zdravljenju. Pri skoraj vseh
Preberi več
Zobni aparat invisalign
Čudovit nasmeh lahko postane tudi eden vaših najboljših atributov, ki vam dvigne samozavest in poskrbi, da se boste dobro počutili
Preberi več
Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Gre za propadanje ovojnice živčnih vlaken, vzroki za to bolezen
Preberi več
Črevesje je zelo kompleksen organ in obsega celo mrežo živčnih celic. To omrežje je po svoji zgradbi prav tako zapleteno
Preberi več
Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več