Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Vnetja ženskih rodil se lahko pojavijo na različnih mestih. Najpogosteje so krive bakterije, ki se v nepravilnem razmerju nahajajo na posameznih delih ženskih spolnih organov. Vnetja pa nastanejo tudi zaradi spolno prenosljivih bolezni ali porušenega hormonskega ravnovesja. Vnetja se lahko pozdravijo, vendar se nekatera rada ponavljajo.

Avtor: Katja Mohorič

Zakaj nastane vnetje?

Vsa nožnična vnetja so posledica čezmerne rasti mikroskopsko majhnih organizmov, ki jih sicer v normalnih razmerah najdemo v nožnici le v zelo majhnem številu. Pogoji, ki zmanjšujejo odpornost proti infekciji, lahko porušijo naravno hormonsko ali bakterijsko ravnovesje v telesu in omogočijo infekcije. Včasih se vnetja ponavljajo, še posebej, če jih povzroča več mikroorganizmov hkrati. Tedaj govorimo o mešani infekciji. Kronično vnetje nožnice pa lahko povzroča bolečine pri občevanju, ker je nožnica manj vlažna in ker se draži tudi sama vulva.

Vnetje nožnice

Vnetje nožnice (kolpitis ali vaginitis) je eno od najpogostejših vnetij ženskih rodil. Pri tem vnetju se pojavi izcedek ter srbenje, včasih se širi tudi neprijeten vonj. Vnetje se najpogosteje pojavi kot posledica infekcije. V zadnjih desetletjih število tovrstnih vnetij narašča, predvsem na račun svobodnejših spolnih nazorov in številnih kontracepcijskih pripomočkov, predvsem tabletk, ki spremenijo hormonsko ravnovesje v telesu. Nevarnost infekcije nožnice in posledičnega vnetja je še toliko večja, če ima ženska več partnerjev hkrati, saj je večja verjetnost, da dobi katero od spolno prenosljivih bolezni, na primer gonorejo.

Vnetje ženskih medeničnih organov

V ZDA ocenjujejo, da se vnetje v 75 % pojavi kot posledica spolno prenosljivih bolezni. V večini primerov gre za okužbo z gonokoki in s klamidijo, v ostalih primerih pa se težava pojavi kot posledica poroda, splava ali operacije na rodilih. Vnetje se ponavadi prične z  vnetjem materničnega vratu, ki se nato širi v maternično votlino in dalje proti jajcevodom. Gnoj lahko ostane v jajcevodu ali pa se razlije proti jajčniku. Posledica so zarastline in brazgotine v jajcevodih in njihovi okolici. Ženska čuti bolečino v medenični votlini, ki se ponavadi pojavi teden dni po menstruaciji, prav tako nožnični izcedek in povečana telesna temperatura. Če je vnetje hudo ali zdravljenje nepravilno, je možnost trajnih okvar jajcevodov in sterilnosti večja. Vnetje je tudi delni vzrok za naraščanje števila zunajmaterničnih nosečnosti. Infekcija se zdravi z antibiotiki, vendar vsa ne reagirajo takoj in so včasih potrebna močnejša zdravila. V tem primeru je potrebno tudi bolnišnično zdravljenje.

Glivične infekcije

Glivične infekcije (moniliaza ali kandidaza) so najpogostejše vrste nožničnih infekcij. Povzroča jo čezmerna rast gobicam podobnega organizma, ki se imenuje Candida albicans. Ta organizem je sicer v majhnih količinah v zdravi nožnici, ustih in v prebavilih. Monilija povzroča bel, skuti podoben izcedek. Najpogostejši znak za glivično infekcijo je hudo srbenje zunanjega splovila. Drugi simptomi se raztezajo od blagega srbenja do hude rdečine in otekline vulve. Možne so tudi bolečine med mokrenjem in spolnim občevanjem. Monilija je bolj pogosta v nosečnosti in pri ženskah, ki jemljejo tablete s hormoni proti zanositvi. Pogostejša je tudi, kadar ženska jemlje antibiotike, zaradi česar se poruši ravnovesje med bakterijami, ki so sicer v normalnih razmerah v nožnici. Med te sodi tudi Lactobacillus acidophylus, ki sodeluje pri vzdrževanju kislega okolja v nožnici. Kronična infekcija z monilijo je lahko prvi znak sladkorne bolezni. Čeprav je monilija najpogostejši vzrok za srbenje zunanjega spolovila, obstaja še veliko drugih vzrokov za srbenje ali izpuščaj. V teh primerih ni izcedka, značilnega za moniliazo.

Genitalni herpes

Virus herpesa, ki povzroča po obrazu in na ustnicah mehurčkast izpuščaj, se lahko pojavi tudi na zunanjem spolovilu. Ženske dobijo genitalni herpes večinoma od partnerja. V desetih dneh po stiku začne srbeti zunanje spolovilo, nato pa se pojavijo na koži in sluznici, včasih tudi po stegnih in zadnjici, majhni mehurčki. Le-ti počijo in pustijo majhne, vlažne in zelo boleče razjede, ki se včasih prekrijejo s trdimi krastami. Dimeljske bezgavke se povečajo in postanejo boleče. Ženska se počuti slabo in ima povišano temperaturo. To traja približno dva tedna. Nekaterim se težava ne ponovi, nekaterim pa čez nekaj mesecev ali let zopet, dokler postopoma popolnoma ne izzveni.

Trihomonadna infekcija

Infekcijo povzroča parazit, ki se imenuje Trichomonas vaginalis ali nožnični bičkar. Zanjo je značilen rumenozelen, smrdeč izcedek. Žensko srbi in včasih tudi peče in boli med mokrenjem. Ponavadi se prenaša s spolnim občevanjem, lahko pa se naleze tudi z inficirano brisačo, s kopalkami in z drugimi vlažnimi predmeti.

Bakterijski kolpitis

Vnetje ponavadi povzroči bakterija Hemophilus vaginalis. Zaradi nje teče iz nožnice sivkast ali rumen izcedek, ki ponavadi zaudarja. To vnetje ne srbi, zato je to najblažja oblika vnetja nožnice. Včasih jo diagnosticirajo tedaj, ko ne ugotovijo drugih oblik vnetij nožnice.

Atrofični kolpitis

To vnetje je pravzaprav bolezen in ne infekcija, ki pa povzroča draženje sluznice. Nastane zato, ker se nožnična sluznica tanjša zaradi pomanjkanja estrogena po menopavzi. Nožnica tako postane suha in vneta. Včasih se pojavi tudi manjši izcedek iz nožnice. Sluznica se je zaradi tega manj sposobna braniti pred bakterijami, nožnica pa postane bolj ranljiva med spolnim občevanjem. To obenem povečuje možnost oziroma dovzetnost za infekcijo.

Klamidija

Okužba s klamidijo je ena od najbolj razširjenih spolno prenosljivih bolezni v razvitem svetu. Obolevnost narašča pri mladih in povzroča zaskrbljenost zaradi negativnih vplivov na zdravje, plodnost in v času nosečnosti na plod. Vnetje povzroča bakterija Chlamydia trachomatis, ki jo je težko odkriti. Običajno okuži celice sečnice, materničnega vratu, danke in očesne veznice. Bolezenskih znakov ne povzroča, le nožnični izcedek je lahko nekoliko obilnejši, po spolnem odnosu ali v času med menstruacijami se lahko pojavi tudi manjša krvavitev iz nožnice, včasih jo boli v spodnjem delu trebuha. Kljub temu se ženska mora zdraviti. Okužba je ozdravljiva z antibiotiki. Nezdravljeno vnetje lahko povzroči neplodnost, medenično vnetno bolezen ali druge ženske težave. Na podlagi podatkov iz slovenske raziskave ocenjujejo, da je med 18 in 49 let starimi Slovenci okuženih približno 7.600 žensk, najvišji delež je med mladimi, starimi od 18 do 24 let.

ABC

A Vnetje nožnice je eno od najpogostejših vnetij ženskih rodil.

B Vnetje maternice je tudi delni vzrok za naraščanje števila zunajmaterničnih nosečnosti.

C Glivične infekcije so najpogostejše vrste nožničnih infekcij.

Ne spreglejte

Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več
Imate bolečine v križu? Težko vstanete in še težje sedite? Vas omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih aktivnostih? Bolečine v križu vsako
Preberi več
Nabavljate klimatsko napravo, zunaj pa so nastopile vroče poletne temperature, ki vas silijo v hitri nakup brez pravega razmisleka? Premajhna
Preberi več
Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več