Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Že dolgo velja, da je urološki pregled in posvet z urologom eden bolj stresnih in neprijetnih pregledov med vsemi zdravniškimi pregledi. Zakaj? Preprosto. Intima spolnosti in spolnih organov ter rektalni pregled. Prav te zavore pa je treba preseči, če želi moški dobro urološko zdravje.

Avtor: Ljubo Breskvar,dr.med, spec. urolog

 

Zakaj je urološki pregled tako neprijeten? Odgovor je moč poiskati v relativno enostavnem vzroku. Večina moških je zaradi takšnih ali drugačnih razlogov obremenjena s svojo spolnostjo. Še posebej v srednjem in poznem življenjskem obdobju daje dobro spolno življenje vsakemu moškemu občutek, da je še vedno mlad, potenten in sposoben zadovoljiti svojega partnerja. Z obiskom pri urologu nekateri moški dobijo občutek, da so se navzven, v javnost, pokazali kot šibki, saj naj bi z obiskom pokazali, da je z njimi in njihovo spolnostjo nekaj narobe. In takšni moški zato nemalokrat pridejo v urološko ambulanto prepozno.

 

Najpogostejši vzroki za obisk urologa so:

  • simptomi spodnjih sečil
  • povečana prostata
  • strah pred rakom na prostati
  • ultrazvočne spremembe na sečilih ali spolovilih
  • erektilne motnje
  • kontrolni pregled po posegih ali v sklopu spremljanja stanja
  • nujna stanja

 

Simptomi spodnjih sečil

Simptomi spodnjih sečil so daleč najpogostejši vzrok za obisk urologa. Ali so v ospredju dražeči znaki (občutki tiščanja na vodo, občutek nepopolnega izpraznjenja sečnega mehurja, …) ali zaporni znaki spodnjih sečil (prekinitve v curku urina, pritiskanje med uriniranjem, slab curek urina) ni toliko pomembno za bolnika. Pomembnejše je dojemanje svojih težav in odnos do njih. Zato je za nekoga dvakratno uriniranje ponoči v redu, za drugega pa je enkratno vstajanje ponoči že preveč. Prav ta odnos mora urologa voditi k odločitvi, kako pomagati bolniku. Pri simptomih spodnjih sečil se je uveljavilo precej zdravil, ki so danes enostavno dosegljiva in učinkovita.

Tamsulozin se je izkazal kot zelo dobro zdravilo za takojšnje lajšanje tegob spodnjih sečil, hkrati pa je zdravilo zelo varno in ne povečuje možnosti srčno-žilnega dogodka (srčni infarkt, možganska kap). To zdravilo izboljša pretok urina, bolniki lažje izpraznijo mehur in tudi ublažijo simptome zaradi kroničnega vnetja prostate. Ob tem je zdravilo varno za bolnike s srčno-žilnimi obolenji in zmanjšuje tudi tegobe zaradi dražečih simptomov spodnjih sečil (občutki tiščanja na vodo, občutki nepopolnega izpraznjenja sečnega mehurja, …).

Pri starejših bolnikih (nad 70 let) je pomemben dejavnik povečana prostata, ki je v višji starosti pomemben dejavnik, ki vpliva na težave s spodnjimi sečili. Če so težave zmerne ali hude, potem je treba zgoraj omenjenemu zdravilu dodati še eno (finasterid ali dutasterid), da ta kombinacija zmanjša možnost zapore urina. Če bolnik nima težav pri uriniranju, potem tudi velika prostata ne potrebuje nujno zdravljenja z zdravili. In marsikdaj tudi zdravstveno osebje na to pozablja, da zdravniki zdravimo bolezni in težave, ne pa izvidov ultrazvoka ali laboratorija.

Velikokrat se zgodi, da bolniki pridejo z izvidom ultrazvoka trebuha in na njem zapisano, da je prostata povečana, ob tem pa nimajo nikakršnih težav pri uriniranju. Bolnik, ki ima samo povečano prostato, zdravljenja ne potrebuje.

 

Rak prostate

Rak prostate postaja precejšnja zdravstvena težava zahodnega sveta, ki zaradi zdravljenja in posledic (bolezni ali zdravljenja) lahko prinaša precej tegob tako bolnikom kot tudi bližnjim in nenazadnje državi. Gre za najpogostejši rak pri moških, vendar je smrtnost, predvsem zaradi učinkovitega zdravljenja in zgodnejšega odkrivanja, relativno nizka (okoli 2 % odkritih primerov). Posebno težki primeri so bolniki, ki imajo zelo maligno obliko raka, ki hitreje zaseva po telesu ali ki se hitro širi lokalno, predvsem po medenici.

Zadnje študije so pokazale, da bomo urologi morali več pozornosti posvečati starejšim bolnikom, ki imajo statistično več zelo malignih tumorjev, kot se je sprva predvidevalo in da jih urologi premalokrat zdravimo kirurško. Obisk urologa pomeni zgodnje odkrivanje raka in ne preventivni pregled, saj do danes še ni bilo dokazano, da bi imela preventiva pozitiven učinek na odkrivanje in zdravljenje nevarnejših oblik raka. Možnosti zdravljenja so, glede na patohistološki izvid: radikalno kirurško ali obsevalno zdravljenje, hormonsko zdravljenje ali opazovanje.

Nemalokrat dobimo urologi v ambulanto bolnike, ki se ustrašijo zaradi zatrdline ob modu. Klinični pregled največkrat ovrže sum na pomembnejše urološko obolenje, to pa potrdijo še ultrazvočna preiskava mošnje in po potrebi preiskave krvi. Najpomembnejše obolenje je rak na modih, ki se pojavlja v zgodnjem otroštvu (do 5 let) in v postpubertetnem obdobju oz. srednjih letih (med 25. in 45. letom starosti). Še posebej je sumljiva zatrdlina, ki bi se na modu večala. Običajno rastejo raki na modih hitro, nekateri se podvojijo v velikosti v enem mesecu, zato je pomembno, da moški v primeru zatrdline, ki se veča, takoj obiščejo urologa in opravijo diagnostiko pri njem. Spremembe ob modu so v več kot 95 % primerov benigne tvorbe in ne zahtevajo dodatne diagnostike ali spremljanja.

 

Erektilne motnje

Erektilne motnje so precej pogosta zdravstveno-socialna težava, saj lahko prizadene moškega z ali brez drugih obolenj in lahko načenja partnerski odnos. Moški se neradi ‘izpostavaljajo’ urološkemu pregledu in se velikokrat težje soočijo s to težavo. Ob številnih operativnih posegih na prostati (zaradi rakov – vsako leto več kot 500 bolnikov) je lahko posledica urološkega zdravljenja erektilne motnje. Zelo pomembno je, da se v pogovorih o spolnosti odkrito pogovorijo skupaj urolog in oba partnerja, ne samo moški. Tako urolog lažje spozna njun odnos, pričakovanja in se tudi lažje dogovori o možnem zdravljenju. Poleg tega te motnje niso enostransko povzročene zaradi starosti, kot mnogi moški napačno sklepajo. V ambulanti urologi velikokrat odkrijemo le malenkost, ki jo lahko odpravimo in tako vrnemo zadovoljstvo v partnerski odnos. Tudi zato je dobro, da moški v takšnih situacijah poiščejo pomoč urologa.

 

Najpogostejša nujna stanja, ki privedejo moškega v urološko ambulanto, so: zapora urina, poškodbe genitalij ali sečil, krvavitev iz sečil, vnetja in napadi ledvičnih kolik zaradi kamnov v sečilih.

Tudi urologe, tako kot ostale zdravnike, zavezuje Hipokratova zaprisega, da bomo pomagali bolnikom s svojimi najboljšimi močmi. Zaradi narave našega dela in zaradi nekaterih predsodkov se marsikdo ne odloči za pregled v naših ambulantah in nemalokrat se zgodi, da ima to lahko resne posledice za samega bolnika. Razumevanje, medsebojno spoštovanje in zaupanje so osnova za dobro diagnostiko in zdravljenje, vendar nam trenutno časi niso naklonjeni.

 

December 2013

Ne spreglejte

Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več
Redno odvajanje blata je ključno za ohranjanje zdravega prebavnega sistema. Vendar pa se pri nekaterih posameznikih pojavijo težave z zaprtjem,
Preberi več
Ste že slišali za spondilolistezo? Morda ste imeli postavljeno diagnozo in vas zanima kaj pričakovati na poti do okrevanja? Kako
Preberi več
Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več