Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Sorazmerno majhno tveganje za nastanek bolezni, ki jih prenašajo klopi, lahko z enostavnimi ukrepi zmanjšamo.

Navodila za odstranjevanje klopov in o tem, na kaj moramo biti pozorni ob sprehodih in delu v naravi, je zapisal dr. Franc Strle iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

 

Ob gibanju v naravi se zaščitimo

Ljudje večkrat pravijo, da je klop najnevarnejša »zver« pri nas, nekateri pa si zaradi klopov ne upajo več v gozd. Pretiran strah pred boleznimi, ki jih klopi prenašajo – pri nas sta najbolj znani in pomembni lymska borelioza in klopni meningoencefalitis –, je odveč, potrebna pa sta previdnost in ustrezno ukrepanje. Delo v gozdu oziroma zahajanje v območja, kjer je veliko klopov, pomeni določeno tveganje zaradi bolezni, ki jih prenašajo klopi, vendar ima bivanje v naravi številne pozitivne učinke, ki to nevarnost zagotovo odtehtajo. Poleg tega je možnost, da po vbodu klopa zbolimo, na srečo razmeroma majhna, in sicer iz več razlogov:

 • ker niso okuženi vsi klopi, ampak le manjši del,
 • ker redko pride do okužbe, tudi če nas vbode okuženi klop,
 • ker le del oseb, pri katerih nastane okužba, tudi zboli.

 

Preventivni ukrepi

 • Ko gremo v naravo, bodimo primerno oblečeni. Telo naj bo čim bolj pokrito. Hlače naj bodo dolge, s hlačnicami v obuvalu, srajca z dolgimi, zapetimi rokavi, oblačila pa svetle barve, saj na njih lažje opazimo klope.
 • Možna je tudi zaščita z odvračali ali repelenti, vendar zaščita s sredstvi za odganjanje mrčesa ni povsem zanesljiva in delujejo le sorazmerno kratek čas. Ta sredstva so tudi potencialno škodljiva, še posebej ob pogosti in nepravilni uporabi.
 • Če klopa dobimo, ga čim prej odstranimo.

 

Odstranjevanje klopov

 1. Vsak naj si odstrani klopa sam.

Odstranjevanje klopov namreč:

 • ni naloga zdravstvene službe oziroma je to le v izjemnih primerih,
 • ne more biti razlog za obisk ambulante ob 3h ponoči in
 • ni razlog za kirurški poseg.

 

 1. Kdaj: Najpomembnejše je, da se takoj, ko pridemo iz gozda, pregledamo in odstranimo prisesane klope. Če to naredimo dovolj zgodaj, je možnost okužbe manjša.

 

 1. Kako: Klopa primemo s pinceto tesno ob koži in previdno izvlečemo. Če to naredimo sunkovito, je več možnosti, da se bo zatrgal. Če ostane rilček v koži, to za prenos okužbe s klopa na človeka ni nevarno, lahko pa rilec in del telesa, ki ostaneta v koži, povzročita ognojitev. V redkih primerih delčka klopa, ki ostane v koži, ne uspemo odstraniti z enostavnimi postopki. To ni in ne sme biti razlog za kirurški poseg. V takih primerih je najbolje počakati in odstranitev preložiti za nekaj ur oziroma na naslednji dan. Nekateri skušajo odstraniti klopa tako, da ga vrtijo v smeri urnega kazalca ali nasprotni smeri, drugi kanejo na klopa kapljico olja ali sline. Ti načini odstranjevanja so uspešni predvsem v primerih, ko so klopi prisesani razmeroma kratek čas, manj uspešni od odstranjevanja s pinceto pa, kadar jih odkrijemo pozno in so zariti globoko v kožo.

 

 

Julij, 2009

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja