Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Homeopatija kot naravna farmacija zdravi bolnika kot celoto in ne le bolezni. Spodbudi bolnikov odgovor na bolezen. Homeopatske učinkovine delujejo na vitalno energijo na ravni informacij. S temi informacijami se telo bojuje proti bolezni in stresu ter se vrne v notranje ravnovesje. Naše notranje ravnovesje je odvisno od tega, kako se prehranjujemo, koliko spimo, kako dihamo in koliko meditiramo. Homeopatijo bi lahko uporabili vsakič, ko pacientov obrambni mehanizem oslabi. Homeopatija je v svetu že dolgo uveljavljena komplementarna metoda zdravljenja. Bolnik se odloči sam, ali se bo zdravil klasično ali homeopatsko, vendar šele po posvetu z zdravnikom z znanjem medicine in homeopatije.

Homeopatijo imenujemo tudi nanofarmacija. Homeopatska zdravila namreč vsebujejo zelo majhne delce oz. informacije o substanci. Zdravila so pripravljena z redčenjem in s potenciranjem, zato ne povzročajo stranskih učinkov. Lahko pa izzovejo trenutno poslabšanje, na kar moramo pacienta opozoriti. To je znak, da je bilo zdravilo ustrezno izbrano in da deluje.

Avtor: Tanja Šegula, mag.farm.

 

Opozorilo

Samozdravljenje je pravica vsakega. Samozdravljenje traja načeloma 3–5 dni, odvisno od posameznega primera. Odgovornost za samozdravljenje sprejme vsak pacient sam. Pri samozdravljenju otrok moramo biti še posebej previdni, samozdravljenje dojenčkov pa je neodgovorno. Posvetujte se z lekarnarjem, magistrom farmacije, ki je strokovnjak z licenco za vsa zdravila, izdana na recept in brez recepta, in zavezan etičnemu kodeksu, ali pa se obrnite na izbranega zdravnika.

 

Volčja češnja je strupena rastlina s cvetom zvončaste oblike in temno vijolične barve. 

Spada v družino Solanaceae. Vsebuje dva alkaloida hiosciamin in atropin.

 

V homeopatski abecedi predstavlja B »BOLEČINO«.              

Belladonna je eno najbolj uporabljanih homeopatskih zdravil. Je homeopatsko zdravilo, ki ga lahko uporabite preventivno, ko s pregreto glavo v mrzlih zimskih dneh zapustite frizerja, da ne boste zboleli. Ali pa v primeru, ko se boste že bolni ulegli v posteljo z nenadno visoko vročino, močno se boste potili, vaš obraz bo rdeč, okno si boste zatemnili, saj vas bo motila svetloba, motil pa vas bo tudi najmanjši hrup.

 

Kako deluje?

Zanjo so značilni štirje znaki vnetja:

oteklina (tumor), rdečica (rubor), bolečina (dolor), toplota (calor).

 

Volčja češnja povzroča:

  • razširjenost zenic (midriaza) in pospešitev pulza,
  • suhost sluznic,
  • visoko vročino z nerednimi skoki in izčrpanost,
  • močan delirij, ki ga spremlja huda jeza s halucinacijami.

 

Za koga je zdravilo primerno?

Zdravilo je primerno za osebe skrajnih temperamentov. Tisti, ki so ekstravertirani, eksplozivni, nestabilni, hiperaktivni, nesigurni pred tujci, a samozavestni v krogu svoje družbe. Zdravilo je primerno za vse osebe, pri katerih prepoznamo specifične simptome.

 

Kakšni so značilni simptomi bolnika?

Bolezen je lahko posledica potenja ali prepiha, ki shladi pregreto telo. Oseba se težko kontrolira in je lahko paranoična. Bolnik je izčrpan ali nemiren, lahko blede. Običajno se rad prereka in hitro govori. Ne moreš mu nasprotovati, meni, da je sposoben vsega, čeprav ni.

Značilen je nenaden in silovit pojav simptomov, razširitev zenic in pospešitev pulza, pulziranje z utripajočimi bolečinami, občutek suhosti sluznic, suha usta (ni take žeje kot pri Aconitumu), krčevite bolečine, ki se pričnejo in prenehajo nenadoma, običajno na desni strani telesa. Rdečica obraza, potenje, znoj je topel, najbolj opazen na obrazu, povišana temperatura 38,5 °C, bolečina, oteklina, težave s požiranjem. Noge in roke so mrzle. Žeja je možna, vendar ni značilnost tega zdravila, tako kot pri npr. Aconitumu. To je lahko dober znak, ko izbiramo med tema dvema zdraviloma.

 

Kako se spremeni stanje bolnika tega tipa?

Poslabšanje nastopi s svetlobo (zaradi širokih zenic), hrupom, z dotikanjem, s tresenjem, z mrzlim zrakom (paradoksno, da kljub vročini rajši ostane v topli sobi in vse zapre), zvečer.

Izboljšanje nastopi s počitkom v temi (oseba zatemni sobo in se uleže v posteljo).

 

Kdaj se zdravilo uporablja?

Zdravilo se uporablja pri:

  • temperaturi za akutna vročinska stanja

To je drugo zdravilo za gripo, prehlad, ko nastopi potenje z visoko vročino (39 °C),         obraz je topel in rdeč, vzrok je virusen ali bakterijski, angina (tonzilitis), vnetje grla         (laringitis), vnetje ušesa (otitis) z utripajočo bolečino, škrlatinka.

Homeopatija je dodatek alopatskemu zdravljenju in pripomore k hitrejšemu okrevanju.

Vročinski krči pri otrocih, ko čakamo na zdravnika. To je zelo resno stanje, ki traja          kratek čas, a lahko pusti trajne posledice na možganovini. Homeopatija je lahko le        pomožno zdravljenje na poti do bolnice.

  • suhosti sluznic (normalno so sluznice vedno vlažne)

Vnetje sluznice žrela (faringitis), vnetje mehkega neba (rinofaringitis), boleča       hripavost s suhostjo grla, krčevit suh kašelj.

  • krčih (spazmih)

Kolcanje, jetrne ali ledvične kolike, krči se pričnejo in izginejo nenadoma.

  • kongestiji (zastajanju krvi)

Pulzirajoči glavobol, sončarica, sončne opekline, opekline prve stopnje, zastoj mleka pri dojenju; napad hipertenzije, zgodnja faza abscesa (npr. zobnega); vneto oko, občutljivo na svetlobo; umiritev besne osebe.

  • akutnem stanju tipa Calcarea Carbonica (ko ima npr. glavobol).

 

Belladonna je drugo homeopatsko zdravilo iz homeopatske lekarne za akutna stanja, ki ga je dobro imeti pri roki. Vzamemo ga lahko za Aconitumom, če ta ni učinkoval in se je bolezen razvila naprej oz. ob nastopu visoke vročine, ker smo začetno fazo bolezni zamudili. Nujno se moramo spraviti v posteljo! Privoščiti si moramo nekaj dni počitka.

 

Kako ukrepamo, kadar imamo dalj časa mejno temperaturo (okoli 37), bomo opisali v prihodnji številki.

 

Zadnja novica na področju homeopatije v Sloveniji

V Uradnem listu RS št. 94 (3. 10. 2008) je bil na podlagi Zakona o zdravilih objavljen PRAVILNIK o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini. Pravilnik navaja, da se homeopatska zdravila lahko izdajajo le v lekarnah. Pooblaščena oseba za izdajo homeopatskih zdravil je magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji s področja homeopatije. Način izdajanja posameznega homeopatskega zdravila v lekarni (na recept ali brez) bo določil organ, pristojen za zdravila.

 

December, 2008

Ne spreglejte

V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več