Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Dr. Vesna Šipka, dr. med., zdravnica splošne medicine in homeopatinja v DiagCentru v Ljubljani, se je z alternativno medicino začela ukvarjati zaradi pozitivnih izkušenj. Končala je mednarodni kolidž za homeopatijo s sedežem v Londonu in ima mednarodno diplomo klasične homeopatije. V dobrem desetletju je ob delu z ljudmi dobila veliko osebnih izkušenj in spoznala, da je potrebno na človeka gledati celostno – fizično, čustveno in tudi mentalno, saj so ta področja med seboj povezana.

Avtor: Katja Mohorič

Kaj je homeopatija? Ali pozna homeopatija tudi zdravila?

Homeopatija je celostna oblika dopolnilne, alternativne ali naravne medicine, katere namen je zdraviti človeka kot celoto in ne le njegovih telesnih simptomov. V homeopatiji zato iščemo centralni problem, iz katerega mogoče izvirajo vsi ostali simptomi, zdravljenje pa je podobno kot pri klasični medicini: če koga boli glava, ravno tako dobi zdravilo.

Razlika pa je v samem zdravilu. Homeopatska zdravila so zelo razredčena, tako da bolniki ne trpijo zaradi neprijetnih stranskih učinkov, po drugi strani pa so v postopku tresenja oz. potenciranja aktivirane vse zdravilne snovi.

Od kod izvira homeopatija, kje je najbolj razvita, kako je z izobraževanjem?

Homeopatska načela izvirajo iz zdravstvenih metod starih Grkov in Rimljanov, utemeljitelj pa je dunajski zdravnik Samuel Hahnemann (1755 – 1843).

V zadnjih dvesto letih se je homeopatija zelo razvila in postala priznana skoraj povsod po svetu, tudi v zahodni Evropi. Kjer je uzakonjena, se homeopati nahajajo v zdravstvenih domovih in sodelujejo s specialisti, pacient pa lahko sam izbere, h komu bo šel na pregled. Homeopatija je zelo razvita v Nemčiji in v Franciji, kjer je Hahnemann preživel zadnja leta svojega življenja. Poleg klasične šole, ki bazira na zdravljenju z enim zdravilom, se je razvila še francoska, ki zagovarja uporabo večih vrst zdravil.

Ali je v Sloveniji homeopatija priznana?

Pri nas je kljub temu, da homeopatija uradno še ni priznana ter da je postopek priznanja in uzakonitve, ki ga urejata Gospodarska zbornica in Ministrstvo za zdravje, še v pripravi, zastopana predvsem klasična šola. Homeopatske ordinacije obstajajo že kakšnih dvajset let, homeopatska zdravila pa prodajajo tudi v lekarnah. Ko bo homeopatija priznana, bodo z njo lahko zdravili le zdravniki, veterinarji ali farmacevti s končano homeopatsko šolo. V Sloveniji pa je veliko ljudi, ki so si pridobili poklic homeopata in imajo znanje klasične medicine, vendar ga zaradi novega zakona ne bodo mogli opravljati, razen če ne bodo opravili še visokošolskega študija medicine.

Kako homeopat postavi diagnozo? Kaj pomeni princip podobnosti pri homeopatskih zdravilih?

Homeopat postavi diagnozo na podlagi pogovora s pacientom. Skozi razlago pacienta poizkuša ugotoviti, od kod izvira njegov glavni problem in ostali, ki so lahko z njim povezani. Zdravilo izbere tako, da zaobjame vse potrebne nivoje, delovati pa mora tudi na vse simptome. Zdravilo deluje po principu podobnosti (»SIMILIA SIMILIBUS CURENTUR« tj. «PODOBNO NAJ SE ZDRAVI S PODOBNIM.«). Po tem principu naj bi snovi, ki sicer v zdravem telesu lahko sprožijo določena bolezenska znamenja, pozdravile bolnega človeka s podobnimi simptomi. Tako bi volčjo češnjo (Atropa belladonna) npr. uporabili za zdravljenje škrlatinke, saj so simptomi zastrupitve s to rastlino zelo podobni tistim, ki se pojavijo pri omenjeni bolezni. Zdravljenje je naravno in brez stranskih učinkov, zdravi se celotno telo in ne samo oboleli del.

Kako poteka homeopatsko zdravljenje?

Homeopat najprej opravi homeopatski pogovor ali svetovanje. V tem  pogovoru pacient pove vse o svojih težavah, homeopat pa s spraševanjem dobi potrebne informacije. V temeljitem pogovoru pogleda, kakšno otroštvo je imel, kakšne bolezni je prebolel in ali je imel kakšne večje probleme, kakšna cepiva je prejel, ali so imeli starši kakšne travme, strahove in podobno. Nato se pogovor preusmeri na trenutno stanje, na glavni problem. Homeopat ga obdela temeljito, prav tako tudi simptome.

Če ima nekdo na primer težave z želodcem, ga vprašamo, kdaj ga boli, kakšna hrana ga moti, kaj mu olajša bolečine (vendar ne tablete), ali je toplo ali hladno hrano, ali čuti pritisk, kaj mu poslabša težavo, kako spi in podobno.

To so pomembne informacije, saj je vsak človek nekaj posebnega. Zato ima homeopatija individualen pristop. Od vseh nivojev pa je zelo pomemben mentalni nivo: kakšne strahove in čustvene travme ima nekdo, ali je doživel v družini smrt, bolezni, izgube. Vse te informacije razkrivajo homeopatu, kako se človek obnaša – ali govori in joka, ali zadržuje stvari v sebi. Skratka, na pregledu je pacient celovita osebnost. Šele nato homeopat izbere primerno zdravilo, ki deluje na vse simptome.

Kako homeopat izbere pravo zdravilo?

Homeopatska zdravila so pripravljena iz različnih virov: mineralnega, kemijskega in rastlinskega. Včasih so jih delali tudi iz tkiv obolelih organov. Za zdravilo je pomembno, da je snov nemerljiva.

Kaj to pomeni?

Gre za kapljico tinkture, ki je narejena iz potrebnih zelišč in razredčena v vodi, nato pa se opravi postopek tresenja in potenciranja. Lahko bi rekli, da je zdravilo na nek način informirano. V primerjavi s klasično medicino, kjer gredo zdravila v kri in nato po receptorjih do vseh celic v telesu, se homeopatsko zdravilo da na ali pod jezik, da se raztopi, absorbira in v ustih razprši po telesu,  spodbudi našo vitalno energijo oz. naš vitalni imunski sistem, da začne delovati. Tako se aktivira proces samozdravljenja oz. samoregulacije, ki zaradi različnih toksinov, blokad in drugih obremenitev ni mogel delovati. Pri homeopatskem zdravilu je velika uganka to, da zdravilne snovi ne moremo najti, ker je tako razredčena. Znanstveniki zato ne morejo ugotoviti, kaj pravzaprav deluje.

Mogoče je od vseh oblik alternativnih zdravljenj homeopatija najbližje klasični medicini, ker se zdravi v obliki zdravil, samo da ta nimajo stranskih učinkov, delujejo na celoten organizem in ne na posamezne organe oz. simptome. Niti ne vsebujejo takšnih snovi. Homeopatska zdravila tudi ne zdravijo bolezni direktno, ampak telesu vračajo podrto energetsko in duhovno ravnovesje in s tem spodbujajo organizem, da se  pozdravi sam. Navidezno poslabšanje je samo znak, da je zdravilo začelo delovati in spodbudilo blokado. Kaže se kot simptomi, ki sicer spremljajo določeno bolezen, vendar trajajo le kakšno uro ali dan. Lahko se pojavijo tudi čustva. Če so stanja akutna, na primer prehladi in vnetja, se človek pozdravi hitro, odvisno od telesne starosti ali bolezni. Prav tako se hitro pozdravijo psihosomatska stanja, funkcionalne motnje, alergije, kožne spremembe, okvare na organu ali sistemu. Pri kroničnih boleznih poteka zdravljenje dalj časa. Uspeh je odvisen od pravilno izbranega zdravila, od vsakega posameznika in njegovega načina življenja – ali telesu pomaga s prehrano, telovadbo in umirjanjem ali ne.

Katere bolezni se lahko ozdravijo s homeopatijo?

S homeopatijo se lahko ozdravijo skoraj vse bolezni, razen težkih kroničnih, ki se s homeopatijo le olajšajo. Predvsem je potrebno za vsako bolezen ali težavo izbrati pravi sistem zdravljenja ali celo več sistemov, saj nobeden ni stoodstoten.

Seznam bolezni, katere lahko zdravimo s homeopatijo, je dolg: glavoboli, vnetja oči in srednjega ušesa, alergije, akutni prehladi, sinusi, zoboboli, vnetja žrela, mandljev, obolenja ščitnice, kašelj, vnetje pljuč, astma, obolenje srca, aritmija, angina pektoris, degenerativni problemi, prebava, bolečine v želodcu, bruhanje, krči v trebuhu, obolenje jeter, hemoroidi, genitalni sistem, sitem urinalnega trakta, ledvice, prostata, različne krvavitve, menstrualne težave, periferni organi, artritis, problemi s hrbtenico, bolečine v hrbtu, išias, različne travme, poškodbe, kožne bolezni, luskavice, suha koža, herpes, klinične infekcije, akne, bradavice, ter sistemske motnje, kot so gripa, multipla skleroza, vročičnost, …

Po mojih izkušnjah se zelo uspešno pozdravijo tudi prehladi pri otrocih, krči pri novorojenčkih, ko rastejo zobe, različne alergije, astma, kožne težave, različna psihosomatska stanja, stres, strahovi, čustvene travme in podobno. V zadnjem času so ljudje glede vsega bolj osveščeni in iščejo naravne metode zdravljenja. Veliko jih je ohranilo stik z naravo in so zato odprti za naravne načine zdravljenja, naravno prehrano in podobno. Po mojih podatkih kar 70 % ljudi, ki išče pomoč homeopata, noče več jemati zdravil. K nam pridejo najpogosteje zaradi bolečin v hrbtenici, omotic, vrtoglavic, bolečin gibalnega sistem, revme, migren, glavobolov, prehladov, menopavzalnih težav, menstrualnih bolečin, krvavitev, alergij, vnetij, izpuščajev na koži in ko ne pomaga nič drugega.

Ali lahko poteka vzporedno uradno in homeopatsko zdravljenje?

Človek lahko jemlje klasična zdravila in si z njimi zdravi različne bolezni, vendar lahko istočasno jemlje tudi homeopatska zdravila. Izjema so primeri, ko nekdo jemlje močna zdravila, kot so antibiotiki, analgetiki, antidepresivi in kortikosteroidi. Tedaj ni potrebno da uživa še homeopatska. Ko jih neha jemati, lahko nadaljuje s homeopatskimi, saj so ponavadi še vedno kakšni bolečinski simptomi. V takem primeru je homeopatija dobra dopolnilna metoda zdravljenja. Zelo uspešna je tudi pri razstrupljevanju organizma pri ljudeh, ki jemljejo zdravila že več let. Če se človek zdravi z uradno medicino ali kako drugače, to pri zdravljenju upoštevamo in ga prilagodimo.

 

 

Ne spreglejte

V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več