Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Bolečine v križu, vratu in ledvenem predelu so zagotovo nekaj vsakdanjega. Težava nastane, ko se poškodbe prelevijo v kronično bolečino, ki zahteva hitro ukrepanje in sanacijo nastalega položaja. Danes vse več ljudi ob tovrstnih težavah poišče pomoč v alternativni medicini, tudi v kiropraktiki, ki v ZDA uživa ugled največje, najbolj regulirane in najbolj priznane komplementarne in alternativne stroke, počasi pa se uveljavlja tudi pri nas. Manualno zdravljenje hrbtenice so poznali že v starem Egiptu in Grčiji, sodobna kiropraktika pa se je izoblikovala v ZDA in izhaja dobesedno »izpod rok« Daniela Davida Palmerja, ki je menil, da lahko ročna manipulacija hrbtenice pomaga pri njeni okvari.

Kiropraktika se danes ukvarja z diagnosticiranjem, zdravljenjem in s preprečevanjem okvar skeletno-mišičnega sistema, predvsem hrbtenice in predpostavlja, da te okvare preko živčnega sistema vplivajo na celoten organizem. Kljub številnim kritikam, ki jih je bila deležna, se zanimanje zanjo povečuje, tako s strani pacientov kot tudi številnih raziskovalcev, ki so v zadnjih letih potrdili njene pozitivne učinke, hkrati pa narašča tudi zanimanje za študij kiropraktike v tujini. Zanj se je odločil tudi priznani doktor kiropraktike dr. Martin Weiss, ki je odgovarjal na naša vprašanja.

Avtor: Alja Gogala

Kaj je naloga kiropraktike?

Kiropraktika je znanost, veda in umetnost delanja z rokami in si prizadeva odstraniti motnje iz centralnega živčnega sistema. Pri vsaki terapiji kiropraktike se stimulirajo možgani, torej centralni živčni sistem. Posledično se odpravijo tudi  motnje, pretok je boljši, telo pa boljše deluje na vseh ravneh. Naloga kiropraktike je torej vzdrževanje optimalnega delovanja centralnega živčnega sistema.

Kako hrbtenica vpliva na delovanje našega centralnega živčnega sistema?

Za zdrav centralni živčni sistem potrebujemo tudi normalno strukturo, torej hrbtenico, ki je osnova za njegovo delovanje. Hrbtenica mora biti ravna, kar pomeni, da so ušesa, ramena in kolki v ravnini, če gledamo od zadaj. Zdrava hrbtenica ima tudi tri pomembne krivulje – vratno, prsno in ledveno –, ki morajo med seboj biti v pravilnem razmerju, torej v obliki polmeseca. Skozi center ušesne odprtine, ramenskega obroča in kolkov mora potekati težiščnica. Če ta ne poteka normalno, se pojavijo večje sile, ki vplivajo na hrbtenico in pride do hitrejše obrabe.

Raziskave kažejo, da če se težiščnica premakne samo za en centimeter naprej, se naša hrbtenjača raztegne za najmanj 5–7 centimetrov. To pa pomeni odmiranje živčnih celic, kar čez čas privede do sprememb. Če ni normalnega pretoka, se pojavi več poškodb, če se stanje ne izboljša. Primarna naloga hrbtenice je torej, da varuje hrbtenjačo, ki potrebuje pravilno strukturo, torej zdravo hrbtenico. V nasprotnem primeru se pojavijo spremembe, ki vodijo v degenerativne spremembe.

Pri katerih težavah je primerna kiropraktika?

Kiropraktika deluje na centralni živčni sistem, kar pomeni, da vpliva na celotno telo. Sicer ne moremo trditi, da kiropraktika zdravi bolezni, vendar če telo deluje bolje, večja je verjetnost samozdravljenja in samoceljenja. Naše telo bo s pomočjo kiropraktike lažje vzpostavilo ravnovesje. Ljudje se po pomoč h kiropraktiki najpogosteje zatekajo zaradi bolečin v križu, vratu in glavobolov. Vendar se je treba zavedati, da je področje kiropraktike mnogo širše, ker živci potujejo do vseh organov, mišic in tkiv, ki ne morejo delovati optimalno, če se pojavijo motnje na hrbtenici.

Ali lahko kiropraktika priskoči na pomoč tudi pri diskusu hernije?

Kadar je struktura hrbtenice normalna, so sile normalno porazdeljene, prekrvavitev je ustrezna in hernije ne vidimo. Diskus hernije je izbočenje medvretenčne ploščice, ki z leti postaja manj prožna, ker se postopno zmanjšuje vsebnost vode. Vzrok za poškodbo pri posamezniku se verjetno skriva v nepravilnem ravnanju, ki je povezano z delom ali gibanjem. Diskus hernija zahteva včasih operativni poseg, v večini primerov pa se stanje lahko sanira tudi s pomočjo kiropraktike.

Kaj je bistvo vsake terapije in kako poteka?

Bistvo vsake terapije pri kiropraktiku je ustvarjanje novih živčnih poti. V našem telesu zaradi različnih nepravilnosti prihaja do sprememb, na katere se telo, ki veliko prenese, navadi. Telo zaradi sprememb ali poškodb vzpostavi prilagojen program, naloga kiropraktika pa je, da ga dovolj stimulira z namenom, da se ustvarijo nove živčne poti, ki vodijo v prvotno stanje. Stanje se izboljšuje skozi posamezne terapije, pri čemer so nam v kiropraktiki na voljo različne metode. Terapijo lahko izvajamo na več načinov, z ali brez instrumentov. Seveda je bistveno, da se terapija izvaja pravilno.

Kako poteka obravnava pri kiropraktiku?

Najprej opravimo pregled, da ocenimo, ali je posameznik sploh primeren za terapije. Pregledamo tudi bolnikove rentgenske posnetke oziroma ortopedske, nevrološke, funkcionalne teste, nato pa naredimo načrt terapij. Seveda je število terapij in čas, v katerem pričakujemo izboljšanje stanja, odvisen od posameznika. V nekaterih primerih gre zgolj za simptomatske spremembe, kjer se na primer želimo znebiti bolečin. V primeru funkcionalnih sprememb pa težimo k bistvenemu izboljšanju stanja. Seveda je sprememba stanja daljši proces, kot je na primer učenje.

Kdaj kiropraktika ni primerna in v kakšnih stanjih je priporočljiva, poleg degenerativnih poškodb?

Kiropraktika ni primerna v primeru rakavih obolenj, če se rakave tvorbe nahajajo na hrbtenici. V tem primeru lahko s terapijo povzročimo razširitev raka oziroma poškodbo ranljivega dela, ki je bolj lomljiv. Sicer pa bo tudi bolnikom, ki jim imunski sistem ne deluje pravilno, kiropraktika v pomoč, saj dvigne raven belih krvničk. Kiropraktika je priporočena tudi v nosečnosti, saj lahko terapijo prilagodimo vsakemu posamezniku in njegovemu stanju.

Zakaj se danes pojavlja največ poškodb hrbtenice, če izvzamemo športne poškodbe in poškodbe, ki so posledica dela?

Največ poškodb povzroči prekomerno uživanje nesteroidnih protivnetnih zdravil, ki jih ljudje običajno jemljejo ob poškodbah. Vendar so raziskave pokazale, da ta zdravila poslabšajo stanje kroničnih poškodb in jih ne zdravijo.

»S kiropraktiko bi morali pričeti že pri dojenčku.«

Ali je kiropraktika smiselna oblika preventive oziroma pride v poštev šele ob nastali poškodbi?

Več kot devetdeset odstotkov poškodb centralnega živčnega sistema nastane že pri dojenčku, torej ob porodu, in pri tem odmre določeno število nevronov, ki jih seveda nimamo neskončno. In že takrat bi morali ukrepati. V ZDA, od koder kiropraktika izvira, je obvezen del vrhunskega športa. Kiropraktike bi se vsekakor morali posluževati preventivno. Tudi cenovno je to dosti bolj ugodno.

Kakšne so zmote glede kiropraktike oziroma na kaj morajo biti ljudje pozorni, ko se odločajo za terapije?

Številni ljudje menijo, da kiropraktiki delajo generalne manipulacije, kar pomeni, da se premika zgolj tisti del, ki je najbolj mobilen. Del, ki je manj mobilen, pa v tem primeru ostane pri miru, ker gre za kompenzacijo. Pri takšnih terapijah bo najbolj gibljiv del torej postal še bolj gibljiv. To pa vodi v hipermobilnost in ne stabilnost dela in posledično povzroča slabe spremembe. Takšne terapije sicer povečajo gibljivost in prekrvavitev, vendar je v ozadju kiropraktičnih terapij veliko več. Če delaš na posameznem delu, ki je potreben obravnave, lahko neposredno stimuliraš njegovo delovanje.

V čem se kiropraktika razlikuje od fizioterapije?

Kiropraktika zahteva višjo izobrazbo, v ZDA je ta enaka medicinski izobrazbi. Fizioterapija stremi k saniranju poškodb in deluje na mišični ravni. Kiropraktika pa deluje na centralnem živčnem sistemu, kjer stremimo k temu, da se vzpostavi celostno telesno ravnovesje.

Kaj lahko sami storimo za zdravo hrbetnico?

Pomembno je gibanje, čeprav ljudje še vedno enačijo vadbo z zdravjem. Treba je poudariti, da je primerna zgolj pravilna vadba, saj z neprimerno vadbo naredimo več škode kot koristi. Boljša od teka je na primer nordijska hoja. Napaka, ki jo ljudje storijo pri teku je, da se prehitro lotijo intenzivnega treninga. Če posamezniki večino dela opravljajo v sedečem položaju, so pogosto zakrčeni in takšna je potem tudi njihova drža pri teku. Ravno zaradi obilice dela je danes priporočljivo, da bi vsaj trikrat na teden izvajali vaje za mišice trupa in ramenski obroč.

Kakšno je stanje kiropraktike danes?

Kiropraktika je ena od najbolj priznanih alternativnih oziroma komplementarnih medicinskih strok. Še posebej v tujini je povsem običajno sodelovanje kiropraktikov z ortopedi, nevrologi in nevrokirurgi. Tudi kiropraktična nevrologija je zelo cenjena, še posebej pri diagnostiki. Pri kiropraktični nevrologiji opazujejo majhne spremembe z namenom, da ne pride do velikih sprememb, večjega neravnovesja ter določenih simptomov in bolezni.

Ne spreglejte

V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več