Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Na videz drobna in krhka oseba skriva v sebi veliko moč in dar za pomoč ljudem, ki nekako ne znajo naprej. Nadja Lukman je terapevtka, tui-na maserka in refleksoterapevtka. Pomaga vam poiskati vzrok težav in najti spodbudne besede. Vendar se motite, če mislite, da jo boste lahko odnesli z igranjem žrtve. Sama pravi, da so največji uspehi takrat, ko terapevt in stranka delata skupaj oziroma terapevtsko delo hitro zvodeni, če človek ni pripravljen ničesar spremeniti.

 

 

Zakaj terapevtka?

Naše telo in duša ne delujeta ločeno, čeprav se nam včasih zdi, da je tako! Motnje v telesu nas največkrat opozarjajo, da moramo pri sebi nekaj spremeniti. Moj način dela je takšen, da odkrivam podzavestne ali zavestne psihične vzorce, ki povzročajo motnje v telesu, saj samo z masažo ne odpravimo vzrokov zdravstvenih težav. Težave lahko z masažo omilimo, kljub temu pa s tem ne naredimo veliko, saj se težave lahko pojavijo nekje drugje v telesu ali pa težava čez nekaj časa ponovno izbruhne v še hujši obliki. S terapevtskimi masažami skušam odpraviti energijske blokade v telesu. Moje delo temelji na osnovah tradicionalne kitajske medicine. S komplementarnim zdravljenjem se ukvarjam že 15 let. Moja življenjska pot je bila zelo težka in polna preizkušenj. Radovednega duha sem se podala na pot duhovnosti, raziskovanja in »nadzemeljskih energij«. Tudi sama sem ugotovila, da so težave, ki nam pridejo na pot, samo izziv k spremembam oz. k delu na sebi.

 

Človek je zapleteno bitje, preplet telesa in duha. Kakšne težave pripeljejo ljudi do tega, da poiščejo vašo pomoč?

K meni prihajajo ljudje z bolečinami v mišicah in sklepih, z bolečinami v hrbtenici, križu, pri kroničnih stanjih, kot so glavoboli, migrene, nespečnost, utrujenost, slaba prebava, menstrualne težave, … Moje stranke so tudi ljudje, ki so pod velikim stresom (poslovneži), … Veliko pa je tudi takih, ki na masažo pridejo samo zaradi sprostitve. Pri terapiji se vedno povežem z notranjim vodstvom, saj je moj cilj, da oseba prejme terapijo, ki je v njeno najvišje dobro!

 

Tui-na masaža, nenavadno ime, kako bi jo predstavili, zakaj tako ime, osnovno načelo delovanja, kakšne rezultate lahko pričakujemo?

Tui-na je kitajska medicinska masaža, ki temelji na načelu jinga in janga, načelu petih elementov, načelu življenjske energije (či) in na globljih energijskih kanalih, s katerimi so povezani organi v telesu (meridijani). Masaža deluje preventivno ali rehabilitacijsko. Preventivno krepi imunski sistem, rehabilitacijsko pa odpravlja bolečine, ki jih povzročajo energijske blokade v telesu. Z masažo poiščem blokade in jih začnem odpravljati. Osnovna terapevtska orientacija je torej delovanje v smeri vzpostavljanja prostega pretoka življenjske energije (či) v globljih energijskih kanalih (meridijanih).
Masaža učinkuje tako površinsko (na kožo, mišice in tetive) kot tudi globinsko. Z masažo odpravljam energijske poškodbe in blokade, ki nastanejo zaradi vpliva patogenih dejavnikov (žalost, strah, skrbi, jeza, neprimerna prehrana, pomanjkanje fizične aktivnosti, preobremenjenosti, …).

 

V današnjem življenju, ki ga živimo prehitro, pogosto izgubimo stik s tem, kar je najgloblje v nas, stik z bistvom, ki nas dela posebne in edinstvene. Nam lahko terapija z masažo in s pogovorom pomaga, nas prebudi?

Absolutno! To je moje vodilo! Čarobne tabletke za rešitev težav ni, zato je potrebna močna volja, pogum in vztrajnost na poti do ozdravitve. Plačilo na koncu je osebna zmaga in nepopisna sreča! Čeprav se sliši zelo kruto, je bolezen v resnici priložnost, da osebnostno zrastemo!

 

Tui-na masaža

Uradna medicina temelji na znanstvenih podlagah, tradicionalna kitajska medicina pa na filozofskem razumevanju življenja, zdravja in bolezni, na izkušnjah in tradiciji. Gre za kitajsko medicinsko masažo in manipulacije v sklepih, ki temeljijo na načelih tradicionalne kitajske medicine. Glavna funkcija tui-na masaže je zdravljenje bolezni, vendar jo lahko uporabljamo tudi za sproščanje in preprečevanje bolezni. Na Kitajskem jo bolniki in zdravniki z veseljem sprejemajo zaradi enostavnosti, predvsem pa zaradi njene učinkovitosti.
Cilj vsakega masažnega prijema je sproščanje mišic in kit, omogočanje neoviranega pretoka energije po meridijanih, izničenje učinkov zunanjih in notranjih patogenih dejavnikov, izboljšanje pretoka krvi in odprava zastojev krvnega pretoka. Poleg tega masaža omili krče in bolečine.Kitajci so razdelili svet na pet elementov, ki so med seboj povezani. Motnja v delovanju enega izmed elementov povzroči določeno stopnjo rušenja čija v telesu, umu in duhu. Lahko govorimo o blagi motnji ali težkem obolenju. Posebno vlogo v tui-na masaži igrajo akupresurne točke, ki delujejo na posamezne meridijane in s pomočjo katerih lahko vzpostavimo normalen pretok energije in s tem seveda boljše zdravje.
Ena izmed tehnik TKM je tudi moksibustija. To je terapija gretja akupresurnih točk z divjim pelinom, s čimer dosežemo očiščenje meridijana, boljšo cirkulacijo čija in krvi ter odstranitev zunanjih patogenih dejavnikov, kot sta veter in mraz.
Zanimiva metoda je tudi cupping metoda, pri kateri uporabljamo zvončke. Terapija deluje tako, da zmanjšuje bolečine, pomaga pri revmatizmu, bolečinah v želodcu, razstruplja telo….

 

Februar, 2012

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več