Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ustvarjanje dobrega počutja, pomiritev, povečanje pretoka energije in pomladitev mišic. Masaža z dotikom povzroča čustvene in telesne spremembe ter ustvarja občutek enosti telesa in duha. Morda bi celo lahko rekli, da obstaja toliko različnih masaž, kolikor je različnih maserjev. Med spodaj opisanimi je morda tudi tista, ki »kliče« prav vas.

Avtorica: Vesna Vilčnik

 

Že primitivni narodi, ki so delali verjetno popolnoma instinktivno, so masažo uporabljali kot terapijo. O tem pričajo kitajski dokumenti, napisani 3000 let pred našim štetjem, ki hvalijo učinke ritmičnega drgnjenja in gnetenja telesa. Tudi stari hindujski zdravniki so zelo priporočali to tehniko za sproščanje telesa in duha, zelo priljubljena je bila tudi pri starih Egipčanih. Grški zdravnik Hipokrat, oče moderne medicine, je bil prav tako velik zagovornik masaže, združene z uravnoteženim prehranjevanjem in gibanjem na svežem zraku.

Zakaj uporabljamo masažo?

Dotik pri masaži prinaša številne koristi; zavedati se začnemo svojega telesa in dihanja in posledično izboljšamo držo. Masaža sprošča nakopičeno napetost in vrača pozornost bolečim in zategnjenim mišicam. Odplavlja odpadne snovi, ki se nabirajo v mišicah, in izboljšuje limfni obtok. Strokovnjaki se strinjajo, da redno masiranje zmanjšuje raven stresnih hormonov, znižuje previsok krvni tlak, omogoča boljši in globlji spanec, napenja kožo in izboljšuje telesno odpornost. Ob vseh blagodejnih učinkih masaže na telo pa je pomembno omeniti tudi učinek na človekovo duševnost. Raziskovalci so ugotovili, da pritisk in božajoči gibi med masažo v telesu sprostijo hormon oksitocin, ki blaži stres in lajša bolečine. Hkrati poveča izločanje endorfinov, hormonov sreče. Dobro počutje po kakovostni masaži je zato zagotovljeno.

Trije spremljevalci masaže za globinsko sprostitev

Masaža je blagodejna že sama po sebi, z nekaj dodatnimi pripomočki pa lahko poskrbite za največje čutno udobje. Trije običajni spremljevalci masaže za globinsko sprostitev so primerna glasba (če nimate raje tišine), primerna svetloba in dišave oz. olja (razen v primeru »suhe« masaže, kot so nekatere tajske masaže oz. protibolečinske terapije). Večina bi se strinjala, da je tiha zvočna spremljava pri masaži nujna. Tako običajno lažje umirimo svoje misli in se hitreje prepustimo. Pomembna je tudi primerna svetloba; idealna je mehka svetloba sveč ali pridušena razsvetljava. Aroma čajevke, rumene kitajske vrtnice z vonjem po čaju, prijetno pomirja. Prostor lepo odišavijo eterična olja ali dišeče sveče. Sicer pa se prostor kmalu prepoji tudi z vonjem po masažnem olju. Olje na koži povečuje čutni užitek in hkrati neguje telo. Pravi balzam za kožo so najkakovostnejša, čista rastlinska olja. Mandljevo olje je primerno za vse tipe kože, avokadovo olje je idealno zlasti za suho kožo, čisto razkošje pa je jojobino olje, ki vsebuje številne vitamine in minerale ter naredi kožo izjemno gladko.

Klasična švedska masaža za boleč hrbet

Klasična evropska masaža je tako imenovana švedska masaža, ki jo je v začetku 19. stoletja razvil Šved Per Henrik Ling. Njegov način obravnavanja telesa še danes šteje med najpomembnejše in najučinkovitejše zdravilne metode z dotikom. Klasična švedska masaža združuje grške, kitajske, egipčanske in rimske tehnike masiranja in je osnova sprostitveni, športni in medicinski masaži. Poteka tako, da maser obdeluje in s tem sprošča mehke dele telesa na področju nog, rok, zgornjega dela prsnega koša, trebuha, hrbta in obraza. To vrsto masaže najbolj priporočajo telesno in duševno obremenjenim ljudem, športnikom, poslovnežem in ljudem s kroničnimi bolečinami v hrbtu. Bolečine v hrbtu so običajno posledica enolične telesne drže, na primer večurnega sedenja za računalnikom in premalo gibanja. Včasih pa je vzrok za bolečo mišično zategnjenost v križu in hrbtu tudi duševni stres. Klasična švedska masaža je idealna za sproščenje vseh vrst napetosti, še posebno otrdelih hrbtnih mišic.

 

Masaža šiatsu za živčni sistem

Masaža šiatsu je doma na Japonskem. Izhaja iz pojmovanja, da po vsem telesu potekajo nevidne, medsebojno povezane energijske poti, meridijani, po katerih se pretaka življenjska energija či. Kadar v telesu vladata harmonija in uravnoteženost, se či pretaka neovirano in enakomerno. Stres, nezmeren način življenja in drugi dejavniki pa povzročajo energetsko neravnovesje, ki ga pomaga vzpostaviti masaža meridijanov. Šiatsu ima zaradi posebnih tehnik izvajanja neposredni vpliv na živčni sistem. Maser z njimi uspešno vpliva na bolečine, hormonski sistem, imunski sistem in splošno duševno počutje. Masaža se izvaja na blazini na tleh, v različnih položajih, terapevt pa lahko terapijo prilagodi ter jo izvaja tudi sede na stolu. Ta način masaže se priporoča še posebno pri bolnikih po možganski kapi, pri starejših ljudeh in nosečnicah. Terapija se izvaja z globokimi pritiski z dlanmi, palci ali komolci, pogosta pa so tudi raztezanja in kroženja udov.

Tempeljska havajska masaža lomi lomi

Lomi je havajski izraz za masažo in pomeni »gnesti, pritiskati, drgniti«. Kadar se v havajskem jeziku neka beseda podvoji, pa to pomeni večji, dvojni učinek. Havajci verjamejo, da masaža zdravi na telesni, duševni in duhovni ravni, zato je njihov pristop k človeku celosten. Izvor masaže lomi lomi je v polinezijski masaži, imenovani kahiloa, ki so jo izvajali njihovi šamani v havajskih templjih. Tudi zato mnogi to masažo imenujejo tudi tempeljska. Šamani so kralje masirali tudi po več dni oziroma tako dolgo, dokler le-ti niso postali tako sproščeni, da so njihove misli in odločitve prišle iz njihove »notranjosti«. Masaža lomi lomi temelji na havajski filozofiji, imenovani huna, ki pravi, da vse, kar obstoji, išče harmonijo in ljubezen, zato masažo imenujejo tudi »masaža ljubečih rok«. Maser izvaja masažo po intuiciji, ne pa po vnaprej določenih gibih. Masažo izvaja nežno, toda globoko, s počasnimi, ritmičnimi gibi v obliki kače, pri tem pa uporablja celo telo, zlasti pa dlani, komolce in podlakti. Havajska masaža lomi lomi je globoko sproščujoča masaža in zelo učinkovita še posebno pri odpravi stresa, glavobola, duševne stiske in napetosti v telesu. Z njo lahko vplivamo tudi na negativne misli in čustva. Masažo običajno spremljajo tihi, blagi zvoki havajske glasbe.

Samomasaža obraza za sprostitev

Najlepše je svoje telo prepustiti veščim rokam maserja oziroma maserke. Vedno pa to ni mogoče. Takrat si privoščite samomasažo. Če ste predolgo sedeli pri računalniku, brez premora hiteli iz enega na drug sestanek in ste zdaj popolnoma izčrpani, bo na vas blagodejno vplivala že preprosta masaža obraza. Drobno razvejano mišičje pod lasiščem in kožo na obrazu se še posebej dobro odziva na blage dražljaje, nastale zaradi dotika. Še posebno večerna masaža obraza prijetno sprošča in spodbuja delovanje celic med njihovim nočnim obnavljanjem. Pritisk v glavi in tenzijski glavoboli izginejo, mišice na obrazu se sprostijo. Že zjutraj ste videti mlajši in bolj sveži. Zelo preprosto in učinkovito je masiranje lasišča s konicami prstov. Sproščanje obraznih mišic pa začnete na čelu in končate pri bradi: s prsti obeh rok gladite od čela prek nosnega korena levo in desno navzdol prek obeh lic. Nadaljujete v polkrogu prek brade, dokler se konice prstov ne staknejo na sredini brade. Dovolj je, da ta gib mehko in nežno ponovite petkrat vsak večer. Učinek boste čutili in videli že v nekaj dneh. Tudi ščipanje je zaželeno. S konicami prstov rahlo dvigajte kožo na licih in bradi ter jo nežno ščipajte; pospešili boste krvni obtok in pričarali rdečico na bleda lica. Veliko prijetnejše od ščipanja pa je gladenje obrvi. Obrvi primete s sredincem in prstancem in jih s pritiskom masirate navzven, ko pridete do konca obrvi, pritisnite na senca in pritisk za kratek čas zadržite.

Masaža otroka za občutja varnosti in sprejetosti

Francoski ginekolog in porodničar Frédérick Leboyer je masažo dojenčka spoznal na študijskih potovanjih po Indiji in jo prinesel v Evropo. Nekoč je bila masaža dojenčkov bolj znana med Eskimi, pripadniki afriških ljudstev, domačini v Južni Ameriki in prebivalci otočij južnega in Tihega oceana. Danes je masaža dojenčkov v navadi že skoraj po vsem svetu. Zakaj? Potem ko otrok zapusti zaščito materinega telesa, je neposredni stik s kožo pomemben, da se počuti varnega in sprejetega. Božanje in masiranje mu pomagata pridobivati zaupanje. Telesna izkušnja masaže pa ga spodbuja k doživljanju in spoznavanju telesa. Masaža za otroka pomeni varnost in sprejetost ter poglobitev odnosa s starši, na fizičnem nivoju pa pospešuje prebavo in krvavitev ter zmanjšuje motnje spanja. Strokovnjaki za otroško masažo so ugotovili, da otroci, ki jih redno masiramo, bolje rastejo, imajo boljšo mišično koordinacijo, redkeje podlegajo okužbam, so pozornejši in samozavestnejši.

Masaža starejših in bolnikov

Eden najpogostejših vzrokov pri starejših, zakaj obiščejo svojega zdravnika, so mišično-skeletne bolečine. Tudi v masažnih salonih se pri masaži starejših pogosto posvetijo prav sproščanju mišic ob hrbtenici, križu, kolkih, vratu, sklepih in okončinah. Masaža je za starejše oblika telesne aktivnosti, s katero je mogoče izboljšati imunski sistem, preprečiti nastanek novih bolezni, prav tako pa pomaga lajšati obstoječe bolezni in poškodbe. Starejši med masažo najlažje sedijo na stolu ali ležijo na velikih blazinah, ki so postavljene na dvignjen pod – običajno pri tajski masaži. Masaža na klasični maserski mizi za starejše ni primerna, saj imajo lahko težave z vzpenjanjem in vstajanjem z mize. Še posebno masaža starejših in bolnikov mora biti prilagojena vsakemu posamezniku posebej, glede na njegovo bolezen in druge telesne značilnosti. Običajno je masaža bolj blaga in z malo raztegovanja. Maser mora preveriti tudi prag bolečine in ugodja starejšega oz. bolnika, ki ga masira. Masaža pa se odsvetuje pri ljudeh, ki imajo akutna vročinska stanja, sveže zlome in poškodbe, nalezljive bolezni ter maligna obolenja.

Masaža za športnike in (preveč) aktivne

Namen športne masaže je, da terapevt s primerno predhodno pripravo in obdelavo mišic izboljša telesno zmogljivost športnika ter mu povrne splošno dobro počutje. Športno masažo delimo na masažo pri treningu, masažo pri tekmovanju, vmesno masažo in masažo za počitek. Masaža pri treningu se izvaja kot predhodna priprava za trening, še posebno takrat, ko je športnik – rekreativec v začetnem obdobju treninga ali v kondicijskem treningu in potrebujejo mišice, vezivna tkiva in koža močnejše impulze za presnovo. Pri treningu maser masira bolj trdo in močno, pozneje pa v skladu s stanjem treniranosti. Masaža pri tekmovanju se imenuje tudi pripravljalna masaža. Služi namreč pripravi za tekmovanje, torej za vrhunske uspehe. V splošnem jo je treba izvajati zelo previdno in mehko. Zelo pomembna je tudi vmesna masaža, ki jo maserji uporabljajo med specialno vadbo in pred začetki treninga ali tekmovanja. Zelo koristna je za »trde« športe, ker ne mehča samo trdih mišic, temveč odstranjuje že nabrane vmesne in končne presnovke. Najprijetnejša pa je tudi za športnike masaža, ki je namenjena počitku in sproščanju. Koristi tudi k hitrejši normalizaciji v prekrvavitvi mišic in zmanjšanju posledic prevelikega napora. Z njo najlažje preprečimo tudi kakšen »muskelfiber«.

 

Si upate na erotično masažo? Tudi ponudb senzualne oziroma erotične masaže je v Sloveniji kar nekaj. V nasprotju z navadno, klasično masažo telesa ta ponuja celosten stik maserkinega telesa s telesom masirane osebe (body to body). Erotična masaža pogosto vsebuje masažo spolnih organov in obljubo, da vas maser/-ka popelje do vrhunca. Masaža v mehkem, erotičnem vzdušju s senzualno glasbo, dišeče sveče in nagajivo erotično perilo pa lahko popestri tudi vaš partnerski odnos ali zakon. Pripravite svojemu dragemu, dragi presenečenje, da bosta skupaj zadišala v noč …

 

Oktober 2015

Ne spreglejte

Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več
Redno odvajanje blata je ključno za ohranjanje zdravega prebavnega sistema. Vendar pa se pri nekaterih posameznikih pojavijo težave z zaprtjem,
Preberi več
Ste že slišali za spondilolistezo? Morda ste imeli postavljeno diagnozo in vas zanima kaj pričakovati na poti do okrevanja? Kako
Preberi več
Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več