Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Številne obveznosti zahtevajo od ljudi izjemno hiter način življenja, v katerem večina prepogosto pozabi nase, si ne prisluhne in se ne umiri. Številne raziskave potrjujejo, da je prav stres eden najpogostejših vzrokov za številna obolenja, tako duševna kot telesna. Da bi se čim bolj uspešno soočali z vsemi izzivi vsakdana, si moramo vzeti čas tudi zase in se sprostiti. In prav masaža je eden od najboljših načinov, kako ublažiti stres in spet najti stik s samim sabo.

 

Zgodovina masaž

Arheološke najdbe pričajo o tem, da je bila masaža prisotna že v starodavnih civilizacijah, med drugim na Kitajskem, Japonskem, v Indiji, Koreji, Egiptu, Rimu, Grčiji in Mezopotamiji. Lahko torej rečemo, da je masaža stara skoraj toliko, kolikor je staro človeštvo.

Obstajajo številne tehnike in oblike masaž, a glavni namen vseh je eden: izboljšanje splošnega počutja. Kot pojasnjuje Nadica Lukman, dolgoletna maserka in terapevtka, z masažo sprostimo telo in duha. »Z masažo blagodejno vplivamo na vse telesne sisteme. Telo se med masažo sprosti, zato se zelo zmanjša raven stresnih hormonov, kar je v današnjem hitrem načinu življenja še kako dobrodošlo. Masaža ravno tako poskrbi za razstrupljanje organizma, krepi dihalni in prebavni sistem, mišično tkivo se sprosti, sklepi postanejo bolj gibljivi, pa tudi naša koža je v hipu videti bolj sijoča.« Sogovornica še dodaja, da je glavni namen masaže pravzaprav vzpostaviti energijski pretok. Ravno zastoji energije so namreč tisti, ki povzročajo številna obolenja.

 

Priprava na masažo

Prostor, v katerem se izvaja masaža, mora delovati pomirjujoče. Stranka se mora v njem dobro počutiti. Za prijetno atmosfero poskrbimo s sproščujočo in pomirjujočo glasbo, svečami, z dišečimi paličicami in podobnim. Nadica Lukman pravi, da moramo v prostoru, kjer se izvaja masaža, paziti na čistočo in popolno higieno. Maser mora svoji stranki zagotoviti intimno vzdušje, saj se bo ta le tako lahko popolnoma sprostila in prepustila njegovim rokam. Tako bo masaža zares dosegla svoj učinek in le tako se bo masiranec na koncu počutil sproščeno in lahkotno.

 

Pripomočki

Masažo navadno izvajamo na posebni masažni mizi, nekatere vrste masaž se izvaja tudi kar na tleh, v zadnjem času pa so vedno bolj priljubljene tudi masaže na posebnem ergonomsko oblikovanem stolu. Masažni saloni in wellness centri ponujajo številne vrste masaž: od klasične, športne, anticelulitne, masaže za nosečnice, ajurvedske, tui-na masaže, shiatsu masaže, masaže lomi lomi, berberske masaže, pa do tradicionalne tajske masaže, refleksne masaže stopal, masaže obraza in številne druge. Maser z gnetenjem, glajenjem, s pritiskanjem na posebne točke, z rahlim udarjanjem in nežnimi raztegi spodbuja tkivo, da postane bolj prožno, sprošča napetosti v mišicah in tako poskrbi tudi za procese razstrupljanja in samozdravljenja. Maserji pri svojem delu največkrat uporabljajo različna eterična olja, zelo priljubljene pa so na primer še čokolada, tibetanske posode, zeliščni snopki in podobno. Izbira masaž je velika in zagotovo bo v tako pestri ponudbi vsakdo našel primerno zase.

 

Starodavne vzhodnjaške masaže

Tui-na

Tui-na je nepogrešljivi del tradicionalne kitajske medicine, temelji pa na vzpostavljanju pretoka življenjske energije ali čija. Z masažo mišic in tkiv maser poskuša vzpostaviti harmoničen pretok življenjske energije či preko energijskih kanalov ali meridijanov in tako spodbuditi procese samozdravljenja. Ta masaža je lahko tudi zelo učinkovita preventiva pred številnimi boleznimi, saj krepi imunski sistem in preprečuje energijske zapore v telesu, ki so glavni razlog za nastanek bolezni.

 

Ajurvedska masaža

Ajurveda je celovit sistem zdravljenja, njegove korenine pa ležijo v daljni Indiji. Kot kažejo starodavni teksti, so bila načela ajurvede zapisana med 1500. in 500. letom pred našim štetjem. Ajurveda pravi, da se bolezen razvije, ker posameznik izgubi ravnovesje s sabo in svojim okoljem. Ta starodavna veda o zdravju pravi, da smo popolnoma zdravi takrat, ko se dobro počutimo telesno in duševno, ko smo srečni in zadovoljni sami s sabo.

Masaža je le en del ajurvedskega sistema zdravljenja. S to masažno tehniko uravnavamo energijski sistem in skrbimo za dobro počutje telesa, uma in duha. Maser potuje po energijskih poteh in stimulira posebne točke. Tako odpravlja energijske zastoje in pomaga energiji, da spet prosto steče po telesu in tako spodbudi procese razstrupljanja in samozdravljenja. V telesu se začne vzpostavljati naravno ravnovesje in zaradi tega je učinek ajurvedske masaže tako zelo sproščujoč.

 

Shiatsu masaža

Približno 1.000 let pred našim štetjem so se japonski menihi, ki so na Kitajskem študirali budizem, začeli zanimati za metode zdravljena kitajske tradicionalne medicine, med katere spada tudi masaža. Učili so se različnih masažnih tehnik, jih nekoliko prilagodili in tako se je rodila shiatsu masaža. Glavni namen te masaže je povišati energijsko raven pri masirancu. Več energije kot imamo, močnejše je naše telo in bolj uspešno se borimo proti različnim obolenjem. Energijo uravnovešamo s pritiskanjem na posebne energijske točke ter z nežnim raztezanjem, gnetenjem in sproščanjem otrdelih in zategnjenih mišic.

 

Tradicionalna tajska masaža

Tradicionalna tajska masaža, ki predstavlja pomemben del naravne tajske medicine, izvajajo pa jo že več kot 2.500 let, pomaga pri krepitvi zdravja in odpravljanju številnih zdravstvenih nevšečnosti, kot so utrujenost, glavoboli in napetost v mišicah. Prav tako deluje izjemno sprostilno, hkrati pa nas tudi prijetno poživi in nam povrne energijo. Maser stimulira energijske poti ali sen linije in tako omogoči energiji, da neovirano steče po telesu. Poleg pritiskov na posebne točke masaža vključuje tudi nežno raztezanje, upogibanje in vlečenje. Med masažo je zelo pomembno, da masiranec pravilno diha in da je njegovo telo sproščeno. Veliko gibov in položajev je zelo podobnih klasični hatha jogi, zato nekateri tradicionalno tajsko masažo imenujejo kar joga za lenuhe. Posebnost tradicionalne tajske masaže je, da se jo izvaja na tleh, na posebni blazini, masiranec pa je oblečen v lahka in udobna oblačila.

 

Sprostite se lahko tudi v udobju svojega doma

Na trgu je na voljo veliko pripomočkov, s katerimi si sprostitev lahko pričarate kar v udobju svojega doma. Na voljo so različni masažni stoli, aparati, blazine in ostali pripomočki, kot so na primer različni valji in žogice. Ti pripomočki so še posebej dobrodošli takrat, ko si zaželimo hitre sprostitve ali si morda želimo zmasirati razbolele noge, otrdele vratne in hrbtne mišice ali lasišče. A zagotovo se bo vsakdo, ki je že kdaj bil na masaži, veliko raje prepustil človeškemu dotiku, ki ga ne more nadomestiti nobena masažna naprava ali pripomoček.

 

 

September, 2012

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več