Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Če ste bili kdaj poškodovani, ste si po zdravljenju poškodbe najbrž želeli čim hitrejšega okrevanja. Verjetno ste tudi pomislili na različne storitve fizioterapije, ki bi pospešile vaše okrevanje. Morda se bili v dilemi in niste vedeli na koga se lahko obrnete za informacije, kakšna pooblastila imajo fizioterapevti in kdaj vam ta storitev pripada na napotnico? Ker so v letošnjem letu na tem področju začele veljati določene spremembe, si poglejmo ureditev  pravic do različnih storitev fizioterapije nekoliko podrobneje.

Avtor: Ines Trebec

Kdaj napotnica?

Če uvodoma pojasnimo sam izraz fizioterapija, lahko rečemo, da je fizioterapija metoda zdravljenja poškodb ali bolezni s fizioterapevtskimi metodami, s katerimi se ohranja in obnavlja gibljivost sklepov, krepi mišice, zmanjšuje in lajša bolečine. Fizioterapija je namenjena hitrejši rehabilitaciji bolnika.

Če se vam zdi, da potrebujete fizioterapevtske storitve, žal samo vaša želja in presoja ne bo dovolj za dostop do storitev, ki bi bile predpisane na napotnico. Potrebo po taki obravnavi mora ugotoviti osebni zdravnik. Na napotnico oz. nalog vam bo napisal ustrezno vrsto fizioterapevtske obravnave, ki jo bo določil na podlagi vašega zdravstvenega stanja. Napotnico boste lahko uveljavili samo pri pogodbenih izvajalcih, ki izvajajo omenjene storitve. Seznam pristojnih fizioterapevtov je objavljen tudi na spletnih straneh ZZZS (Zavod za zdravstveno zavarovaje Slovenije). Ko vam zdravnik izda napotnico, je storitev za vas brezplačna. Če vam osebni zdravnik napotnice ali naloga za fizioterapijo ne bo izdal, pomeni da boste morali vse fizioterapevtske storitve, če se boste zanje vseeno odločili, v celoti poravnati sami.

Hitro ali redno

Zdravnik vam bo glede na vaše zdravstveno stanje in strokovne kriterije podal stopnjo nujnosti fizioterapevtske obravnave. Stopnja nujnosti »hitro« pomeni, da vas bo napotil na obravnavo, ki jo morajo fizioterapevti izvesti v 45 dneh. Običajno se za to stopnjo zdravnik odloči, če gre za poškodbe, pooperativna stanja, akutna poslabšanja in kronična bolečinska stanja. Če je označena stopnja nujnosti »redno«, pomeni, da jo morajo izvesti najkasneje v 90 dneh, predpiše pa se jo za nenujna in kronična zdravstvena stanja.

Kdaj v zdravilišče?

Če vaš osebni zdravnik ugotovi, da je za vas ugodno zdravljenje v zdravilišču, vam lahko izda  napotnico za zdraviliško zdravljenje. Do takega zdravljenja so upravičeni bolniki, ki imajo degenerativni izvensklepni revmatizem, vnetne revmatske bolezni, stanja po poškodbah in operacijah na lokomotornem sistemu, nevrološke bolezni, poškodbe in bolezni centralnega in perifernega živčevja, živčno-mišične bolezni, kožne bolezni in ginekološka stanja, kot so  stanja po operativnih posegih na dojkah in v medenici. Stroka opredeljuje možnost napotitve v zdravilišče v primerih, ko se pri bolniku z omenjenimi težavami pričakuje:

– izboljšanje zdravstvenega stanja za daljši čas;

– preprečitev napredovanja bolezni;

– povrnitev funkcionalnih in delovnih sposobnosti;

– zmanjšanje pogostosti zadržanosti od dela zaradi bolezni ali zdravljenja v bolnišnici.

Zdravljenje v zdravilišču običajno traja dva tedna, po potrebi lahko zdravnik na predlog zdraviliškega zdravnika zdravljenje podaljša največ do 28 dni.

Vrste fizioterapije

Strokovnjaki so ugotovili, da so rezultati fizike in gibanje pod strokovnim vodstvom prava kombinacija, ki pomaga vzdrževati in povrniti »oboleli« organizem v normalno in funkcionalno stanje. Fizioterapevti izvajajo različne vrste fizioterapije: elektroterapije, kinezioterapijo, magnetoterapijo, termoterapijo, mehanoterapijo, inhalacije in druge terapije. Omenjene tehnike vplivajo na zmanjšanje bolečine, na skeletni, živčni, mišični, krvni limfni in dihalni sistem.

S kinezioterapijo boste poskušali izboljšati gibljivost sklepov in hrbtenice ter sprostiti mišice.

Hidroterapija pomeni zdravljenje z vodo, kjer se izkorišča zdravilne lastnosti mineralnih vrelcev. Pri termoterapiji gre za zdravljenje s toploto, lahko pa se dodatno uporabi še  zdravilno fango ali sladkovodno blato, ki lajša bolečine in pomaga preprečevati obolenja na gibalih.

Elektromagnetoterapija bo v vašem telesu dodatno oskrbela celice s kisikom, z vodo in s hranilnimi snovmi. Zaradi pulzirajočega magnetnega polja bo pospešila in izboljšala celično presnovo. To je naravna zdravilna regeneracijska terapija pri različnih poškodbah in stanjih.

Novosti v fizioterapiji

Fizioterapija je nepogrešljiva pri hitrejšem okrevanju, a čedalje teže dosegljiva za bolnike.

V začetku tega leta je v tej dejavnosti prišlo do nekaterih spremembe, ki dajejo fizioterapevtom večja pooblastila pri izvajanju storitev, hkrati pa se je skrčil obseg storitev na napotnico (npr. ročna masaža v zdravilišču vam je sedaj na voljo le samoplačniško). Vrsto fizioterapevtske obravnave vam bo predpisal zdravnik glede na vaše zdravstveno stanje. Lahko vam bo predpisal tudi posamezne terapije znotraj obravnave, lahko pa izbiro prepustite fizioterapevtu. Zdravnik mora opredeliti tudi cilj fizioterapije ter navesti morebitne omejitve pri terapiji.

Fizioterapevt bo po novem moral opredeliti začetno in zaključno oceno funkcionalnega stanja bolnika, opis izvedenih terapij ter izdelati fizioterapevtsko poročilo o učinkih fizioterapije. Po koncu obravnave ga mora poslati osebnemu zdravniku. Če zdravnik predpiše posamezne terapije znotraj obravnave, jih bo fizioterapevt lahko spremenil le v dogovoru z njim. Fizioterapevt ima po novem tudi pooblastilo, da lahko takoj prekine obravnavno, ki ne prinaša želenih učinkov in o tem obvesti zdravnika. Lahko tudi predlaga ustreznejšo ali specialno fizioterapevtsko obravnavo.

Z novo ureditvijo nosijo fizioterapevti večjo odgovornost za učinkovito izvajanje terapij, podati pa morajo tudi zaključno mnenje in dosežke, ki so jih dosegli v terapiji. Novi način ureditve izboljšuje komunikacijo med zdravnikom in fizioterapevtom in na ta način prispeva k uresničitvi postavljenih ciljev fizioterapevtskega zdravljenja.

Ročna limfna drenaža

Tehnika ročna limfna drenaža je ročna masaža, ki jo lahko predpiše zdravnik na napotnico. Poleg te vrste ročne masaže so na napotnico možne še posamezne vrste specialnih masaž, za katere pa mora imeti fizioterapevt posebna znanja. Vse ostale ročne masaže, ki so jih do sedaj izvajali fizioterapevti na napotnico, so po novem plačljive.

Tehniko ročne limfne drenaže se izvaja s počasnimi nežnimi gibi, ki se ponavljajo. Na ta način se spodbudi in lajša pretok in odstrani limfo in medcelično tekočino z delov telesa, kjer zastaja in se kopiči. Tako omogočimo dotok vedno sveže in obogatene tekočine v tkivo. Gibi sledijo limfnemu toku ter spodbudijo krčenje limfnih žil. To vrsto terapije predpisujejo ženskam po operativni odstranitvi dojk zaradi raka.

Ne spreglejte

V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več