Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Zastrupitve z ogljikovim monoksidom zaradi kurjenja in ogrevanja stanovanj so pogoste zlasti pozimi. Žal je tako tudi to zimo, kar je občutilo že kar nekaj Slovencev.

Mlad par v pričakovanju naraščaja je hotel preživeti romantično noč v brunarici na Koroškem. Ob prihodu v brunarico sta zakurila kamin, vendar sta imela ob tem težave z vlekom dimnika. Po večerji sta zaspala, ponoči pa se je fant prebudil zaradi glavobola in slabost. Ob hoji do stranišča je izgubil zavest in padel, prebudil se je na tleh in se zvlekel do okna ter prezračil brunarico, saj je takoj pomislil na zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Noseča partnerica je bila omotična in je imela glavobol, še huje pa je bil verjetno zastrupljen njen otrok, saj plodov hemoglobin močneje veže ogljikov monoksid. V bolnišnici smo pri obeh potrdili zastrupitev z ogljikovim monoksidom in ju zdravili s kisikom v hiperbarični komori v Ljubljani. Kasneje so strokovnjaki potrdili nepravilno delovanje kamina oziroma dimnika, zaradi česar je pri gorenju nastajal ogljikov monoksid.

Avtor: doc. dr. Miran Brvar, dr. med.,

Center za zastrupitve, Univerzitetni klinični center Ljubljana

Žal pa velikokrat na zastrupitev z ogljikovim monoksidom ne pomislimo pravočasno. Mlajša ženska je decembra večkrat obiskala zdravnika zaradi nenavadnih glavobolov. Oče, s katerim je stanovala, je postajal zmeden. Zdravniki so posumili na alkoholizem, zato so mu odsvetovali uživanje alkohola. Dan po zdravniškem pregledu se nista javila na telefon. Ko so sosedje prišli pogledat v njuno hišo, so ju našli nezavestna – vzrok je bila zastrupitev z ogljikovim monoksidom, ki je uhajal iz pokvarjene plinske peči za ogrevanje prostora. Oba sta potrebovala zdravljenje s kisikom v hiperbarični komori. Najverjetneje sta se z ogljikovim monoksidom zastrupljala že dlje časa, vendar glavobolov in zmedenosti ni nihče pripisal ogljikovemu monoksidu iz plinske peči.

Seveda pa se lahko zastrupimo z ogljikovim monoksidom tudi izven kurilne sezone, predvsem s plinskimi gorilniki za gretje vode v kopalnicah. Tako je študentki v najetem stanovanju v Ljubljani med tuširanjem nenadoma postalo slabo, postala je omotična in je izgubila zavest. Študentu, s katerim si je delila stanovanje, se je zdelo nekoliko nenavadno, da po pol ure še vedno ni prišla iz kopalnice in da ne odgovarja na klice. Na silo so odprli zaklenjena vrata kopalnice in jo našli nezavestno ter jo hitro potegnili iz kopalnice na svež zrak in prezračili stanovanje. Ob prihodu reševalcev je bila še vedno nezavestna in se je prebudila šele med zdravljenjem s kisikom. Tudi pri njej smo potrdili zastrupitev z ogljikovim monoksidom, ki je nastajal med nepopolnim gorenjem plina v plinskem gorilniku za gretje vode v kopalnicah. Kasneje so ugotovili, da je bil vzrok nastajanja ogljikovega monoksida neustrezen ventilacijski sistem. Študentka je imela po zastrupitvi z ogljikovim monoksidom še dolgo močne glavobole in težave pri učenju.

Seveda pa se pri zdravljenju zastrupitev z ogljikovim monoksidom srečamo tudi s posebneži, ki se na primer zastrupijo z ogljikovim monoksidom pri peki jagenjčka na plinskem žaru v kleti bloka ali z nesrečnimi tujimi gradbenimi delavci, ki pri nas delajo »na črno« in se zastrupijo z ogljikovim monoksidom, ko morajo delati z delovnimi stroji na bencin, skritimi v zaprtih prostorih.

Danes je zastrupitev z ogljikovim monoksidom najpogostejša smrtna zastrupitev v razvitih industrijskih državah. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije je zastrupitev z ogljikovim monoksidom tudi v Sloveniji najpogostejša smrtna zastrupitev, saj umre v Sloveniji zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom približbo 50 ljudi letno in to število se v zadnjih dvajsetih letih ni pomembno znižalo, kar v 75 % primerov gre za nenamerne zastrupitve oziroma nesreče, kjer pogosto umrejo otroci in mladostniki.

Zastrupitve z ogljikovim monoksidom so tako pogoste, ker je ogljikov monoksid zelo strupen plin brez barve, vonja in okusa, zato ga ne moremo zaznati brez ustrezne opreme. Torej ogljikovega monoksida ne moremo videti ali vohati, lahko pa nas ubije. Ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem gorenju drv, premoga, nafte, kurilnega olja, bencina, propana, butana, itd. Običajni izvori ogljikovega monoksida so peči na drva in premog, kamini, plinski gorilniki za gretje vode v kopalnicah in ogrevanje prostorov, plinski žari, avtomobilski motorji, agregati za proizvodnjo elektrike in motorne žage, kosilnice, ventilatorji ter črpalke. Ogljikov monoksid nastaja tudi v požarih.

V stanovanju nivo ogljikovega monoksida naraste zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja in vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov in plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. Nivo ogljikovega monoksida lahko naraste v stanovanju tudi pri nepravilno zgrajenem ali pokvarjenem dimniku ali ventilacijskemu sistemu, poleg tega pa lahko prodre v stanovanje tudi iz kleti s pečjo ali iz garaže s prižganim avtomobilskim motorjem ter iz sosednjega stanovanja skozi ventilacijski sistem.

Po vdihu se ogljikov monoksid v telesu močno veže na hemoglobin v rdečih krvnih celicah in onemogoči prenos kisika po krvi ter zavre celično dihanje. Zastrupljenci z ogljikovim monoksidom imajo številne in neznačilne težave, zato blage zastrupitve z ogljikovim monoksidom pogosto spregledamo (tabela).

Stopnja zastrupitveZnaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom
blagablag glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost, poslabšanje osnovne bolezni (npr. kroničnega bronhitisa ali angine pektoris)
zmernamočan utripajoč glavobol, zaspanost, zmedenost, težave pri mišljenju, motnje vida, zanašanje pri hoji, hitro bitje srca
hudanezavest, krči, dušenje, bolečina za prsnico, odpoved srca in dihanja, smrt

Pri otroku se lahko zastrupitev z ogljikovim monoksidom pokaže z glavobolom, zaspanostjo, zanašanjem pri hoji, nenatančnimi gibi, neješčnostjo, bruhanjem, bolečino v trebuhu, drisko, s hitrim dihanjem in krči.

Blage zastrupitve lahko potekajo tudi daljši čas in se kažejo s poslabšanjem učnega uspeha otrok in težavami v službi pri odraslih, lahko pa tudi z različnimi duševnimi težavami. Znaki blagih zastrupitev niso značilni in so zelo podobni virozam, na primer gripi. Pri zastrupitvi z ogljikovim monoksidom se zdravstvene težave izboljšajo izven stanovanja in povrnejo ob vrnitvi v stanovanje, pri virozi pa se težave ne spreminjajo. Na ogljikov monoksid pomislimo tudi ob sočasnem pojavu zdravstvenih težav pri več ljudeh v istem prostoru, predvsem med kurilno sezono. Vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom moramo vzeti zelo resno in se zavedati, da zastrupitve z ogljikovim monoksidom lahko povzročijo trajne okvare možganov z motenim spominom in mišljenjem, težavami pri učenju in pogostimi glavoboli.

Na morebitno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida v stanovanju nas lahko opozori alarmna naprava oziroma detektor ogljikovega monoksida v zraku. Alarmne naprave za ogljikov monoksid nas opozorijo na povišano koncentracijo ogljikovega monoksida v zraku in nam s tem lahko rešijo življenje. Alarmne naprave za ogljikov monoksid stanejo le nekaj deset evrov, pomembno pa je, da imajo oznako evropskega standarda EN50291 in glasen zvočni signal. V Sloveniji je uporaba alarmov za ogljikov monoksid zaradi slabe informiranosti in osveščenosti prebivalcev in hkrati neurejene zakonodaje še razmeroma redka. Drugje v razvitem svetu, kjer se ljudje že bolj zavedajo preventive in lastne odgovornosti za zdravje, je uporaba alarmov za ogljikov monoksid veliko pogostejša. V številnih državah ZDA je vgradnja alarmnih naprav za ogljikov monoksid v nova stanovanja z gorilnimi napravami obvezna, tako da imajo v ZDA po nekaterih ocenah alarmno napravo za ogljikov monoksid vgrajeno že v 80–90% novogradenj. Glede na to, da je zastrupitev z ogljikovim monoksidom tudi v Sloveniji najpogostejša smrtna zastrupitev in vsako leto po nepotrebnem umre nekaj mladih, bi bilo tudi pri nas verjetno smiselno uvesti obvezno vgradnjo alarmov za ogljikov monoksid v vsa stanovanja z gorilnimi napravami, zlasti pa v novozgrajena stanovanja. Vsi se še spomnimo žalostnega primera v Domžalah, kjer je zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom v novozgrajenem bloku po nepotrebnem umrl deček, in primera v Izoli, kjer je v podobnih okoliščinah umrla najstnica, ali primera na Koroškem, kjer je umrl 14-letni fant. Vse opisane zastrupitve in še številne druge bi lahko preprečili z namestitvijo alarmne naprave za ogljikov monoksid v bivalni prostor, ki jo lahko kupimo tudi v Sloveniji. Več podatkov o zastrupitvah, preventivi, prvi pomoči in tudi alarmnih napravah za ogljikov monoksid je dosegljivih tudi na spletni strani Centra za zastrupitve (http://www.zastrupitve.net).

Pri kupovanju alarmne naprave moramo vedeti, da se alarmni napravi za ogljikov monoksid in požar razlikujeta. Alarmne naprave za požar ne zaznavajo ogljikovega monoksida in alarmne naprave za ogljikov monoksid ne zaznajo požara oziroma dima dovolj zgodaj. Prav tako ogljikovega monoksida ne zaznajo alarmne naprave za plin propan-butan, ki je v plinskih napeljavah in jeklenkah. Letošnjo zimo smo tako že zdravili bolnico, ki je med tuširanjem v kopalnici s plinskim grelcem vode izgubila zavest zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. V kopalnici so sicer imeli vgrajeno alarmno napravo za zaznavanje propan-butana, ki pa se je sprožila prepozno, ko se je ogenj ugasnil in se je plin razšilil po prostoru. Alarmna naprava za ogljikov monoksid s standardom EN 50291 bi bolnico pravočasno opozorila na nastajanje ogljikovega monoksida v kopalnici in se ne bi zastrupila in izgibila zavesti.

Po nakupu in namestitvi pokažemo alarmno napravo za ogljikov monoksid ostalim družinskim članom in jih seznanimo z alarmnim signalom in načrtom ukrepov ob njegovi sprožitvi. Vsako sprožitev alarma moramo vzeti resno. Ob alarmu za povišan nivo ogljikovega monoksida moramo takoj zapustiti stanovanje in vrata pustiti odprta, da se stanovanje prezrači, ter poklicati pomoč. O dogodku tudi čim prej obvestimo podjetje, ki nam je prodalo, namestilo ter vzdržuje gorilno napravo, ker ne smemo živeti v stanovanju, dokler izvor ogljikovega monoksida ni odpravljen.

NAMIGI

  • Nikoli ne zaspimo v zaprtem prostoru s prižganim grelcem na plin, drva ali kurilno olje.
  • Nikoli ne pecimo na žaru na plin ali oglje v zaprtem prostoru, na primer v garaži ali kleti.
  • V zaprtem prostoru nikoli ne uporabljamo prenosnih plinskih grelcev, peči in luči, namenjenih taborenju.
  • V zaprtem prostoru nikoli ne uporabljamo generatorjev za proizvodnjo elektrike.
  • V zaprtem prostoru nikoli ne delamo z motorno žago, s črpalko ali z ventilatorjem na bencin ali plin.
  • Nikoli ne pustimo prižganega avtomobila v garaži, ker se lahko zastrupimo kljub odprtim vratom.

ALARMNA NAPRAVA ZA OGLJIKOV MONOKSID NAJ BO V VSAKEM  STANOVANJU Z GORILNO NAPRAVO.

 

 

 

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več