Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

14. oktobra 2009 se je na pot hujšanja s pomočjo Šole zdravega hujšanja, ki jo je že tretjič organiziral Izobraževalni center Freising, odpravilo 12 pogumnih udeležencev, in sicer 10 žensk in 2 predstavnika močnejšega spola. Najmlajša udeleženka je bila stara 17, najstarejša pa 77 let. Ob pomoči različnih strokovnjakov in koordinatorke Šole zdravega hujšanja so udeleženci po dveh mesecih pokazali konkretne rezultate. Tako so v tem obdobju porabili 157.000 kalorij in skupaj izgubili 49 kg, kar je v povprečju 4 kg na posameznika oz. 1–2 kg na mesec, ter predstavlja zdravo in učinkovito hujšanje. Predvsem pa so se udeleženci naučili, da lahko z zdravim življenjskim slogom ne samo izgubijo kilograme, temveč idealno težo vzdržujejo tudi na dolgi rok in s tem veliko naredijo za svoje zdravje.

Avtor: Klavdija Škrbo Karabegović

 

O Šoli zdravega hujšanja

Program Šole zdravega hujšanja je nastajal več let v sodelovanju z različnimi strokovnjaki s področja gibanja, medicine, zdrave prehrane, motivacije in klinične psihologije. Šola ne obljublja uspehov »čez noč«, temveč sloni na spodbujanju zdravega življenjskega sloga in doseganju trajnih rezultatov. Udeleženci izboljšajo način življenja in postopoma vnesejo vanj nove, bolj zdrave navade na področju prehranjevanja in aktivnejšega preživljanja prostega časa.

Poleg učinkovitega programa je posebnost omenjene šole hujšanja ta, da je koordinator prek telefona v dnevnem stiku z vsakim udeležencem, da ga dodatno spodbuja, spremlja njegovo športno aktivnost in mu pomaga z nasveti. Podporo udeležencem nudi tudi strokovna ekipa predavateljev in spletni portal www.solazdravegahujsanja.si, na katerem lahko udeleženci izmenjujejo svoje izkušnje, vpisujejo porabljene kalorije in prebirajo zanimive prispevke o zdravem življenjskem slogu.

Vsak udeleženec prejme tudi posebno uro, s katero meri porabljene kalorije in jih sporoča koordinatorju. Poleg tega z analizatorjem telesne sestave spremljajo stanje vsakega udeleženca posebej.

Jesenska skupina Šole zdravega hujšanja se je sestala 10-krat. Na srečanjih so govorili o pomenu redne telesne vadbe, pod vodstvom usposobljenega trenerja pa izvajali vaje za krepitev mišic in oblikovanje telesa. Spoznali so zdravstvena tveganja, ki jih lahko povzroči prekomerna telesna teža ter se naučili osnov uravnoteženega prehranjevanja. Na praktičnih delavnicah so pripravljali zdrave prigrizke in napitke. Prav tako so spoznali pomen jasnega postavljanja realnih ciljev in postopnega uresničevanja le-teh. Na delavnicah s svetovalko za motnje hranjenja pa so poudarili pomen podpore družinskih članov pri hujšanju, pomen o skrbi zase ter se pogovorili, kako obvladati krizo, ki nastopi pri hujšanju.

 

Zadovoljni udeleženci

Po besedah koordinatorke Šole zdravega hujšanja Urške Cvahte je tokratnih 12 udeležencev nalogo vzelo resno in se vztrajno podalo na pot hujšanja, ki seveda ni lahka. »Vsi, ki se odločijo za program Šole zdravega hujšanja, imajo zelo močno željo in veliko volje za spremembo, želijo narediti nekaj dobrega zase ter so pripravljeni v svoje življenje vnesti nove, bolj zdrave navade, kar pa ni vedno lahko. Program Šole zdravega hujšanja omogoča udeležencem, da postopoma vključujejo spremembe pri prehranjevanju in se počasi navadijo tudi na več rednega gibanja. S pomočjo pripomočka za vadbo – merilnika srčnega utripa ter porabe kalorij – lahko udeleženci takoj vidijo, koliko truda je treba vložiti za izgubo par sto kalorij, ki jih je sicer zelo enostavno pridobiti z visokokalorično hrano že v parih minutah,« je še povedala Urška Cvahte.

 

Glede na dober odziv in povpraševanje nameravajo naslednjo Šolo zdravega hujšanja izvesti v Škofji Loki in v Ljubljani, prav tako pa tudi pripravljajo Šolo zdravega hujšanja na daljavo.

Ena od udeleženk Šole zdravega hujšanja, Tadeja Bergant, je že dve leti spremljala omenjeno šolo in napredek prejšnjih skupin. Poleg koncepta šole jo je prepričalo tudi dejstvo, da se na pot hujšanja ne bo podala sama, ampak bodo poleg tudi drugi, ki imajo podobne težave. »Šola je izpolnila vsa moja pričakovanja, še najbolj pa mi je bilo všeč, da smo morali spremeniti način življenja ter tako spoznali, kako pravilna prehrana v kombinaciji z rednim gibanjem pripomore k dobremu počutju in boljšemu zdravju. Šola kot celota ponuja pozitiven pogled in energijo, vendar če bi morala izpostaviti, bi izpostavila predavanje in delavnice o zdravi prehrani gospe Marije Merljak ter koordinatorico Urško, ki nas je vseskozi bodrila in se resnično poglobila v vsakega posameznika. Sama sem izgubila 2,5 kg, kar mi je zelo všeč, v prvi vrsti pa se mi nov življenjski slog pozna na počutju in prepričana sem, da bom na dolgi rok uspela, kajti v vseh drugih primerih, ko po hujšanju ponovno prevzameš star življenjski slog, izgubljene kilograme pridobiš nazaj, čemur radi rečemo jo-jo učinek.« Tadeja Bergant je kot dobro spodbudo pohvalila tudi merilnik porabe kalorij, ki pokaže, koliko kalorij porabiš pri določeni aktivnosti, nato pa to kaj hitro lahko pokvariš z dvema piškotoma.

 

Tudi Z. P. je zadovoljna s Šolo zdravega hujšanja. Želela bi le, da bi trajala nekoliko dlje, kajti težko je hitro spremeniti utečene slabe življenjske navade. Prav tako bi glede na zelo kakovostne predavatelje po njenem mnenju šola lahko imela tudi koncesijo in bi njene prednosti lahko spoznali tudi tisti, ki si žal tega sedaj ne morejo privoščiti. »Šolo bi absolutno priporočila vsakomur kot nekakšen začetek in spodbudo, predvsem zaradi zdravja in posledično kasneje tudi zaradi videza. Sama sem se v šolo vpisala zato, ker želim na dolgi rok spremeniti način prehranjevanja. Šola uči, da ni treba stradati, ampak se zdravo prehranjevati in rekreirati. Na ta način resnično nekaj narediš zase. Lahko rečem, da sem na dobri poti.«

 

 

Januar, 2010

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več