Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Spomladanski čas je moj najljubši del leta, saj narava vse obarva v odtenku posebno lepe zelene barve. Vse se prebuja. Nežno, a vztrajno, življenjska energija vzvalovi in steče ter povzroča mnoge spremembe.

Avtor: Katerina Jazbec

 

Z naravo se prebudimo tudi ljudje. Mnogi se lotimo čiščenja življenjskega prostora, navdihujejo nas novi projekti, vleče nas v naravo, več se gibamo, morda opravimo krajšo dieto, … Samodejno ali dobro premišljeno se lotimo dejavnosti, ki nam pomagajo, da v našem telesu energija, limfa in kri tečejo čim bolj neovirano.

 

Čiščenje telesa

Čiščenje telesa je zaželeno, ko smo obteženi, zaspani, morda brezvoljni in tudi jezni, razdražljivi, vzkipljivi. Po kitajski tradicionalni medicini je pomlad čas jeter in žolčnika. V jetrih domuje jeza, zato lahko spomladanska energija, ki vpliva na jetra, poveča našo razdražljivost. Če je energije v jetrih premalo, lahko čutimo tudi občutja malodušnosti, neodločnosti ali celo depresije.

Če začutimo, da se z naravo prebuja tudi naša vzkipljivost, potem lahko svojemu telesu pomagamo tako, da ga za nekaj časa hranimo le z lahko, svežo in doma pripravljeno hrano. Preprosto manj jemo in več pijemo. Dobro je piti vodo ali katerega od čajev, ki so primerni za čiščenje telesa in razbremenitev jeter. Pomaga nam tudi hrana, ki jetra hladi – na primer regrat. Nekateri se poslužujejo tudi strogih prečiščevalnih diet, ki pa morajo biti prilagojene telesnim zmožnostim.

 

Dragocena energija narave

Naše telo nam bo hvaležno, če se vsaj enkrat na teden odpravimo na sprehod v naravo. Prebujajoče se cvetlice, drevje, sveže zelena barva in še mnogo kaj imajo na nas učinkujejo zelo pomirjujoče in krepčilno. Energija narave hladi naše telo in nas ščiti. Ta čarobna energija nam lahko ponudi veliko zdravilnih energij, a je ne iščemo z razumom, temveč jo občutimo s svojim celim telesom.

Kdor je preobremenjen z dejavnostmi poslovnega in družinskega življenja in ima zaradi nenehne časovne dirke kronične telesne težave, je zanj vsaka ura preživeta v naravi neizmerno dragocena priložnost, da se notranje umiri in okrepi. Mir v naravi je lahko prvi korak v notranjo preobrazbo. Letošnje leto je resnično leto preobrazb, takšnih globoko notranjih, in te nas vodijo v prepoznavo neizmerne notranje moči.  

 

Začetek novega

Podobno kot se lotite spomladanskega čiščenja stanovanja, ko natančno očistite okna, pobrišete prah, spraznite omare in vržete stran (ali poklonite drugim), kar vam ne služi več, tako se lahko lotite tudi čiščenja svoje zavesti. Opuščajte misli, čustva in dejanja, ki vam (in drugim) ne koristijo ali vam celo škodijo. Odločite se za misli, ki vas resnično podpirajo in spodbujajo na vaši življenjski poti. Odločite se, da boste zavestno vložili svoj trud v to, da bo vaše življenje dobilo globlji smisel.

Vzemite si vsak dan vsaj dvajset minut zase in premišljujte o tem, česa si želite (namesto česa si ne želite). Kaj je tisto, kar si želite občutiti, doživeti, ustvariti v prihajajočih mesecih? S sprejemanjem preprostih, a rednih odločitev lahko svojo energijo vlagate (namesto v razmišljanje o preteklosti) v razmišljanje in dopuščanje veliko lepše in veliko bolj radostne prihodnosti. Svojo moč lahko uporabite ZA nekaj, namesto PROTI nečemu. Povežite se s svojimi globokimi željami in prisluhnite intuiciji, ki vas vodi k njihovi uresničitvi.

Naj bo spomladanski čas simboličen čas čiščenja naše notranjosti. Naj v nas uspešno vzklije nova kvaliteta misli, čustev in dejanj. Naj se v nas prebudi optimizem, saj ta – znanstveno dokazano – izboljšuje naša življenja, povečuje verjetnost uspešnosti in krepi zdravje.

 

Vaja

Pojdite na sprehod v naravo in ta čas posvetite ustvarjanju notranjega miru in jasnosti. Predstavljajte si, da postajate eno z naravo – da se med hojo z njo zlijete, delček za delčkom. Lahko si predstavljate, da energija narave prelije najprej vaša stopala, nato noge, boke … vse do vrha glave. Občutite svojo točko moči, ki je dva centimetra pod popkom in si predstavljajte, da jo zemeljska energija dodobra napolni. Občutite to moč. Lahko se ustavite na določenem samotnem kraju, se postavite s stopali trdno na tleh, pokrčeni v kolenih in z vzravnanim hrbtom ter z veliko osredotočenostjo občutite energijo zemlje, kako ta napolni vaše telo.

Ko čutite, da ste se napolnili z zemeljsko energijo, se povežite s svojim srcem. Pomislite na nekoga, ki ga imate najraje (otroka, starše, partnerja) in občutite to ljubezen v sebi. Za tem si predstavljajte, da to ljubezen razširite med ljudi, ki so vam najdražji, nato med prijatelje in znance, nato si predstavljajte, da se vaša ljubezen razširi na celoten kraj, mesto … državo … in nazadnje celoten svet.

 

 

Marec, 2012

Ne spreglejte

Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več