Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Povečana telesna teža je eden glavnih dejavnikov tveganja za razvoj različnih bolezni. Raziskave kažejo, da so ljudje s povečano telesno težo pogosteje slabše sprejeti med vrstniki in sodelavci in da imajo posledično kup težav na vseh področjih. Zaskrbljujoči so podatki, ki govorijo, da ima v Sloveniji kar 17 odstotkov mladostnikov in 15 odstotkov mladostnic povečano telesno težo, debelih pa je 6 odstotkov mladostnikov in 4 odstotki mladostnic, medtem ko imajo odrasli v še pomembnejšem deležu povečano telesno težo in razvito debelost. Kako se torej spopasti s to boleznijo moderne dobe?

Avtor: Saša V.

 

Primerna prehrana je osnova zdravega in privlačnega telesa. Vendar pa nobena dieta ne bo delovala, če je ne bomo dopolnili z gibanjem. Če želimo shujšati dolgoročno, moramo ravnati tako, da maščobo porabimo. Toda maščobo porabljamo le v mišičju in samo ob obilici kisika. To se dogaja, tik preden telo preklopi s porabe maščobe na porabo ogljikovih hidratov. Takrat namreč porablja samo maščobo.

Osnovo za izračun porabe kalorij pri najrazličnejših dejavnostih predstavlja podatek, nad katerim verjetno ne boste navdušeni. Da zmanjšate svojo težo za en kilogram, morate porabiti kar 7.000 kalorij. Toda nikar ne obupajte! Obstajajo prav zabavne družabne dejavnosti, kjer porabljate maščobo, pa še zavedate se ne, da jo. Brez posebnega napora in obremenitev!

 

Vsakodnevne aktivnosti, npr. spanje, sedenje, počitek, sicer porabijo nekaj kalorij, če pa želite shujšati, te dejavnosti ne pomagajo. Ura spanja nam vzame 72 kalorij, po uri sedenja ali počitka bomo lažji za 78 kalorij. Naši organi porabijo za svoje delovanje 1 kalorijo na minuto, kar je približno 1.200–1.400 kalorij. Ko se gibljemo in delamo, porabimo več kalorij. Razveseljiv podatek za tiste, ki radi govorimo – če se pogovarjamo, bomo po eni uri lažji za 108 kalorij. Nekatera vsakodnevna opravila pa so »potratnejša«. Že oblačenje spada med bolj »naporne« vaje – minuta oblačenja porabi kar 3,4 kalorije. Pospravljanje stanovanja: pometanje porabi 3,9 kalorije v minuti, likanje je napornejše – 4,2 kalorije v minuti, da ne govorimo o brisanju tal – kar 4,9 kalorije v minuti bomo porabili. Delo na vrtu porabi v eni uri veličastnih 336 kalorij. Si predstavljate, kaj se zgodi v 2 urah?

 

Poraba kalorij pri športu

Pa poglejmo, kako nam pri porabi maščobe pomagajo posamezne športne dejavnosti. Sprehod s prijatelji s hitrostjo 5 km/h porabi približno 400 kalorij, če pa bomo zavili še v klanec, bodo kalorije kopnele kot spomladanski sneg – kar 800 kalorij bomo porabili, pa pri tem ni treba dirkati. Potem je tu še nekaj športov, ki so zelo priljubljeni, prispevajo k vzdrževanju družabnih stikov in pomagajo k boljšemu fizičnemu izgledu. Ples, košarka, tenis so športi, kjer bodo kalorije kopnele kot za stavo, med njihovim izvajanjem boste skrbeli še za koncentracijo, koordinacijo in ravnotežje, pa še dobro se boste počutili po njih. Kolesarjenje vas bo poleg pospešene porabe maščobe radostilo tudi zaradi pogleda v naravo in navdušenja nad krepko zadnjico in trebušnimi mišicami.

Kralj porabe kalorij pa je zagotovo tek: po suhem ali pa na smučeh. Te športne aktivnosti, za razliko od smučanja, pri katerem porabimo kar dosti kalorij v eni uri – 500–1.000 – odvisno seveda od intenzivnosti, ustavljanja, čakanja v vrsti, potekajo enakomerno. Srednje intenziven tek na smučeh porabi kar 800 kalorij, aeroben tek, to je tisti tek, ko ne dihamo na škrge, ampak se lahko pogovarjamo s prijateljem, bo pripomogel, da bomo lažji za približno 700 kalorij. Vsi tisti, ki ste sposobni doseči zavidljive hitrosti 16 km/h in jih tudi vzdrževati celo uro, boste porabili kar 1.200 kalorij.

 

Še tabela

(Vir: FITNESS AND HEALTH)

 

VSAKODNEVNA AKTIVNOSTkal/minuto
SPANJE1,2
POČITEK1,3
SEDENJE1,3
STANJE1,5
POGOVOR1,8
HIGIENA2,0
VOŽNJA AVTOMOBILA2,8
OBLAČENJE3,4
TUŠIRANJE3,4
POMETANJE3,9
LIKANJE4,2
VRTNARJENJE5,6
HOJA PO STOPNICAH10,0–18,0
VOŽNJA MOTORJA3,4
BRISANJE TAL4,9
KOPANJE ZEMLJE6,8
ŽAGANJE7,5–10,5
HIŠNA POPRAVILA4,2

 

 

ŠPORTNA AKTIVNOSTkal/minuto
KEGLJANJE7,0
KOLESARJENJE5,0–15,0
ROLANJE5,0–15,0
BADMINTON5,2–10,0
KOŠARKA6,0–9,0
TENIS7,0–11,0
NAMIZNI TENIS4,9–7,0
NOGOMET9,0
ROKOMET(SQUASH)10,0
JUDO (KARATE)13,0
SMUČANJE8,0–20,0
TEK NA SMUČEH9,0–20,0
PLAVANJE6,0–12,5
PLES4,2–5,7
HOJA (5 km/h)5,6–7,0
HOJA (navzgor, 5 km/h)11,0–15,0
TEK (8 km/h)10,0
TEK (12 km/h)15,0
TEK (16 km/h)20,0

 

Vrednosti se razlikujejo od posameznika do posameznika. Pri porabi maščobe imajo pomembno vlogo telesne lastnosti posameznika, vendar razlika ni več kot 10-odstotna.

 

Kakorkoli že: gibanje je pomembno. Ko telo enkrat pripravite, da bo začelo porabljati maščobne rezerve, se bodo kilogrami kar sami začeli topiti. Slaba novica je mogoče le ta, da telo ne začne najprej izrabljati energije iz odvečne maščobe na bokih in zadnjici. Močneje kot boste izpostavljali telo daljšim obremenitvam, bolj učinkovito bo črpalo energijo iz maščobnih rezerv. Boste lažji, poleg tega pa boste povečali tudi mišično maso in pospešili presnovo. Zavarovali se boste pred različnimi boleznimi sodobnega časa, povečali samozavest in tudi stres bo lažje obvladljiv. Zato ne odlašajte s telesno dejavnostjo!

 

 

Junij, 2009

Ne spreglejte

Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več
Imate bolečine v križu? Težko vstanete in še težje sedite? Vas omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih aktivnostih? Bolečine v križu vsako
Preberi več
Nabavljate klimatsko napravo, zunaj pa so nastopile vroče poletne temperature, ki vas silijo v hitri nakup brez pravega razmisleka? Premajhna
Preberi več
Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več