Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Prvi močnejši sončni žarki nas spomnijo na počitnice, poletje in na potrebno zaščito naše kože pred njihovimi škodljivimi vplivi. Sonce ima nekatere pozitivne učinke na naš organizem. Zavedati se moramo tudi nevarnosti, ki jih prinaša izpostavljenost sončnim žarkom, saj le ti lahko povzročijo  različna obolenja kože. Veliko ljudi ima alergijo na sonce. Sonce je lahko krivo za pojav kožnega raka. Tudi opekline zaradi sonca so nevarne. In nenazadnje, sonce lahko poslabša nekatera obolenja kože.

Skoraj vsak peti Evropejec ima preobčutljivost na sonce ali t.i. alergijo na sonce. V večini primerov je to polimorfna fotodermatoza, ki se kaže kot rdeče bunčice oziroma mozoljčki, lahko pa tudi kot večje pordele površine. Koža močno srbi. Največkrat je prizadeta koža dekolteja, rok, hrbtne strani dlani, nog in obraza. Sprožijo jo UVA žarki. Druga oblika alergije na sonce so t.i. Akne mallorca. Pojavijo se tudi na ramenih, hrbtu, nadlakteh in po obrazu. Sprožilec so UV žarki, pa tudi sestavine kozmetičnih proizvodov in sredstev za zaščito pred soncem, zlasti mastne krme in losjoni.

Prekomerna izpostavljenost soncu lahko povzroči sončne opekline. Te povzročijo UVB žarki.

UVB žarki ne prodirajo globoko v kožo, povzročijo opekline in so odgovorni za pigmentacijo kože. UVA žarki prodirajo v globlje plasti kože, povzročajo pojav alergij in so odgovorni za staranje kože.

Kako si zagotovimo brezskrbne počitnice, lepo in predvsem nepoškodovano kožo in dobro počutje? Upoštevajmo nekaj nasvetov:

 • na sonce se privajajmo počasi
 • izogibajmo se opoldanskemu soncu, to je med 12 in 16 uro. V tem času ne načrtujmo aktivnosti v naravi
 • uporabimo ustrezno zaščito pred soncem, ki vsebuje dovolj visok zaščitni faktor in nas varuje tako pred UVA kot pred UVB žarki
 • sonce nas doseže tudi v senci dreves in pod senčnikom ter pri oblačnem vremenu, zato tudi takrat uporabimo zaščitne pripravke za sončenje,
 • bolnikom, ki imajo veliko pigmentnih znamenj, se izpostavljenost soncu odsvetuje,
 • bolniki z raznimi kožnimi obolenji naj se glede izpostavljenosti sonca posvetujejo s svojim zdravnikom oziroma dermatologom. Nekatere bolezni sončenje poslabša, pri nekaterih pa zmerna izpostavljenost soncu deluje blagodejno
 • osebe z večjim tveganjem za razvoj kožnega raka ( delavci na prostem, ljudje z velikim številom pigmentnih znamenj, ljudje z rdečimi lasmi in zelo svetlo poltjo, ljudje, ki so se že zdravili zaradi kožnega raka…) naj izpostavljene dele kože ščitijo skozi vse leto
 • dobra zaščita so oblačila in pokrivala. Izberimo lahke, ne pretanke tkanine z dolgimi rokavi in hlačnicami. Pokrivalo naj zaščiti obraz, uhlje in vrat
 • ne pozabimo na sončna očala z UV filtrom
 • posebej zaščitimo ustnice, uhlje in vrat
 • dermatologi odsvetujejo solarij, saj so UV doze pogosto previsoke, kar lahko sproži izbruh alergije in o nestrokovni uporabi tudi opekline.

Ko izbiramo primerno zaščitno sredstvo pred soncem, bodimo pozorni na naslednje:

 • izdelek naj vsebuje visoko UVB in UVA zaščito. Višina zaščite mora biti ustrezno označena na embalaži. Izdelki so označeni z UV faktorjem- ta pomeni, da smo zaščiteni lahko tolikokrat dlje na soncu brez vidnih posledic v primerjavi s sončenjem brez uporabe zaščitnega pripravka. Izberimo zaščitni faktor 15 ali več- odvisno od naše polti. Zelo občutljivim osebam bo izbiro svetoval že dermatolog, vsem ostalim pa bomo ustrezno svetovali v lekarni.
 • izberemo primerno teksturo izdelka. Za osebe z alergijo na sonce so bolj primerne gel oblike, ki ne vsebujejo maščob.
 • izbran izdelek naj bo fotostabilen in odporen proti vodi.
 • preverimo rok uporabe izdelka. Sredstvo za zaščito pred soncem, ki smo ga že odprli in uporabljali preteklo leto, nam ne zagotavlja ustrezne zaščite pred soncem.

In še nasveti za pravilen nanos sredstva za zaščito pred soncem:

 • nanesemo jih vsaj 30 minut pred izpostavljanjem soncu in pozneje vsaki dve uri ter po vsakem kopanju,
 • nanašamo jih enakomerno in v dovolj debeli plasti,
 • posebej zaščitimo ustnice, veke in uhlje,
 • v bližini površin, ki odbijajo sončno svetlobo (voda, sneg), prejemamo dodano, posredno sevanje. Zato je npr. na čolnu ali jadrnici ter na smučanju potrebno uporabiti zaščitne izdelke z zelo visokim faktorjem.

 

Posebno pozornost namenimo otrokom. Koža otrok je nežna in občutljiva, otroci še nimajo vzpostavljenih zaščitnih mehanizmov. Zato otrok do enega leta starosti sploh ne izpostavljamo soncu, otroke do drugega leta starosti pa zelo malo (zjutraj in pozno popoldan). Ob tem jih moramo zaščititi s pripravki z zelo visokim zaščitnim faktorjem. Otrokom so namenjeni posebni zaščitni pripravki, ki so praviloma brez dodanih dišav in konzervansov (ti dražjo kože) ter so fotostabilni, odporni proti vodi, potenju in novejši pripravki tudi proti pesku. O izbiri izdelka se posvetujte s farmacevtom.

 

Če ste že imeli težave z alergijo na sonce, upoštevajte navodila zdravnika. Možna je uporaba zdravil, tako v obliki kreme ali gela, ki ublaži srbenje, kot tudi v obliki tablet. Pojavu alergije se lahko izognete s pravočasno uporabo omenjenih zdravil. Če se vam alergija pojavi prvič, je najbolje, da poiščete zdravniško pomoč. Nekatera zdravila pa so na voljo tudi brez recepta v lekarnah.

Kaj storiti pri sončnih opeklinah? Takoj se umaknemo s sonca in se ne izpostavljamo, dokler se opeklina ne pozdravi. Za blažje opekline se priporoča uporaba indiferentnih krem ali losjonov, ki pogosto vsebujejo pantenol in kožo intenzivno vlažijo. Kožo tudi hladimo. Hujše opekline pokrijemo s hladnimi obkladki in se odpravimo k zdravniku.

Pri ljudeh s svetlo poltjo se pogosto pojavijo sončne pege. Praviloma niso nevarne, če pa opazimo pege, ki so nenavadne oblike in barve, jih pokažemo svojemu zdravniku ali dermatologu.

 

Tudi po zmernem izpostavljanju soncu je naša koža utrujena in izsušena. Da ji povrnemo vlago in elastičnost, uporabimo primerne izdelke za nego.

 

Zapomnimo si:

Koža je največji in najbolj občutljiv ter izpostavljen organ našega telesa. Zato je prav, da ji v obdobju, ko smo izpostavljeni UV sevanju, posvetimo posebno skrb in nego. Koža bo ostala zdrava in naše počutje bo dobro.

 

 

Julij, 2009

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več