Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Vsi vemo, da je izpostavljanje UV-žarkom škodljivo za našo kožo in je lahko vzrok različnim obolenjem, med drugim tudi za pojav kožnega raka. UV-žarki lahko poleg opeklin povzročijo tudi trajne poškodbe in prezgodnje staranje kože, lahko pa so vzrok različnim okvaram oči, npr. nastanku očesne mrene.

Poznamo tri vrste UV-žarkov: UVA, UVB in UVC. Najbolj nevarni vrsti sta UVB in UVC. Ozon in kisik v atmosferi absorbirata vse UVC-žarke in večino UVB-žarkov, preden ti pridejo do površine zemlje. Čeprav so UVB-žarki nevarnejši od UVA-žarkov, pa obe vrsti lahko povzročata poškodbe kože in oči ter sta vzrok za nastanek kožnega raka. Obstaja mnogo različnih načinov zaščite pred UV-žarki. Najboljša zaščita je še vedno izogibanje soncu, ko ima največjo moč. Zunaj vedno uporabljajte zaščitna oblačila, zaščitno pokrivalo, sončna očala in kremo za sončenje oziroma upoštevajte naslednje ukrepe:

  • Med 11. in 16. uro se izogibajte gibanju na prostem, saj je tedaj UV-žarčenje najmočnejše. Ta navada lahko znatno zmanjša vašo izpostavljenost UV-žarkom.
  • Uporabljajte zaščitna oblačila, ki bodo zaščitila tudi roke in noge. Nosite široka pokrivala, ki bodo zaščitila oči, lice, ušesa in vrat.
  • Na izpostavljene dele kože nanesite kremo za sončenje, ki ima zaščitni faktor najmanj SPF15. Nanos kreme za sončenje je potrebno obnoviti vsaki 2 uri (tudi ob oblačnih dnevih). Prav tako pa je potrebno obnoviti nanos po vsakem kopanju in ob povečanem potenju. Zunaj vedno uporabljajte sončna očala. Izberite takšna, katerih stekla nudijo zadovoljivo zaščito pred UV-žarki. Stranska zaščita očal prepreči vstop UV-žarkom s strani.
  • Če je možno, se zadržujte v senci. Vedite, da vas kljub senci del UV-žarkov še vedno doseže. Več kot 90 % UV-žarkov prodre skozi rahlo oblačnost. UV-žarki se tudi odbijajo od nekaterih površin (peska na plaži, bele barve, svetlo obarvanega betona, snega, vode in v manjši meri tudi zemlja). Pesek odbije do 25 % UV-žarkov. Če pade temperatura ozračja, to še ne pomeni, da se je zmanjšala tudi intenzivnost UV-žarčenja.
  • Zaščitite svoje otroke pred prekomerno izpostavljenostjo soncu. Otroci se ne zavedajo nevarnosti, zato naj se čim več zadržujejo v senci, uporabljajo primerna zaščitna kopalna oblačila, sončna očala in kremo za sončenje. Kremo za sončenje nanašajte pogosto in upoštevajte navodila na pakiranju. Otroške vozičke dodatno zasenčite. S svojim obnašanjem postanite vzor otrokom.