Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ko govorimo o negi rok in nohtov, imamo v mislih nekaj več od običajne higiene in preproste (nemalokrat tudi površne) nege. Več o tem nam je v pogovoru povedala gospa Slavica Bizjan.

Tekst: Dušica Herman

Kako naj ženska začne s pravilno nego?

Res, pravilna nega pomeni precej več, kot roke samo namazati s kremo, ki je primerna za naš tip kože. Koža na rokah predstavlja namreč prav specifično težavo. Ko se koža enkrat postara, je ni mogoče več veliko popraviti, zato je treba z nego začeti pravočasno, pravzaprav že zgodaj, in temeljito. Verjetno je ob tem odveč dejati, da ženske ob vsesplošni obremenjenosti nimajo časa, pogosto tudi ne denarja, da bi vsakih štirinajst dni hodile na manikuro. Zato je še toliko bolj pomembno, da se same čim bolje seznanijo s pravilnimi postopki negovanja svojih rok in nohtov, da bi to znanje znale koristno uporabiti tudi same doma. S temi metodami jih seznanjajo promotorke v drogerijah in specializiranih prodajnih mestih naših proizvodov.

Kateri so glavni oz. najpomembnejši preparati za kakovostno nego rok?

Poleg pilinga za kožo na rokah je priporočljivo uporabljati še vlažilne in hranilne kreme, kolagenske gele in maske za roke, seveda ne vse hkrati, ampak po navodilih, ki so priložena vsakemu posameznemu proizvodu. Pri proizvodih svetovno znane blagovne znamke Jessica, ki so na trgu že več desetletij, je še posebej učinkovita posebna termo rokavica, ki jo po nanosu posameznega proizvoda nataknemo na roke za približno 15 minut. Toplota, ki jo proizvaja na električno omrežje priključena termo rokavica, odpre kožne pore, kar še pospeši prodiranje negovalnih sestavin proizvodov v notranjost kože. Morda še najpomembnejše: nega rok je najbolj učinkovita, če ji namenimo nekaj več časa zvečer, pred počitkom.

Še ena težava pogosto moti predvsem starejše ženske – starostne pege oziroma madeži na rokah. Obstaja zanje kakšno »zdravilo«?

Na tržišču so na voljo tako imenovane »belilne« kreme različnih proizvajalcev, ki pigmentna mesta razbarvajo, vendar je potem treba zelo paziti, da rok ne izpostavljamo soncu brez ustrezne zaščite. Nujna je uporaba krem za sončenje z visokimi zaščitnimi faktorji. Osebno sem bolj naklonjena temu, da si dajo ženske, ki jih t.i. »starostne pege« motijo, le-te odstraniti tako, da se jih zamrzne z dušikom. Tovrstne postopke, ki so neboleči, kakovostno opravljajo v številnih kozmetičnih salonih, na mestu posega ostane le drobna hrastica, ki hitro odpade, koža pod njo pa je gladka in brez madeža.

Kako pa se lotimo pravilne nege nohtov?

Prvi pogoj za lepe nohte, ki zaokrožijo podobo negovanih rok in pravzaprav pritegnejo pozornost, je pravilna nega nohtov in obnohtne kožice. Najpogostejša težava je, da se obnohtno kožico, ki se zarašča na nohtno ploščo, odstranjuje s škarjicami. Pravilen postopek je, da z ustreznimi preparati to kožico zmehčamo in jo nežno ter z gladenjem proti korenu nohta potisnemo nazaj. Med preparate, ki so za take postopke zelo učinkoviti, spadajo hranilna olja, vlažilne kreme in losjoni. Naj pa dodam, da je – morda bo to za koga presenetljivo – najzahtevnejši del pravilne nege nohtov pravilno krajšanje in oblikovanje nohtov. Uporaba škarjic in pilic je samo na videz nekaj enostavnega. V resnici je to temelj vsega, kar pride potem.

Ena od težav lepega videza so tudi poškodovani nohti.

Vzrokov je cela vrsta. Od tega, da so nohti že v zasnovi zelo različnih kakovosti (lomljive konice, počeni, razbrazdani nohti, tanki in krhki nohti, ki se radi cepijo, trdi in neprožni nohti), do tega, da so nohti tudi bolni, če jih napadajo različna glivična obolenja, pa še naše različne navade in razvade jim delajo škodo. Tudi zelo razširjena uporaba umetnih nohtov po mojem prepričanju ni dobra, saj umetni nohti pogosto skrijejo obolele nohte. Marsikatera ženska se odloči zanje prav zato, ker so poškodovani, najpogosteje zaradi glivičnih obolenj, in ubere »bližnjico« – torej umetne nohte, ne pa zdravljenja. Nadloga pa je seveda v tem, da so glivična obolenja nalezljiva in bi bilo seveda samoumevno, da bi vsaka manikerka stranko na to opozorila in jo napotila k dermatologu, a žal je to bolj izjema kot pravilo. Med vzroki poškodovanih nohtov omenimo še, da niso redki ljudje, ki grizejo nohte, nekateri jih pogosto uporabljajo tudi kot neke vrste »orodje«, kot pripomoček pri delu, na primer pri odpiranju različnih embalaž, za odstranjevanje kakšnih trdih delcev, in podobno. Ne zavedamo se namreč, da traja kar pol leta, da nohtna plošča v celoti preraste nohtno površino in da je šele takrat noht, če je zdrav in ga nismo medtem že spet poškodovali, primeren za tisti končni, lep in negovan videz.

S kakšnimi proizvodi si lahko pomagamo, da dosežemo to stopnjo?

Več različnih proizvodov je, ki naravne nohte zaščitijo pred lomljenjem, cepljenjem, pokanjem in poškodbami, eden od njih je tako namenjen posebej temu, da pobeli rumene ali potemnele nohte, učinkovit pa je tudi preparat iz izvlečka kaktusa, ki zaradi neprijetnega okusa odvrne uporabnico ali uporabnika od grizenja nohtov in pospešujejo njihovo zdravo rast.

Daje lak končno podobo negovanim nohtom?

Zagotovo, a zavedati se moramo, da je lak samo dekoracija, ki pride kot pika na i na koncu na zdrav in negovan noht. Vendar tudi lakiranje nohta ne bi smelo biti nekaj, kar opravimo mimogrede. Tako kot imamo ljudje različne tipe las in kože, se razlikujejo tudi različni tipi nohtov. Če hočemo, da se bo lak dobro obnesel, moramo izbrati kakovostno blagovno znamko in različnim tipom nohtov prilagojen proizvod, potem pa slediti zaporedju postopkov, ki zagotavljajo, kar obljublja proizvajalec.

Na negovan noht se nanese najprej podlak, nato lak v izbrani barvi in v dveh nanosih, čez pa še nadlak, ki celoten »premaz« utrdi kot neka keramična struktura, ki je trda in zares obstojna. Morda bi posebej izpostavila le podlak, katerega naloga je, da pomaga odpravljati prav tiste težave, ki so značilne za posamezen tip nohta, kar omogoči, da se noht navlaži, nahrani in učvrsti. Podobno vlogo imajo tudi različne vrste nadlaka, ki zagotavljajo, da bo lak obstojnejši, preprečujejo krušenje in mu dajo visok lesk. Tak postopek bi moral zagotavljati, da imamo lak na nohtih do štirinajst dni. Seveda je vmes lak mogoče »popraviti« z dodatnim premazom na poškodovanem mestu.

Naj posebej poudarim, da je prepogosta raba odstranjevalcev laka za noht škodljiva. Ne glede na to, kolikšen odstotek acetona vsebuje posamezen odstranjevalec laka, je odstranjevanje laka za noht agresiven postopek, ki poškoduje kakovost zgornje, najtrše plasti nohta.

Potrebujejo moški za nego rok in nohtov posebne preparate?

Ker moški vse bolj skrbijo za svoj videz, je temu prisluhnila tudi kozmetična industrija. Moška koža je nekoliko debelejša od ženske, zato obstaja poseben piling, ki je nekoliko bolj grob, poleg kreme pa je v naših prodajalnah kozmetičnih proizvodov na voljo tudi mat lak za nego moških nohtov.

 

Ne spreglejte

Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več
Redno odvajanje blata je ključno za ohranjanje zdravega prebavnega sistema. Vendar pa se pri nekaterih posameznikih pojavijo težave z zaprtjem,
Preberi več
Ste že slišali za spondilolistezo? Morda ste imeli postavljeno diagnozo in vas zanima kaj pričakovati na poti do okrevanja? Kako
Preberi več
Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več