Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
podočnjaki

Podočnjaki nastanejo zaradi zelo različnih dejavnikov. Med najpogostejšimi sta utrujenost in neprespane noči, običajno pa so povezani s podedovanimi konstitucijskimi lastnostmi posameznikov. Pa smo spet pri genih. Če so jih imeli vaši starši, jih boste najverjetneje imeli tudi vi. Lahko pa so podočnjaki tudi odraz kakšnega resnejšega obolenja, vendar Branko Pirš, dr. med., spec. dermatovenerolog in flebolog, pravi, da v tem primeru ljudje ne obiščejo zdravnika zaradi podočnjakov, temveč drugih vzporednih, resnejših težav.

Avtorica: Vesna Vilčnik

Branko Pirš, dr. med., spec. dermatovenerolog in flebolog

Branko Pirš, dr. med., spec. dermatovenerolog in flebolog

Drži, da so temni kolobarji pod očmi najpogosteje povezani s podedovanimi konstitucijskimi lastnostmi posameznikov – kostnimi strukturami in kožnim pigmentom?

Res je, podočnjaki so odraz sestave kože in podkožnih struktur, pa tudi oblike kosti. Nekateri imajo podočnjake, ki so izraženi že od mladosti in se s starostjo samo slabšajo.

V kolikšni meri so podočnjaki povezani s preutrujenostjo oziroma neprespanimi nočmi (alkohol, cigarete)? Kaj se zgodi s kožo okoli oči in kako ji pomagamo, da se regenerira?

Vsi poznamo lepotilni spanec, ki nam zmanjša oteklino okrog oči in so podočnjaki manj izraženi. Če smo utrujeni in neprespani, se žile v podkožju razširijo, nastane več otekline in videz podočnjakov se poslabša. Pomagajo počitek in hladni obkladki.

So lahko kolobarji okoli oči tudi znak za alergije? Kako prepoznamo, da je vzrok alergija?

Kolobarji so lahko vzrok alergije, vendar te nastanejo na hitro in občasno, medtem ko spremembe, ki jih povezujemo s podočnjaki, nastajajo počasneje in se bistveno ne spreminjajo.

Jih lahko povzroča tudi dolgotrajno gledanje televizije in strmenje v računalniški zaslon?

Neposredno ne, lahko pa se poslabšajo zaradi utrujenosti.

Kaj pa pomanjkanje vitaminov in mineralov; je to lahko možen vzrok?

Načeloma ne, razen pri hudih pomanjkanjih. Če bi prišlo do takšnega pomanjkanja v telesu, da bi nastali podočnjaki, bi taka oseba imela vrsto težav.

So lahko vzrok tudi bolezni ščitnice, srca ali jeter?

Vsa kronična obolenja lahko poslabšajo videz telesa, vključno s podočnjaki, praviloma imajo take osebe vrsto težav z zdravjem in po navadi ne pridejo na pregled zaradi podočnjakov.

V tradicionalni kitajski medicini menda povezujejo podočnjake tudi z nepravilnim delovanjem ledvic, čustvom strahu in spolno energijo. Lahko pokomentirate?

Koža pod očmi je zelo tanka, pod njo so rahle blazinice maščobe, ki so zelo dobro prekrvljene. Vsaka hujša nepravilnost se lahko odraža v spremembi barve kože in s tem v videzu podočnjakov. Naša uradna medicina temelji na preverljivih dejstvih, zato lahko nepravilnosti v delovanju telesa zelo natančno ugotovimo s preiskavami in se ne zanašamo na videz zunanjosti. Se pravi, da se samo na podlagi videza ne odločamo za terapijo ali postavljanje diagnoze.

Zakaj se poleg temnih kolobarjev pogosto pojavi tudi oteklina?

Oteklina je lahko odraz vnetja ali procesov, ki tečejo v telesu. Koža in podkožje pod očesom sta zelo dobro prekrvljena, pri vnetnih procesih se izloča več tekočine in nastane oteklina.

So lahko podočnjaki tudi posledica staranja kože, uvele kože? Kakšna je preventiva?

Seveda, s staranjem se zmanjša in preoblikuje kostna masa, prav tako se zmanjšata volumen maščobe in tonus kože. Vse skupaj pripomore k slabšemu videzu. Glede na vzroke, ki so bodisi genetski bodisi zaradi staranja, sami ne moremo veliko narediti v preventivi.

Kaj pa pretirano sončenje in izpostavljanje kože soncu? Lahko takšno ravnanje povzroča podočnjake? Kako se lahko zaščitimo?

Ena vrsta podočnjakov je zaradi obarvane kože od sonca. V teh primerih z laserjem odstranimo površinski sloj kože in ga obnovimo. Preventiva je zaščita pred soncem, vendar bodo pri občutljivih osebah podočnjaki vseeno nastali, vendar kasneje v življenju.

So lahko podočnjaki tudi znak sistemske bolezni in zakaj?

Oteklina je lahko odraz vnetja ali procesov, ki tečejo v telesu. Koža in podkožje pod očesom sta zelo dobro prekrvljena, pri vnetnih procesih se izloča več tekočine in nastane oteklina.

Kdaj je obvezen pregled pri zdravniku? Če so podočnjaki prisotni več dni, tednov?

Samo zaradi podočnjakov pregled pri zdravniku zaradi zdravja ni potreben. Pregled je potreben, če ima oseba zdravstvene težave. Praktično vse sistemske vzroke, pri katerih so podočnjaki bolj izraženi, se da dokazati s preiskavo krvi.

V katerih primerih lahko s podočnjaki opravimo sami (samozdravljenje z obkladki, itd.)?

V vseh primerih se lahko podočnjakov poskušamo znebiti sami, vendar je uspeh zelo omejen. Za učinkovito odpravljanje podočnjakov je potreben poseg, ki ga opravimo v medicinskem centru.

Vsa kronična obolenja lahko poslabšajo videz telesa, vključno s podočnjaki, praviloma imajo take osebe vrsto težav z zdravjem in po navadi ne pridejo na pregled zaradi podočnjakov.

Ajurveda o podočnjakih

dr. Manivannan Ramasamy

dr. Manivannan Ramasamy

O tem, kako gleda na podočnjake ajurveda, nam je povedal tudi ajurvedski zdravnik dr. Manivannan Ramasamy (B. A. M. S.): »Ajurveda meni, da so oči kot ogledalo našega zdravja. Pregled oči je ena od pomembnejših diagnostičnih metod, s katerimi odkrijemo težave oziroma probleme v našem telesu. Vzrokov za podočnjake je ogromno, vendar so najpogostejši lahko pomanjkanje spanja, hormonske težave, starost, alergije, dehidracija ali so gensko pogojeni.

Ljudje, ki prekomerno uživajo alkohol, prekomerno kadijo, prekomerno uživajo slano hrano ali uživajo prevelike količine hrane ali tekočin v poznih urah pred samim spanjem, so prav tako podvrženi podočnjakom. Nekateri podočnjaki so komaj opazni, medtem ko so nekateri močno izraženi. V milejši obliki izginejo po določenem času sami ali s pomočjo doma narejenih sredstev.

Pri nekaterih zdravstvenih stanjih pa lahko podočnjaki ostanejo daljši čas in v tem primeru se je dobro posvetovati z zdravnikom za primerne terapije, saj je to dovolj konkreten znak, da naš življenjski način ni v soglasju z našim konstitucijskim tipom ali pa smo tik pred izčrpanostjo. Potrebno je nekaj storiti! Ajurveda smatra takšen simptom, ki se hitro ali postopoma pojavi ter dalj časa ne izgine, za indikator, ki kaže na določene zdravstvene težave, kot so nespečnost, težave z ledvicami, jetri, hormoni, prekomerno zadrževanje vode v telesu ter dehidracija.«

ABC

A Podočnjaki so odraz sestave kože, podkožnih struktur in oblike kosti.

B Če smo utrujeni in neprespani, se žile v podkožju razširijo, nastane več otekline in videz podočnjakov se poslabša.

C Določena vrsta podočnjakov nastane zaradi obarvane kože od sonca.

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več