Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Učinki magnetnih polj, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje, so znani že mnogo let. Pulzna magnetna terapija je danes priznana po vsem svetu, pogosto se je poslužujejo športniki, kot obliko dopolnilnega zdravljenja jo uporablja tudi vse več zdravnikov, z razvojem znanosti pa je v obliki različnih medicinskih pripomočkov posameznikom postala dostopna tudi za domačo uporabo.

Pulzna magnetna terapija pravzaprav posnema delovanje narave in – če jo pravilno uporabljamo – dokazano izboljšuje mikrocirkulacijo in prekrvavitev, pospeši zdravljenje ran in celjenje poškodb, lajša bolečine in je uspešna oblika dopolnilnega zdravljenja sladkorne bolezni, predvsem diabetičnega stopala in visokega krvnega tlaka. O učinkih pulzne magnetne terapije smo se pogovarjali z dr. Markom Markovom, ki je eden največjih svetovno priznanih strokovnjakov na področju raziskovanja vpliva elektromagnetnih polj na žive organizme.

 

 

Uporaba magnetov v terapevtske namene je znana že vrsto let. Od kje pravzaprav izvirajo in kaj vas je navdušilo za proučevanje njihovega vpliva na naše zdravje?

Magneti se v terapevtske namene uporabljajo že več stoletij. Po nekaterih pričevanjih naj bi beseda magnet izvirala iz pokrajine v severni Grčiji, ki se imenuje Magnesia. Odkritje magneta torej nekateri povezujejo s pastirji, ki so pred mnogimi leti v tej grški pokrajini pasli ovce. Obuti so bili v lesene sandale, ki so bili na nekaterih delih povezani s kovinskimi delci. Takrat so opazili, da so njihova obuvala na nekaterih področjih postala kot lepilo za nekatere večje kamne.

Seveda se je znanost, ki raziskuje učinke uporabe magnetnih polj, razvijala skozi stoletja, predvsem s pomočjo strokovnjakov, ki so jih navduševali novi pristopi k zdravljenju. Tak sem bil tudi sam in se, ko sem bil še novinec v znanosti in sem postal pomožni profesor na univerzi v Sofiji, odločil za raziskovanje vpliva magnetnih polj na naše telo. Vzrok za to odločitev je bila moja želja po odkrivanju novih pristopov k zdravljenju, ki bodo ljudem prinesli pozitivne koristi in po mnogo letih raziskovanja lahko zagotovim, da magnetna polja, če jih seveda uporabljamo pravilno, pozitivno vplivajo na različne zdravstvene težave.

 

Kakšna so najpomembnejša dognanja na področju raziskovanja učinkov magnetnih polj na žive organizme?

Znotraj raziskovanja biomagnetizma so se že pred leti pojavila pomembna odkritja, ki dokazujejo učinkovitost uporabe magnetnih polj pri živih sistemih in so jih raziskovali različni strokovnjaki po svetu.. Zelo pomembno dognanje je  tudi elektroporacija oziroma pojav, ko s pomočjo električnega polja ustrezne jakosti povečamo prepustnost celične membrane. S tem pa omogočimo, da neposredno v celico lahko vnesemo hranilne snovi in kisik, kar celice potrebujejo za svoje delovanje. Zelo pomembno dognanje je  tudi elektroporacija oziroma pojav, ko s pomočjo električnega polja ustrezne jakosti povečamo prepustnost celične membrane. S tem pa omogočimo, da lahko neposredno v celico vnesemo zdravilne učinkovine.

 

Pulzna magnetna terapija je danes posameznikom dostopna tudi v obliki blazin za domačo uporabo. Kaj so prednosti in slabosti?

Prednost uporabe blazine za pulzno magnetno terapijo je zagotovo ta, da deluje na celotno telo osebe, ki jo uporablja. Kot slabost pa bi izpostavil, da elektromagnetno polje izgublja na moči, bolj ko se od blazine oddaljujemo. Se pa na trgu seveda pojavlja veliko različnih izdelkov, ki imajo različne načine delovanja in o katerih se morajo posamezniki pred nakupom dobro pozanimati in seznaniti z načini njihove uporabe.

 

V primeru katerih bolezenskih stanj je pulzna magnetna terapija priporočljiva oziroma še posebej uspešna in kdaj se ji je priporočljivo izogniti?

Verjamem, da je pulzna magnetna terapija izjemno učinkovita v primeru sladkorne bolezni oziroma pri celjenju diabetičnega stopala. Ta namreč spodbudi delovanje endokrinega sistema, ki posledično spodbuja tvorbo inzulina. Na ta način pa se zmanjša stopnja sladkorja v krvnem sistemu. Seveda pa vedno poudarjam, da je pulzno magnetno terapijo treba uporabljati kot dopolnilno zdravljenje, torej poleg jemanja zdravil oziroma terapije, ki jo je predpisal zdravnik. Pulzna magnetna terapija je seveda tudi zelo uspešna pri celjenju in zdravljenju ran ter poškodb, kar seveda pride v poštev po različnih operacijah in pri lajšanju bolečin. Uporaba pulzne magnetne terapije ni primerna v času nosečnosti oziroma kadar ima oseba srčni spodbujevalnik, saj lahko magnetno polje moti delovanje naprave.

 

Magnetna polja torej lahko pozitivno vplivajo na naše zdravje. Kakšno grožnjo za naše zdravje pa po drugi strani predstavljajo elektromagnetna sevanja v naravi?

Seveda danes živimo v okolju, za katerega so značilna intenzivna elektromagnetna sevanja. V našem domu smo elektromagnetnemu sevanju izpostavljeni, kadar uporabljamo sesalec ter mikrovalovno in električno pečico. Sevanja povzročajo tudi mobilni telefoni, predvsem pa je nevarna izpostavljenost različnim oddajnikom oziroma omrežjem, ki z elektromagnetnim sevanjem onesnažujejo ozračje. Sevanje pa vpliva tako na odrasle kot tudi na otroke, ki so za sevanja toliko bolj občutljivi, saj se njihovo telo še razvija. Svetovna zdravstvena organizacija oziroma WHO sicer navaja previdnostne ukrepe glede elektromagnetnih sevanj, vendar je dejstvo, da bomo pravo naravo njihovih učinkov na naše zdravje spoznali šele čez čas.

 

Sklenemo lahko torej, da elektromagnetna sevanja na naše zdravje vsekakor lahko vplivajo negativno, v kolikor pa so uporabljena pravilno, so lahko v terapevtskem smislu izjemno učinkovita.

 

April 2013

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več