Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Se zgodi, da opazimo pri sebi simptome, ki jih do nedavnega ni bilo in nas spravljajo v negotovost. Nihče ne živi rad v dvomih in skrbeh. Medicina in farmacija sta v zadnjih letih napredovali z bliskovito hitrostjo in nam ponudili marsikateri hiter odgovor na našo dilemo. Na lekarniških policah lahko najdemo različne teste, s katerimi si bomo vsaj za prvo silo odgovorili na vprašanja, ki si jih zastavljamo glede nenavadnih znakov oziroma simptomov morebitnih bolezni ali stanj. Velja pa opozoriti – ne interpretirajte rezultatov sami, ampak čim prej obiščite zdravnika.

Avtor: Saša Vrbančič 

Najbolj poznan in iskan pri ženskah je test za ugotavljanje nosečnosti

Test nosečnosti določa vaše stanje na podlagi zaznavanja hormona hCG (Human Chorionic Gonadotropin) v urinu. Hormon hCG se začne izločati pri nastajanju posteljice, kmalu po tem, ko se oplojeno jajčece ugnezdi v maternično steno. Prav zaradi tega je hormon hCG odličen indikator nosečnosti. Vsi certificirani testi nosečnosti imajo 99-odstotno zanesljivost. Seveda je za to treba natančno slediti navodilom uporabe, test pa uporabiti, preden se izteče rok uporabe.

Najboljši čas za testiranje je s prvim jutranjim urinom, saj ima le-ta višjo koncentracijo hormona hCG. Tako boste nosečnost lahko odkrili že dan ali dva prej.

Preberite si tudi članek: ”Genetsko testiranje

Kaj lahko vpliva na rezultat testa?

Na rezultat testa vpliva zelo malo stvari. Na test ne vplivajo prehranska dopolnila ali zdravila, ki jih dobite brez recepta. Na rezultat tudi ne vplivajo niti alkohol niti nedovoljene snovi, katerih ne uporabljajte v nobenem primeru, če želite zanositi.

Nekaj pa vseeno vpliva na rezultat:

  • pitje velike količine vode pred testiranjem bo vplivalo na rezultat, test bo namreč težje zaznal hormon hCG;
  • če jemljete zdravila za zdravljenje neplodnosti, je lahko rezultat testa napačen.

Test za merjenje holesterola v krvi vam lahko reši življenje

Normalna raven holesterola v krvi je manj kot 200 mg/dL. Povečana raven holesterola – več kot 200 mg/dL predstavlja dejavnik tveganja za arteriosklerozo. Ta je ena najznačilnejših in pogostih bolezni industrializirane družbe in povzroča težave krvnega obtoka. Srčni infarkt in arterioskleroza skupaj predstavljata skoraj 40 % vseh smrti v industrializiranem svetu.

Arterioskleroza žil blizu srca povzroči manjši pretok krvi v srčno mišico, kar vodi v zaporo žil in posledično lahko tudi odpoved srca/infarkt. Zaradi tega je odkrivanje zgodnjih simptomov nujno, da lahko izvajamo ustrezno profilakso (preventivni ukrepi) ali zdravljenje. Zgodnje odkrivanje se začne z določanjem dejavnikov tveganja. Danes je splošno sprejeto, da je predvsem hiperholesterolemija (nenormalno visoka raven holesterola) eden najbolj značilnih dejavnikov tveganja pri obolenjih srca.

S priloženim testom holesterola boste lahko hitro in zanesljivo ocenili, ali je raven vašega holesterola v mejah normale. Kasneje naj ugotovitev potrdi še izbrani zdravnik. S tem boste lahko poskrbeli za drastično zmanjšanje tveganja nastanka srčnih obolenj, če se boste v primeru povišane ravni holesterola posvetovali s svojim zdravnikom o nadaljnjih ukrepih in zdravljenju.

Na raven holesterola vplivajo naslednji dejavniki: zaužita zdravila, prehrana, stres, diabetes mellitus, težje bolezni in nosečnost. Za čim bolj natančne rezultate testa je priporočljivo izvajanje testa 3 mesece po nosečnosti oz. težji bolezni in 3 tedne po lažji bolezni.

Izmerite si krvni sladkor

Sladkorna bolezen je »tiha« bolezen, ki se pojavi brez simptomov. Pri zdravem človeku je koncentracija glukoze v krvi na prazen želodec 4–6 mmol/L. Na raven sladkorja v krvi vplivajo različni dejavniki, kot so: zdravila, alkohol, prehrana, stres, povišan krvni tlak, kajenje itd.

Povečana raven glukoze v urinu nakazuje, da je sladkorna bolezen že v napredujoči stopnji. Zaradi tega je zgodnje odkrivanje visoke ravni glukoze v krvi bistvenega pomena. Ta enostavni krvni test hitro pove, ali je raven glukoze v vaši krvi znotraj meja normale. Prav tako morate izvajati redne preglede pri svojem zdravniku.

Bolezni trebušne slinavke ovirajo nastanek inzulina in povzročajo presežne ravni koncentracije glukoze in motnje presnovne funkcije. Najbolj pogosta in značilna presnovna motnja je diabetes mellitus. Ljudje s sladkorno boleznijo imajo premalo inzulina in zaradi tega ne morejo vzdrževati ravni glukoze na normalni ravni. V tem primeru so potrebna zdravila, injekcije inzulina ali spremembe v prehrani.

Če bolezni ne zdravimo, lahko to privede do bolezni ožilja, okvare ledvic, poškodbe mrežnice (retinopatija, izguba vida) ali zapore glavnih krvnih žil (kap, srčni infarkt). Zaradi tega je zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni izjemno pomembno, da lahko omogočimo primerno zdravljenje.

Kandida – resna nadloga

Kandida je normalno prisotna v naših prebavilih, nevarna pa lahko postane, če se nenadzorovano razširi v črevesju ali ko prodre v kri in se razbohoti v vsem telesu. Takrat povzroča različne zdravstvene težave. Bodite pozorni na naslednje simptome: težave z nespečnostjo, pogosta utrujenost, pešanje spomina in pozornosti, stalna potrtost, skrbi, težave s kožo, hladne roke in noge, prebavne težave, pogosti glavoboli, ponavljajoče težave s sečili in spolovili …

Test za ugotavljanje kandide je brezplačen in preprost

Če menite, da imate zgoraj opisane simptome, potem priporočamo enostaven test. V prozoren kozarec nalijte čisto vodo in zjutraj na tešče pljunite vanjo. Počakajte in opazujte slino 15 minut, znaki pa se lahko pokažejo že po 10–20 sekundah. Če se iz sline spuščajo nitke, grudice ali meglice, to pomeni, da v vaši slini prevladuje kandida. Zdrava slina ostane brez sprememb in plava na površju.

Za še večjo zanesljivost je v lekarnah na voljo test

To je test, ki v vzorcu krvi potrdi ali ovrže prisotnost protiteles, ki jih imunske celice tvorijo za obrambo proti kandidi. Za opravljanje testa je treba s pomočjo varne lancete vzeti kapljico krvi iz prsta in jo s kapalko nanesti na testno ploščico. Rezultat dobimo v 5 minutah. Navodila so priložena in se jih je treba držati.

Test za ugotavljanje celiakije

Celiakija je bolezen želodčno-črevesnih poti, ki lahko ima celo množico spremljajočih simptomov, med drugim driska, napihnjenost, izguba teže, dermatitis, in neprehranjenost. Ob celiakiji je bolnik stalno preobčutljiv na gluten. Gluten je zapletena mešanica beljakovin, ki jo vsebuje večina žit.

Hitri diagnostični test za določanje celiakije v vzorcu polne krvi zazna protitelesa. Na podlagi reagentov na membrani testa se testna črta obarva rdeče, če so v vzorcu krvi prisotna protitelesa. Test deluje na podlagi zelo zanesljivega testiranja: protitelesa je mogoče zaznati samo, če je oseba preobčutljiva za gluten in zato pokaže celiakijo na podlagi ene same kapljice krvi. Test traja največ 10 minut. V primeru pozitivnega rezultata testiranja je priporočljivo, da se posvetujete s svojim zdravnikom.

Test za odkrivanje alergije na hrano

V zadnjih treh desetletjih je število alergijskih obolenj močno naraslo in vse kaže, da bo naraščalo tudi v prihodnosti. Otroci so alergijam zelo izpostavljeni, saj se je število obolelih prav med njimi močno povečalo. Pravočasno odkrivanje alergij na hrano lahko pozitivno vpliva na odzivanje telesa tako fizično kot psihično, saj prepreči vrsto nezaželenih simptomov.

S krvnim testom lahko ugotavljamo alergije na specifično snov ali več snovi. Te snovi povzročajo akutne ali kronične simptome, ki so značilni za alergije. Testiranja so uporabna tudi za spremljanje imunoterapije ali desenzibilizacije oz. da vidimo, ali je otrok prerasel določeno alergijo. Seveda tudi tukaj velja priporočilo, da se rezultate skrbno interpretira ob pomoči zdravnika oziroma terapevta.

Samo za moške: Hitri test za preventivni pregled prostate

Če pogosto hodite na vodo in je curek urina prekinjajoč ali šibek, imate ob tem bolečine, težave z erekcijo, ste opazili v urinu in/ali spermi kri, potem je čas, da uporabite hitri test, ki je na voljo v lekarnah. Vsak moški bi moral od 40. leta dalje redno izvajati ta test, saj je rak prostate eden najpogostejših rakov pri moških po 50. letu. Pojavi se, ko se celice prostate začnejo nenadzorovano množiti. Če je odkrit v zgodnji stopnji razvoja, se posledično začne pravočasno zdraviti, kar poveča možnost uspešne terapije.


Zanimivost

PSA je beljakovina, ki jo tvori prostata in jo vnaša v majhnih količinah v krvni obtok. Ko na prostati pride do težav (povečana prostata, prostatitis ali razvoj raka na prostati), se izloča vse več PSA, dokler ne doseže ravni, ko ga lahko enostavno odkrijemo v krvi. 

 

Test za merjenje koncentracije spermijev

Zanesljiv, enostaven presejalni test, ki meri koncentracijo spermijev, boste našli v lekarni. Svetovna zdravstvena organizacija je kot mejo plodnosti določila koncentracijo nad oziroma pod standardom 20 milijonov spermatozoidov na mililiter (M/ml). S testom plodnosti za moške lahko določite precej natančno, ali ste glede na svoje število spermijev plodni, srednje plodni ali neplodni.

Preberite si tudi članek: ”Moške težave

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več