Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Menedžerski pregledi so še posebej priporočljivi za zelo obremenjene skupine zaposlenih, vključno z vodilnimi menedžerji ter menedžerji s specialnimi zdravstvenimi problemi. Priporočamo jih tudi vsem, ki se zavedajo svojih rizičnih faktorjev (prebolele bolezni, družinskih bolezenskih preddispozicij, nespecifičnih znakov in simptomov) in vedo, da so preventivni ukrepi najboljši način preprečevanja resnejših zdravstvenih komplikacij.

Avtor: Suzana Tomažič, dr. med., spec. fiz. medicine in rehabilitacije

 

Zakaj so ti pregledi sploh potrebni?

Za razliko od ustaljenih pregledov v specialističnih ambulantah se trudimo potrditi odsotnost bolezni in vzdrževati zdravje. Zdravje zaposlenih vpliva na kakovost storitev in uspešnost podjetja. S pomočjo menedžerskega pregleda ugotovimo trenutno zdravstveno stanje in odkrijemo prisotnost morebitnih različnih dejavnikov tveganja za zgodnjo obolevnost ter nanje opozorimo. Ko združimo podatke z opravljenimi preiskavami, lahko posamezniku nudimo usmerjene preventivne in terapevtske ukrepe, ki imajo dolgoročno vrednost.

 

Na koliko časa naj bi se opravilo tak pregled?

Tovrstni pregledi so v podjetjih, kjer se zavedajo pomena zdravega in zadovoljnega delavca in  so vključeni v individualno oziroma kolektivno pogodbo, časovno različno opredeljeni – od 1 pa vse do 5 let.

 

Kaj vse obsega menedžerski pregled?

Pregled obsega: pregled pri zdravniku, anketo z meritvami osnovnih parametrov (telesna višina in teža, krvni tlak, pulz, po potrebi temperatura), merjenje telesne sestave (% maščobnega tkiva, tekočine in mišic) in določitev primerne teže, laboratorijske preiskave,  specialistični pregled pri zdravniku specialistu, EKG v mirovanju, kontrolo sluha s šepetom, kontrolo vida, spirometrijo – testiranje pljučnih funkcij, ultrazvočni pregled organov zgornjega in spodnjega abdomna (trebuha), orientacijsko še transabdomna (rodila pri ženskah in prostata pri moških), ultrazvočni pregled vratnega ožilja z barvnim doplerjem, testiranje na kardio fitnes napravah in oceno odkritih bolezenskih sprememb in analizo dejavnikov tveganja ter priporočilo dodatnih pregledov in kontrol.

 

Koliko so tovrstni pregledi razširjeni pri nas?

Plačljiva oblika zdravstvenih pregledov je v Sloveniji relativno novo področje. Nekatera podjetja pa se kljub temu že lahko pohvalijo s pravo mero skrbi za svoje zaposlene. Osebe, ki jim podjetja po pogodbi omogočijo tovrstne preglede, jih v veliki večini tudi izkoristijo. Slovenci se še zmeraj premalo zavedamo dejstva, da je zdravje najpomembnejše, kar imamo in da mu posvečamo daleč premalo pozornosti. Samoplačniške zdravstvene storitve tretiramo kot luksuz in ne kot nujnost, privilegij in življenjski standard.

 

Katere zdravstvene težave so na menedžerskih pregledih najpogosteje odkrite oz. s čim imajo ti kadri najpogosteje težave?

Upoštevajoč dejstvo, da je v našem okolju preventivna zdravstvena dejavnost še vedno v razvoju in slog življenja velikokrat neustrezen, ugotavljamo ob pregledu predvsem težave, ki so največkrat posledica neustreznega življenja. In sicer: disfunkcije srčno-žilnega sistema in s tem prezgodnje aterosklerotične žilne in srčne bolezni, povišanje krvnega tlaka in srčnega popuščanja, psihogene reaktivne motnje, ki se pojavijo zaradi psihičnih preobremenitev, okvare hrbtenice in sklepov ter presnovne bolezni, predvsem prekomerno telesno težo, povišane vrednosti holesterola in krvnega sladkorja.

 

Januar, 2009

Ne spreglejte

Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več