Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Menedžerski pregledi so še posebej priporočljivi za zelo obremenjene skupine zaposlenih, vključno z vodilnimi menedžerji ter menedžerji s specialnimi zdravstvenimi problemi. Priporočamo jih tudi vsem, ki se zavedajo svojih rizičnih faktorjev (prebolele bolezni, družinskih bolezenskih preddispozicij, nespecifičnih znakov in simptomov) in vedo, da so preventivni ukrepi najboljši način preprečevanja resnejših zdravstvenih komplikacij.

Avtor: Suzana Tomažič, dr. med., spec. fiz. medicine in rehabilitacije

 

Zakaj so ti pregledi sploh potrebni?

Za razliko od ustaljenih pregledov v specialističnih ambulantah se trudimo potrditi odsotnost bolezni in vzdrževati zdravje. Zdravje zaposlenih vpliva na kakovost storitev in uspešnost podjetja. S pomočjo menedžerskega pregleda ugotovimo trenutno zdravstveno stanje in odkrijemo prisotnost morebitnih različnih dejavnikov tveganja za zgodnjo obolevnost ter nanje opozorimo. Ko združimo podatke z opravljenimi preiskavami, lahko posamezniku nudimo usmerjene preventivne in terapevtske ukrepe, ki imajo dolgoročno vrednost.

 

Na koliko časa naj bi se opravilo tak pregled?

Tovrstni pregledi so v podjetjih, kjer se zavedajo pomena zdravega in zadovoljnega delavca in  so vključeni v individualno oziroma kolektivno pogodbo, časovno različno opredeljeni – od 1 pa vse do 5 let.

 

Kaj vse obsega menedžerski pregled?

Pregled obsega: pregled pri zdravniku, anketo z meritvami osnovnih parametrov (telesna višina in teža, krvni tlak, pulz, po potrebi temperatura), merjenje telesne sestave (% maščobnega tkiva, tekočine in mišic) in določitev primerne teže, laboratorijske preiskave,  specialistični pregled pri zdravniku specialistu, EKG v mirovanju, kontrolo sluha s šepetom, kontrolo vida, spirometrijo – testiranje pljučnih funkcij, ultrazvočni pregled organov zgornjega in spodnjega abdomna (trebuha), orientacijsko še transabdomna (rodila pri ženskah in prostata pri moških), ultrazvočni pregled vratnega ožilja z barvnim doplerjem, testiranje na kardio fitnes napravah in oceno odkritih bolezenskih sprememb in analizo dejavnikov tveganja ter priporočilo dodatnih pregledov in kontrol.

 

Koliko so tovrstni pregledi razširjeni pri nas?

Plačljiva oblika zdravstvenih pregledov je v Sloveniji relativno novo področje. Nekatera podjetja pa se kljub temu že lahko pohvalijo s pravo mero skrbi za svoje zaposlene. Osebe, ki jim podjetja po pogodbi omogočijo tovrstne preglede, jih v veliki večini tudi izkoristijo. Slovenci se še zmeraj premalo zavedamo dejstva, da je zdravje najpomembnejše, kar imamo in da mu posvečamo daleč premalo pozornosti. Samoplačniške zdravstvene storitve tretiramo kot luksuz in ne kot nujnost, privilegij in življenjski standard.

 

Katere zdravstvene težave so na menedžerskih pregledih najpogosteje odkrite oz. s čim imajo ti kadri najpogosteje težave?

Upoštevajoč dejstvo, da je v našem okolju preventivna zdravstvena dejavnost še vedno v razvoju in slog življenja velikokrat neustrezen, ugotavljamo ob pregledu predvsem težave, ki so največkrat posledica neustreznega življenja. In sicer: disfunkcije srčno-žilnega sistema in s tem prezgodnje aterosklerotične žilne in srčne bolezni, povišanje krvnega tlaka in srčnega popuščanja, psihogene reaktivne motnje, ki se pojavijo zaradi psihičnih preobremenitev, okvare hrbtenice in sklepov ter presnovne bolezni, predvsem prekomerno telesno težo, povišane vrednosti holesterola in krvnega sladkorja.

 

Januar, 2009

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več