Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Bolečina v komolcu se najpogosteje pojavi zaradi vnetja kit v področju njihovih narastišč na kosti, ki ga povzročajo športne preobremenitve. Poznani so plezalski komolec z vnetjem kit upogibalk komolca, golfski komolec, pri katerem so vnete kite povrhnjih upogibalk prstov in zapestja ter notranjih obračalk podlakti, ter teniški komolec z vnetjem kit iztegovalk prstov in zapestja ter zunanjih obračalk podlakti.

Teniški komolec je ena najbolj pogostih oblik preobremenitve mišičnih narastišč večine mišic prstov in roke, s katerimi stiskamo dlani in prijemamo predmete. To so mišice, ki so v vsakdanjem življenju stalno aktivne, zato je v začetku rehabilitacije, ko je mirovanje nujno, to še toliko težje.

O vzrokih bolečin in ustrezni terapiji smo se pogovarjali z izkušeno fizioterapevtko Nežko Poljanšek, ki opravlja tovrstno dejavnost v svoji ambulanti.

Avtor: Saša Vrbančič

Vzroki bolečine v komolcu

»Vzroki preobremenitvenega sindroma v komolcu niso samo posledica igranja tenisa, ampak tudi posledica preobremenitve komolca. Ali gre za preveliko težo, ki jo želimo dvigniti oziroma premagati, lahko gre tudi za udarce sile, monotone gibe ali pa predolge statične obremenitve. Prav tako so lahko krivi krožni gibi pri čiščenju in pomivanju, mešanju malte, pleskanju in drugih ročnih aktivnostih. Tudi sodoben način življenja, ki terja od nas dolgo sedenje za računalnikom in posledično statično obremenjevanje, je lahko vzrok bolečine v komolcu,« pove gospa Poljanšek.

Znaki, ki nakazujejo morebitno diagnozo teniškega komolca, se kažejo z bolečino na zunanji strani komolca, pri vseh iztegih zapestja, ob stisku dlani in z jutranjo otrdelostjo. 

Kaj lahko sami storimo proti bolečini v komolcu?

Ko je bolečina še rahla, si lahko pacient pomaga sam. Priporoča se prenehanje aktivnosti, ki je privedla do tega in redno hlajenje bolečega predela. Če bolečina postane ostra, pa je potrebna fizioterapija, katere namen je predvsem umiritev vnetja. 

Vaje za moč bodo vaše mišice okrepile, raztezne vaje bodo zmanjšale napetost

Fizioterapevt je prava oseba, ki vam lahko omili poškodbo. Pokazal vam bo različne vaje, s katerimi pospešimo krvni obtok in s tem zdravljenje. Poškodovani sklep vam bo pravilno obvezal oz. namestil trakove, ki bodo stabilizirali komolec. Pogosta uporaba je odsvetovana, saj dobijo mišice s tem potuho.

»V začetni stopnji uporabljam krioterapijo (hlajenje z ledom), elektroterapijo (diadinator), laser, najbolj pa preide v poštev ultrazvočna terapija in kasneje terapevtske vaje. Če je vneta kita mišice extensor carpi radialis brevis, laser in ultrazvok ne pomagata, ker je kita skrita pod takim kotom. V tem primeru izvajam prečno frikcijsko masažo omenjene kite. Raziskave so pokazale, da imajo zelo podobne simptome tudi mišično-prožilne točke v mišici anconeus, ki se sprožijo pri zadnjih stopinjah iztegnitve komolca. V tem primeru delamo ročno tehniko mišično-prožilnih točk (angl. trigger point). Vsekakor vedno testiram tudi to mišico. V zadnjem času je pri omenjeni problematiki uspešna tudi TeCaR terapija, pri kateri prihaja do hitrejše regeneracije. Ko se vnetje umiri, pokažemo vaje za raztezanje in vaje za krepitev, ki pomagajo, da se tudi pri kasnejših obremenitvah vnetje ne ponavlja,« pojasni fizioterapijo gospa Poljanšek.

Ne čakajmo, da bolečina izzveni sama od sebe

»Če čakamo, da bolečina izzveni sama od sebe, tega verjetno ne bomo dočakali in se vnetje lahko podaljša na mesece. Takrat je uspešnost fizioterapije vprašljiva. V poštev pridejo zdravniki ortopedi, ki se odločijo za zdravljenje s kortizonom, imobilizacijo komolca ali v zadnji stopnji celo za operativni poseg,« še doda Nežka Poljanšek.

Obisk pri zdravniku je nujen tudi v primeru deformacije komolca, če ga ne moremo premikati in če se pojavi oteklina, rdečina ali zvišana telesna temperatura. Zdravnik bo edina prava oseba tudi v primeru, če gre za revmatsko obolenje.

Poznamo komolec?

Komolec je zapleten sklep, v katerem se stikajo tri kosti, in sicer nadlahtnica, podlahtnica in koželjnica. Njegovo upogibanje omogočajo nadlahtnična in dvoglava nadlahtnična mišica ter nadlahtnično-koželjnična mišica, iztegovanje pa triglava nadlahtnična mišica. Vse mišice so preko kit povezane s kostmi.

Teniški komolec pri tenisačih

Teniški komolec nastane zaradi ponavljajočih se gibov, ki se pojavljajo pri tenisu predvsem pri bekhend udarcu. V takih primerih se na zunanji strani komolca pojavi vnetje in otrdelost pri narastišču mišic iztegovalk zapestja na lateralni epikondil. Kita postaja otrdela, v njej pa se pojavijo mikrorazpoke, ki povzročajo  

Vzroki za nastanek poškodbe so različni. Nepravilna tehnika udarca je najpogostejši vzrok, ni pa edini. Številni profesionalni igralci se srečujejo s temi težavami, pri njih je vzrok v izjemno visokem številu ponovitev udarcev. Če je bilo ogrevanje preslabo in bolečina prisotna že med njim, če smo mišice slabo raztezali ali smo slabo fizično pripravljeni, potem so možnosti za nastanek poškodbe precejšnje. Lahko so oslabele tudi mišice podlahti. Pravzaprav vse oslabele mišice pripeljejo do slabše stabilnih sklepov, kar spet pripelje do večje možnosti za poškodbe.

Ne spreglejte

V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več
prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več
Slovenska tiskovna agencija je v sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L) v maju pripravila spletni dogodek L&L INFO
Preberi več
Sončenje in tudi vsakodnevni vpliv UV žarkov ima pomemben vpliv na zdravje in izgled vaše kože danes in čez  desetletja.
Preberi več
luskavica
Luskavica oziroma psoriaza je kronična vnetna bolezen kože. V nasprotju s prepričanjem nekaterih nikakor ni nalezljiva. Za njo zboli od
Preberi več