Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Izgled naših rok (dlani in prstov) neredko predstavlja prvi stik z okoliškim svetom, tako kot nohti, zobje, koža na obrazu, lasje. Ko razmišljamo o staranju, nam je prva stvar, ki si jo poleg bolečin v telesu in mišicah predstavljamo, sprememba na sklepih rok, z deformacijami in drugačnim izgledom kot poprej.

Človeško roko (s tem pojmom bom odslej označevala dlan) anatomsko sestavlja 27 kosti, vključno s kostmi zapestja. Med njimi poteka povezava preko malih sklepov. Na vsaki kosti je nežen, svetel hrustanec. Po dva hrustanca (od vsake kosti) tvorita sklep in ju prekriva sklepna kapsula. Sklepna kapsula je z notranje strani prekrita s tanko sinovijo, ki tvori sinovijsko tekočino in na ta način se v samem sklepu zmanjša trenje med kostmi. Zdravi mali sklepi rok nam omogočajo premikanje prstov in fino gibanje, ki ga neštetokrat v življenju izvajamo s svojimi rokami.

Avtor: Asist. Mojca Miholič, dr. med., specialistka druž. med.

Osteoartroza

Včasih smo ji rekli ostoartritis- je najpogostejša bolezen, ki povzroča težave in spremembe na malih sklepih rok (seveda se pojavlja lahko tudi na kolenih, kolku in hrbtenici!), saj prizadene približno 10 % populacije po 40. letu in več kot 90 % žensk po 70. letu. Glavni dejavniki tveganja zanjo so: predhodne poškodbe (zlomi) zapestja in kosti roke, družinska obremenjenost s to boleznijo, spol (pri ženskah 2,5-krat bolj pogosto), starost, ponavljajoči gibi rok (poklicne in športne obremenitve), predhodne težave na teh kosteh in hrustancu zaradi drugih bolezni (putika, revmatoidni artritis), tudi debelost posredno deluje uničujoče na hrustanec malih sklepov!

Bolezen celotnega sklepa

Pri osteoartrozi gre za bolezen celotnega sklepa. Sklepni hrustanec se zaradi prej naštetih vzrokov obrabi in sčasoma se na njem pojavijo razpoke, stanjšanje. Koščki uničenega hrustanca “plavajo” v majhnem sklepu in naprej uničujejo in dražijo sklep. Po daljšem času hrustanec popolnoma izgine in kosti v sklepu se približata in drgneta. Proces je zelo kompleksen, saj so prisotni še številni vnetni mediatorji ki  poslabšujejo proces razpadanja hrustanca.

Prizadeta je tudi sinovija. Spremembe se dogajajo tako v kosti kot tudi ob sklepu. Pogosto nastopi še mišična bolečina. Najpogosteje je prizadet sklep med prvo dlančnico in kostjo palca (tako imenovana karpo-metakarpalna RIZARTROZA) in zadnja dva sklepa na ostalih prstih (na srednjem in zadnjem členku). Heberdenova osteoartroza (s tipnimi kostnimi vozliči) se kaže na zadnjem sklepu/členku, Bouchardova pa na srednjem členku.

Ko bolnik zazna spremembe na malih sklepih rok, pride k osebnemu zdravniku in pove, da opaža deformacije na sklepih, obenem pa čuti bolečino, napenjanje, otekanje v sklepih (lahko tudi v ENEM SKLEPU!), z jutranjo okorelostjo, ki traja manj kot pol ure. Pri pregledu opazimo, da je sklep občutljiv in s trdo oteklino, z omejeno gibljivostjo, lahko slišimo tudi pokanje (krepitacije). Le redko se odločimo za rentgensko slikanje prstov rok, kjer vidimo zoženje sklepne špranje, kostne izrastke in blage spremembe na kosti. Le v primeru nejasnosti klinične slike se odločimo za napotitev k revmatologu.

Zdravljenje po meri bolnika

Pomembno je, da bolniku natančno razložimo njegovo bolezen in ga pomirimo. Protibolečinsko zdravljenje priporočamo, kadar so bolečine zelo močne. Predpišemo nesteroidni antirevmatik (POZOR pri bolnikih, ki imajo težave z želodcem in s prebavili) ali tramadol.

Pri artrozi palca lahko priporočamo opornico. Redko sledi kirurško zdravljenje. Zdravljenje odmerjamo strogo individualno, kar pomeni, da je za vsakega bolnika posebej prilagojeno – glede na starost, poklic, stopnjo okvare, jakost bolečine, …

Dokazali so, da stopnja bolečine in dejanska stopnja prizadetosti sklepa nista sorazmerno povezani. 

Revmatoidni artritis

Je najpogostejša kronična vnetna revmatska bolezen in je avtoimunske narave (pomeni, da bolnikov imunski sistem po pomoti napade tkivo/organ lastnega telesa). Njena glavna značilnost je, da večinoma prizadene male sklepe rok in nog (v širšem smislu pa lahko prizadene skoraj vse organske sisteme); tiste, ki “priraščajo” prste rok k dlani in prste nog k stopalu, torej metakarpo- falangealne sklepe na rokah in metatarzo-falangealne sklepe na nogah.

S širjenjem bolezni opažamo spremembe na kolenih, gležnjih, komolcih, kolkih in ramenih. Sklepi so simetrično (na obeh straneh, levo in desno) poškodovani. Glavno vnetno dogajanje poteka v sinoviji. Bolezen je razširjena po celem svetu, približno 1 % populacije oboli. Trikrat pogosteje zbolijo ženske med tridesetim in petinpetdesetim letom. Pomemben dejavnik tveganja je tudi pojavljanje bolezni v družini.

Kdaj obiskati osebnega zdravnika?

V primeru trajnega občutka neugodja, bolečin ter otekanja v sklepih obiščite zdravnika. Že doma se pripravite in si zapišite pomembne spremembe na telesu! Katere bolezenske znake opažate in katere bolezni ste že imeli v preteklosti! Ali ima kdo od vaših sorodnikov revmatsko bolezen? Sestavite listo VSEH zdravil, ki jih jemljete, tudi tistih brez recepta!

Zdravnika bo zanimalo, kdaj se je bolezen začela in kako se spreminja. Kateri sklepi so prizadeti? Ali se težave tekom dneva spreminjajo, poslabšujejo in ali so povezane z dnevnimi aktivnostmi?

Topli, otečeni sklepi…

Bolezenski znaki: občutljivi, toplejši, otečeni sklepi, ki se nam zdijo zjutraj okoreli in ta okorelost traja več kot eno uro. Bolečina v sklepih je stalna, a zjutraj močnejša. Pri eni petini bolnikov se tipljejo v podkožju revmatoidni vozliči.

Deformacije sklepov na roki se lahko kažejo vse do stopnje oblike “labodjega vratu” in pomika zapestja v levo (ulnarna deviacija). Pridružijo se lahko tudi znaki splošne oslabelosti organizma: utrujenost, izguba teže, rahlo zvečana telesna temperatura, potenje, nespečnost. Bolezenski znaki lahko nihajo v jakosti in v trajanju, začasno lahko celo izzvenijo.

Poučite se!

Zelo pomemben vidik, poleg zdravljenja, je poučenost o bolezni, koliko vas bolezen prizadene in kako se soočate z boleznijo. Samo zdravljenje poteka v domeni z revmatologom in je zelo specifično, prilagojeno posamezniku, zato o tem danes ne bi razpravljala. Sodelovanje med bolnikom, specialistom revmatologom in vašim osebnim zdravnikom je ključnega pomena za uspeh!

Veliko počivajte in svetujem vam tudi popoldanski počitek (če niste ponoči nespečni). Veliko se pogovarjajte o svojih težavah in stiski, morda je smiselna tudi včlanitev v Društvo revmatikov Slovenije, kjer boste dobili številne koristne informacije. Ukvarjajte se s sabo in se ne predajajte bolezenskemu malodušju. 

Društvo revmatikov Slovenije

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

Tel. 05/90 75 366

Faks: 05/90 75 361

e-mail: drustvo@revmatiki.si

Psoriatični artritis (luskavica)

Je oblika sklepne bolezni, ki običajno spremlja sicer kožno bolezen, luskavico (psoriazo). Bolezen se pojavlja pri mlajših odraslih med 30.–55. letom. Sprva bolniki opažajo in si zdravijo kožne spremembe; le redko nastopi najprej sklepna oblika in šele pozneje kožna. Sklepi so prizadeti nesimetrično. Prisotni klinični znaki so podobni revmatoidnemu artritisu: bolečine v sklepih, okorelost in otekanje v sklepu (kjerkoli po telesu).

Na dotik je lahko sklep toplejši. Deformacije na prstih rok se kažejo kot KLOBASASTI PRSTI, posebna oblika artritisa pa je pohabljajoči artritis (ARTRITIS MUTILANS). Pomembno je, da pravočasno posumimo na bolezen in na začetek bolezenskega dogajanja v sklepih. Tako lahko preprečimo kasnejšo okvaro in obsežnejšo deformacijo sklepov.

POZOR! Bolniki, ki že veste, da imate luskavico, ob pojavu kakršnihkoli bolečin v sklepih takoj  omenite spremembe svojemu osebnemu zdravniku! Zdravljenje je zelo stopenjsko, sprva usmerjeno v lajšanje bolečin, nato v preprečevanje deformacij. V težjih primerih je treba zdraviti z metotreksatom in ciklosporinom A (zdravi specialist revmatolog).

Opisala sem tri najpogostejše bolezni malih sklepov rok, ki lahko zelo močno vplivajo na potek in kakovost življenja, vendar ne v smislu, da bi se ustrašili, pač pa da bi odkrito in pravočasno spregovorili z zdravnikom o težavah, ki ste jih zaznali in opazili na sebi. Tudi če so to “samo” spremembe na rokah.

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več