Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Bolečine v vratnem delu hrbtenice so dokaj pogoste. Po podatkih skorajda dve tretjini ljudi najmanj enkrat v življenju občuti bolečine v tem delu hrbtenice, najpogostejše so pri ljudeh v srednjih letih. Bolečine lahko izžarevajo v glavo, ramenski del in zgornjo okončino, pridružita se jima lahko glavobol in tintinus.

Vzroki za to so različni: degenerativne spremembe, poškodbe vratne hrbtenice, kronični stres, nepravilna drža na delovnem mestu … Pomembni so splošni ukrepi, s katerimi preprečujemo bolečine, kot so na primer pravilna drža, ergonomsko urejeno delovno mesto, izogibanje prisilnim držam, uporaba tehnik za sproščanje …

O cervikalnem sindromu, terapiji in preprečevanju bolečin smo se pogovarjali z diplomirano fizioterapevtko Bredo Pavlenč, vodjo fizioterapije v Splošni bolnišnici Jesenice.

Avtorica: Tanja Pihlar

Kaj je najpogosteje vzrok za bolečine v vratnem delu hrbtenice oziroma cervikalni sindrom?

Vzrokov za pojav bolečine v vratnem delu hrbtenice je veliko, najpogostejši vzroki za pojav bolečine so: degenerativne spremembe, poškodbe vratne hrbtenice ter slaba telesna drža. Dejavniki tveganja za nastanek bolečine so dolgotrajno sedenje, delo z računalnikom, prisilne drže, telesna nedejavnost, izpostavljenost stresu ter seveda številni drugi dejavniki.

Kakšni so simptomi?

Najpogostejši simptom, ki spremlja cervikalni sindrom, je topa ali ostra bolečina v vratnem predelu, ki se širi v ramena, zgornji ud, proti glavi in proti lopaticam. Bolečini je skoraj vedno pridružena tudi omejena gibljivost vratne hrbtenice ter povečana občutljivost mišic zgornjih okončin, kar posledično vpliva na nezmožnost izvajanja dnevnih dejavnosti. Prisotni so lahko še drugi znaki in simptomi, kot so vrtoglavica, glavobol ipd.

Kakšna je terapija pri cervikalnem sindromu?

V naši fizioterapevtski ambulanti vedno pripravimo individualen program fizioterapevtske obravnave na osnovi anamneze, fizioterapevtskega pregleda in fizioterapevtske ocene pri posameznem bolniku. Cilj fizioterapevtske obravnave je vsekakor zmanjšanje bolečine, izboljšanje gibljivosti vratne hrbtenice ter posledično izboljšanje kakovosti življenja.

V začetni, akutni fazi priporočamo počitek in jemanje analgetikov, v subakutni fazi pa se poslužujemo različnih fizioterapevtskih tehnik za zmanjševanje bolečine in povečevanje gibljivosti. Najpogosteje se za zmanjševanje bolečine uporabljajo različne metode elektroterapije, površinsko toplotno gretje ali hlajenje ter različne manualne tehnike. Zelo pomembno je, da se bolniki naučijo pravilnega izvajanja vaj (razteznih vaj, vaj za krepitev mišic) pod vodstvom fizioterapevta.

Omenili  ste, da je zelo pomembno pravilno izvajanje vaj. Ali lahko podate kakšna priporočila?

Kot sem že omenila, se mi zdi pomembno, da se bolniki pravilnega načina izvajanja vaj naučijo pod strokovnim vodstvom fizioterapevta. Na splošno pa bolnikom priporočamo, da so med izvajanjem vaj osredotočeni na pravilno gibanje ter pravilen položaj.

Pomembno je, da samo vadbo pričnete in zaključite z vajami za povečanje gibljivosti (raztezne vaje). Napetost mišic lahko zmanjšate s toplimi obkladki, ki si jih na boleč predel pred vadbo namestite za 10–20 minut. Priporočamo, da vaje izvajate dvakrat dnevno.

V primeru poslabšanja zdravstvenega stanja, stopnjevanja ali pojava ostre bolečine, mravljinčenja, slabosti in vrtoglavice vaj ne izvajajte in se posvetujte s svojim zdravnikom.

Kaj lahko sami storimo, da preprečimo bolečine v tem predelu hrbtenice?

Bolečina v vratnem delu hrbtenice, tako akutna kot kronična, močno zmanjša kakovost življenja, zato je toliko pomembnejše preventivno delovanje posameznika tako v domačem kot delovnem okolju. V delovnem okolju je zelo pomembna ergonomska ureditev delovnega mesta.

Priporočamo tudi številne aktivne odmore med delom ter izogibanje dolgotrajnemu sedenju in prisilnim držam. V domačem okolju je pomembna predvsem zadostna telesna dejavnost oziroma aktivno preživljanje prostega časa ter izogibanje dolgotrajnemu sedenju za računalnikom.

Ali bolniki v vaši ambulanti prejmejo tudi kakšna pisna navodila in zgibanke?

V naši fizioterapevtski ambulanti si prizadevamo za individualen pristop ter izvedbo fizioterapevtske obravnave, prilagojene potrebam posameznika. Vsakega posameznika naučimo vaj, ki so zanj glede na izražene težave primerne.

Seveda imamo pripravljeno tudi knjižico z osnovnimi informacijami in vajami za vratno hrbtenico, vendar pa moram poudariti, da razne zgibanke oziroma zbirke vaj niso primerne za vse bolnike in da je program vaj potrebno prilagoditi vsakemu posamezniku, zato kljub lahko dostopni literaturi priporočam obisk fizioterapevta.

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več