Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ortoze ali opornice so pripomočki, ki se uporabljajo kot sestavni del rehabilitacije; kot pomoč za položaj ali pri ohranjanju in/ali povečanju gibljivosti sklepov različnih predelov telesa, zelo pogosto na rokah. Prav o ortozah za roke smo se pogovarjali z gospo Vido Potočnik, iz VI-DA Studia v Ljubljani.

Avtor: Dušica Herman

 

Na trgu je mogoče dobiti tudi industrijsko izdelane ortoze različnih proizvajalcev, v vašem studiju pa izdelujete ortoze, ki so individualno izdelane po roki.

Glede na diagnozo in trenutno stanje izdelamo po meri individualno opornico za preprečevanje oziroma za zmanjševanje zatrdelosti sklepov po različnih poškodbah, degenerativnih boleznih rok in po operativnih posegih na rokah. Opornice so lahko statične, torej pomagajo vzdrževati položaj, druga vrsta opornic, tako imenovane dinamične, pa so namenjena povečanju gibljivosti poškodovanega predela oziroma sklepa, ki je zaradi poškodbe, na primer zloma ali operacije, ostal slabo gibljiv. Če pacient na primer ne more do konca skrčiti ali iztegniti komolca ali posameznega prsta. Individualno izdelana statična opornica služi samo podpiranju določenega predela ali cele roke, denimo pri nekaterih vnetjih ali pri sveži poškodbi, udarcu – zvinu, če je oteklina velika in pacient še ne sme gibati in ni potrebno imeti mavca. Klasično dolgo belerjevo opornico, ki po navadi zajame prst, dlan in še zapestje, lahko v zgodnji fazi nadomestimo s snemljivo kratko opornico, izdelano iz termoplastičnega materiala. Individualno izdelana dinamična opornica pa pomaga postopoma izboljšati gibljivost sklepa, ko lahko pacient že aktivno uporablja roko.

Kakšne so medicinske indikacije oziroma zdravstvena stanja za izdelavo individualne opornice za roko?

Lahko so različna vnetja – naj morda kot zanimivost povem, da je med temi vnetji dokaj pogosto vnetje zaradi stalnega dela z računalniško »miško«; potem so razni zlomi v zapestju, pri katerih se, če je fraktura stabilna, lahko odstrani mavec nekoliko prej kot običajno in ga nadomesti začasna snemljiva opornica. S tem se pospeši rehabilitacija, saj se lahko terapija hitreje prične. Tudi pri poškodbah tetiv se lahko že naslednji dan naredi opornico, če seveda tako odloči kirurg, in se po posebnem postopku, nekaj tednov razgibava tako, da aktivira samo zgornje tetive v iztegnitev, spodnje pa se s pomočjo posebne elastike rezbremeni. Pri tem je zelo pomembno, da ostane poškodovani predel dostopen tudi za odpravljanje oziroma zmanjševanje brazgotinjenja. Ob tem bi omenila še nekaj: pri poškodbah tetiv, po operacijah in pri opeklinah, je zelo koristna uporaba kreme Cosmerba za mehčanje brazgotin, ki preprečuje, da bi se koža in podkožje zlepila skupaj; tetiva lažje drsi in s tem ostane tudi sklep lažje gibljiv. Ko sem že omenila brazgotine – tudi pri opeklinah je mogoče izdelati kompresijsko oblačilo iz elastičnega materiala ali konformer iz termoplastičnega materiala, kateri pritiska na zabrazgotinjen predel in s tem upočasnimo ali zaustavimo razraščanje brazgotin.

Bi lahko za katero od vrst poškodb na rokah rekli, da je posebej pogosta?

Opažamo, da v zadnjih letih vse bolj narašča, še posebej pri ženskah, tako imenovani sindrom karpalnega kanala (SCC). SCC je »ujetost« živca v zapestju, katerega pogosto spremlja tudi vnetje. Izkoriščam to priložnost za opozorilo in hkrati poziv, da se ne odlaša z obiskom pri zdravniku, če se pojavlja mravljinčenje rok, kajti v zgodnji fazi te diagnoze je mogoče še marsikaj popraviti. Če odlašamo, je pogosto potrebna operacija. S tem se sprosti predel, ki je najbolj stisnjen, vendar odmrlih vlaken ne morejo več obnoviti. V zgodnejši fazi je z opornico in izbrano terapijo namreč mogoče stanje popraviti v tolikšni meri, da operacija ni potrebna. Če pa problem ni prevelik, zadošča že izdelava longete, ki se lahko nosi samo ponoči v kombinaciji z uporabo posebnega mazila Cosmerba, ki pospešuje prekrvitev.

Pri katerih vrstah degenerativnih obolenj so individualno izdelane ortoze še zlasti primerne?

Omenila bi dvoje – pri deformacijah sklepov zaradi revmatoidnega artritisa lahko služi opornica za imobilizacijo ali pri napredovanju deviacij sklepov. In drugo – pri tako imenovani artrozi sedlastega sklepa palca, pri kateri je opornica učinkovit pripomoček lokalne imobilizacije za zmanjšanje bolečin, hkrati pa tudi pripomoček za vzpostavitev lažje funkcije prijema.

Bi posebej izpostavili katero od poškodb, ki nastanejo pri športu, bi katero posebej omenili?

Individualno izdelana ortoza za roke pride pravzaprav v poštev pri vseh poškodbah, kot so na primer zvini, zlomi, poškodbe tetiv, živcev in podobno. Vprašanje je samo, kdaj in za kakšen namen je potrebna. Posebej bi omenila dokaj pogoste zlome nosu pri športnikih – rokometaših, nogometaših, …, ki morajo redno trenirati. Dobra zaščita za nos je izdelana posebna »maska«, ki zavaruje poškodovani del. Tudi pri zvinih prstov, ki so pri športnikih pogosta poškodba, lahko individualno izdelamo posebno opornico samo za en prst ali za vse prste. Tako zavarujemo prst ali roko in se izognemo dodatnim poškodbam. Taka zaščita v zgodnji fazi omogoči, da lahko nadaljujejo s treningi ali tekmami.

Glede na obsežnost poškodbe in predel, na katerem je nastala poškodba, so dimenzije izdelanih opornic najbrž zelo različne.

Če se na določenem delu sklepa, na primer na prstu, pojavi poškodba, pri kateri ni potrebna popolna imobilizacija, na primer pri zvinih, ni potrebna dolga bölevjeva opornice ali mavec. Lahko se izdela »lokalno« opornico za stabilizacijo in zaščito prsta. Ta mala opornica je snemljiva in omogoča izvajanje terapije in tudi nege že v zgodnji fazi.

Uporaba opornice je torej povezana tudi z dodatno rehabilitacijo?

Sestavni del rehabilitacije po operativnih posegih, po poškodbah in tudi pri degenerativnih boleznih rok sta delovna terapija in/ali v kombinaciji s fizioterapijo. Osebni zdravnik ali specialist lahko na delovni nalog – DN predpiše opornice za roko in/ali funkcionalno delovno terapijo. Poleg samoplačniških storitev imamo tudi koncesijo za opravljanje teh storitev za vso Slovenijo.

 

Iz kakšnega materiala so narejene pri vas izdelane individualne ortoze?

Gre za posebno vrsto plastike, ki jo oblikujemo v topli vodi individualno po roki, glede na diagnozo. Ta vrsta plastike, ki jo uporabljamo, daje zelo dobre rezultate tako glede samega oblikovanja kot glede obstojnosti, seveda pa je enako kot material sam pomembna tudi spretnost in izkušenost izdelovalca, saj je vedno mogoče še kaj izboljšati.

Junij, 2008

Ne spreglejte

Beseda alergija izhaja iz grščine in pomeni “reagirati drugače”. Alergija je preobčutljivostna reakcija  telesa na določeno snov - alergen. Reakcijo
Preberi več
Pri hepatobiliarnih rakih gre za raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov. V jetrih se lahko pojavita dve obliki raka:
Preberi več
Poznamo veliko vrst revmatskih bolezni. Med seboj se razlikujejo po simptomih, znakih, bolezenskem dogajanju, diagnostiki in zdravljenju. Pri skoraj vseh
Preberi več
Zobni aparat invisalign
Čudovit nasmeh lahko postane tudi eden vaših najboljših atributov, ki vam dvigne samozavest in poskrbi, da se boste dobro počutili
Preberi več
Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Gre za propadanje ovojnice živčnih vlaken, vzroki za to bolezen
Preberi več
Črevesje je zelo kompleksen organ in obsega celo mrežo živčnih celic. To omrežje je po svoji zgradbi prav tako zapleteno
Preberi več
Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več