Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Islandci so srečen narod. Celo med najbolj srečnimi, kažejo raziskave. Še več – ne poznajo depresije, čeprav so obdobja brez sončne svetlobe pri njih neskončna. Zakaj je temu tako? Je ‘krivo’ občudovanje prelestnih gejzirjev, kanjonov, vulkanov, slapov, ki so posejani po Islandiji? Morda. A vemo, da k njihovi sreči ogromno pripomore njihova riba. Ne toliko riba sama, kot tisto, kar se skriva v njej – omega-3 maščobne kisline. Želimo, da vas v nadaljevanju presunejo osupljivi pozitivni učinki teh maščobnih kislin in da bodo spodbuda k spremembi vašega jedilnika.

Avtor: Andreja Hergula

 

Evropa jih poje premalo

V kateri ribi? Tisti, ki je mastna in plava po severnih morjih. Koliko rib zaužijemo Evropejci? Premalo, da bi vnesli zadostno količino koristnih maščobnih kislin. Kolikokrat na teden naj bi jedli živila, bogata z maščobnimi kislinami? Po priporočilih zdravnikov vsaj dvakrat na teden. Količinsko? Ženske tedensko 120–380 gramov, moški tedensko 150–480 gramov. Kaj pa oreščki, laneno seme, zelena listnata zelenjava? Seveda, tudi tu je veliko omega-3 maščobnih kislin.

 

Njam, njam, fitoplankton

Preden skočite v ribarnico po ribe, vedite, da so koristne le tiste ribe, ki se hranijo s fitoplanktonom (ta je na dnu prehranjevalne verige). Posezite po mastnih ribah hladnih voda (po neonesnaženih in preverjene kakovosti), kot so na primer slanik, polenovka, losos, sardine, inčuni, skuša, trske in beli tun. Toliko izbire imamo, da se bo kakšna riba že lahko znašla v vašem želodcu. Dimljeni losos in druge ribe v pločevinkah izgubijo veliko hranilne vrednosti, zato je bolje poseči po svežih ribah.

 

Če ne riba, pa seme

Seveda pa ribe niso edini vir dragocenih omega-3 maščobnih kislin. Posežete lahko po divjačini, mesu živali iz proste reje, ki niso krmljene s koruzo in se torej pasejo na zelenih površinah, alge in že zgoraj našteta živila. A najbogatejša vira omega-3 maščobnih kislin so ribe iz hladnih voda in laneno seme!

 

Depresije ne bi bilo treba

Pozitivnih zdravstvenih učinkov je za cel seznam. Naj izpostavimo zelo pomemben vpliv omega-3 maščobnih kislin na duševno zdravje. Pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin povezujejo z nizkimi vrednostmi serotonina v možganih, ki so povezane z depresijo, nasilnim vedenjem in s samomorilnostjo, obenem pa naj bi ga povezovali s poporodno depresijo, hiperaktivnostjo in z nizko inteligentnostjo.

 

Zdravi Eskimi

Eskimi zelo redko obolijo za srčno-žilnimi boleznimi. Tako kot Islandci se prehranjujejo pretežno s hrano, ki prihaja iz morja. Omenjene maščobne kisline naj bi preprečile nastajanje krvnih strdkov, kateri povzročajo možgansko kap ali srčni infarkt. 

Še več pozitivnega:

  • ribja olja morskih rib preprečijo ali upočasnijo pojav Alzheimerjeve bolezni;
  • varujejo pred rakavimi spremembami celic dojke in debelega črevesa
  • pozitivno delujejo na zdravljenje sladkorne bolezni;
  • varujejo pred boleznimi ledvic;
  • lajšajo glavobole;
  • pomagajo pri revmatoidnem artritisu;
  • ugodni vpliv so opazili tudi pri psoriazi, avtoimunskih boleznih in peptičnem ulkusu (želodčni razjedi).

 

Nosečnice in doječe matere, ribje olje ni prepovedano!

Nosečnice, ki nikoli ne uživajo rib ali morske hrane, imajo več možnosti, da rodijo prezgodaj ali da rodijo otroka z nizko porodno težo. Omega-3 maščobne kisline so pomembne tudi za doječe matere oziroma njihove novorojenčke/dojenčke, saj preko materinega mleka otroci dobijo koristne snovi, ki so pomembne za razvoj možganov in vida. Če ste noseče ali dojite, uživajte dodatke prečiščenih ribjih olj ali laneno olje.

 

Prehranski dodatki – samo preverjeni

Kaj pa prehranski dodatki? Tudi prehranski dodatki v obliki ribjih olj so lahko koristna hranila. Morajo pa biti najboljše kakovosti in laboratorijsko potrjeni. Zakaj? To nam zagotavlja, da so ribe prišle iz čistih voda. Če pa ribo kupimo, moramo vedeti, da je ne gojijo ali umetno hranijo (hrana rib potemtakem ni fitoplankton, zato tudi ne vsebujejo dragocenih omega-3 maščobnih kislin).

 

Aha, to je to!

Če vas še nismo prepričali s pozitivnimi učinki, vas morda zdrzne seznam zdravstvenih težav, ki se pojavijo ob pomanjkanju omega-3 maščobnih kislin: odsotnost ovulacije, krhki nohti, pogosti prehladi ali gripe, prebavne motnje, nereden srčni utrip, suhi lasje in koža, luskavica, bolečine v prsih, depresija, prezgodnje gubanje kože, slabost, pomanjkanje energije, pozabljivost, slabša sposobnost koncentracije.

 

Gospod prodajalec, listek prosim

Naj vam bo v pomoč še nekaj nasvetov, kako dobiti zares neoporečna živila, ki bi bila vir omega-3 maščobnih kislin. Zaradi onesnaženih voda, ki jih je čedalje več, bodo seveda onesnažene tudi ribe. Najpogostejši strupi so živo srebro, svinec, dioksin in podobno. Če se boste odločili za regeneracijo svojega telesa in boste pri tem procesu vztrajno raziskovali, nasvet: prodajalca rib prosite, da priskrbi kopijo laboratorijske analize za serijo izdelka, ki ga hočete kupiti. Treba je povedati tudi to, da je v večini tuninih konzerv meso orjaških tun močno predelano (npr. dvakrat skuhano). To pa pomeni, da v takem končnem izdelku omega-3 skorajda ni.

 

Ste vedeli, da …

… so Japonci dolgo veljali za narod intelektualcev? K temu je pripomogla tudi njihova tradicionalna prehrana. Danes pa se med japonsko mladino pojavlja vse več mladih z vedenjskimi in učnimi težavami ter s sindromom pomanjkljive pozornosti. Vzrok tiči v tem, da otroci s prehrano ne dobijo dovolj omega-3 maščobnih kislin.

… omega-3 maščobne kisline ublažijo sovražno naravnanost, ki je posledica vsakdanjega stresa? Japonci so naredili raziskavo, v kateri so študente v obdobju izpitov razdelili na dve skupini. Prva je prejemala dodatke omega-3, druga pa placebo. Skupina, ki je prejemala  omega-3, je bila bolj pozitivno naravnana in umirjena kot pa kolegi iz druge skupine. Morda ne bi bilo slabo, če bi omega-3 uživali tudi slovenski študentje, da bi med izpiti obdržali umirjenost in zbranost?

… omega-3 maščobne kisline zmanjšajo poželenje po slaščicah in mastni hrani? Poleg tega dajejo občutek sitosti po zaužitem obroku, izboljšajo presnovo, uravnavajo vrednost inzulina ter izboljšajo izrabo kisika.

 

 

Junij, 2012

Ne spreglejte

Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več
O fekalni inkontinenci govorimo, ko imamo v mislih težave kot so nehoteno uhajanje vetrov in blata ali nezmožnost, da bi
Preberi več
Parkinsonova bolezen je najhitreje rastoče nevrološko stanje. Ocenjujejo, da ima to drugo najpogostejšo motnjo osrednjega živčevja 10 milijonov ljudi, v
Preberi več
Ali ste vedeli, da je fizioterapija ena izmed najhitreje rastočih vej zdravstva, ki se na podlagi znanstvenih raziskav rehabilitacije poškodb
Preberi več
Kolagen je pomemben gradnik mišic, sklepnega hrustanca in vseh vezivnih tkiv, ki začne v našem telesu drastično upadati nekje po
Preberi več
Naše srce je najbolj dejavna mišica v našem telesu, zato se njeno oslabljeno delovanje odraža na celotnem organizmu. Stanje, ko
Preberi več
Rak jajčnikov še vedno predstavlja velik izziv za zdravnike, ki se s to boleznijo ukvarjajo. Kljub napredku medicine namreč ostaja
Preberi več
Miomi so najpogostejše benigne tumorske spremembe na maternici, ki se začnejo pojavljati v tretjem desetletju življenja ženske. Potem rastejo in
Preberi več