Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Islandci so srečen narod. Celo med najbolj srečnimi, kažejo raziskave. Še več – ne poznajo depresije, čeprav so obdobja brez sončne svetlobe pri njih neskončna. Zakaj je temu tako? Je ‘krivo’ občudovanje prelestnih gejzirjev, kanjonov, vulkanov, slapov, ki so posejani po Islandiji? Morda. A vemo, da k njihovi sreči ogromno pripomore njihova riba. Ne toliko riba sama, kot tisto, kar se skriva v njej – omega-3 maščobne kisline. Želimo, da vas v nadaljevanju presunejo osupljivi pozitivni učinki teh maščobnih kislin in da bodo spodbuda k spremembi vašega jedilnika.

Avtor: Andreja Hergula

 

Evropa jih poje premalo

V kateri ribi? Tisti, ki je mastna in plava po severnih morjih. Koliko rib zaužijemo Evropejci? Premalo, da bi vnesli zadostno količino koristnih maščobnih kislin. Kolikokrat na teden naj bi jedli živila, bogata z maščobnimi kislinami? Po priporočilih zdravnikov vsaj dvakrat na teden. Količinsko? Ženske tedensko 120–380 gramov, moški tedensko 150–480 gramov. Kaj pa oreščki, laneno seme, zelena listnata zelenjava? Seveda, tudi tu je veliko omega-3 maščobnih kislin.

 

Njam, njam, fitoplankton

Preden skočite v ribarnico po ribe, vedite, da so koristne le tiste ribe, ki se hranijo s fitoplanktonom (ta je na dnu prehranjevalne verige). Posezite po mastnih ribah hladnih voda (po neonesnaženih in preverjene kakovosti), kot so na primer slanik, polenovka, losos, sardine, inčuni, skuša, trske in beli tun. Toliko izbire imamo, da se bo kakšna riba že lahko znašla v vašem želodcu. Dimljeni losos in druge ribe v pločevinkah izgubijo veliko hranilne vrednosti, zato je bolje poseči po svežih ribah.

 

Če ne riba, pa seme

Seveda pa ribe niso edini vir dragocenih omega-3 maščobnih kislin. Posežete lahko po divjačini, mesu živali iz proste reje, ki niso krmljene s koruzo in se torej pasejo na zelenih površinah, alge in že zgoraj našteta živila. A najbogatejša vira omega-3 maščobnih kislin so ribe iz hladnih voda in laneno seme!

 

Depresije ne bi bilo treba

Pozitivnih zdravstvenih učinkov je za cel seznam. Naj izpostavimo zelo pomemben vpliv omega-3 maščobnih kislin na duševno zdravje. Pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin povezujejo z nizkimi vrednostmi serotonina v možganih, ki so povezane z depresijo, nasilnim vedenjem in s samomorilnostjo, obenem pa naj bi ga povezovali s poporodno depresijo, hiperaktivnostjo in z nizko inteligentnostjo.

 

Zdravi Eskimi

Eskimi zelo redko obolijo za srčno-žilnimi boleznimi. Tako kot Islandci se prehranjujejo pretežno s hrano, ki prihaja iz morja. Omenjene maščobne kisline naj bi preprečile nastajanje krvnih strdkov, kateri povzročajo možgansko kap ali srčni infarkt. 

Še več pozitivnega:

  • ribja olja morskih rib preprečijo ali upočasnijo pojav Alzheimerjeve bolezni;
  • varujejo pred rakavimi spremembami celic dojke in debelega črevesa
  • pozitivno delujejo na zdravljenje sladkorne bolezni;
  • varujejo pred boleznimi ledvic;
  • lajšajo glavobole;
  • pomagajo pri revmatoidnem artritisu;
  • ugodni vpliv so opazili tudi pri psoriazi, avtoimunskih boleznih in peptičnem ulkusu (želodčni razjedi).

 

Nosečnice in doječe matere, ribje olje ni prepovedano!

Nosečnice, ki nikoli ne uživajo rib ali morske hrane, imajo več možnosti, da rodijo prezgodaj ali da rodijo otroka z nizko porodno težo. Omega-3 maščobne kisline so pomembne tudi za doječe matere oziroma njihove novorojenčke/dojenčke, saj preko materinega mleka otroci dobijo koristne snovi, ki so pomembne za razvoj možganov in vida. Če ste noseče ali dojite, uživajte dodatke prečiščenih ribjih olj ali laneno olje.

 

Prehranski dodatki – samo preverjeni

Kaj pa prehranski dodatki? Tudi prehranski dodatki v obliki ribjih olj so lahko koristna hranila. Morajo pa biti najboljše kakovosti in laboratorijsko potrjeni. Zakaj? To nam zagotavlja, da so ribe prišle iz čistih voda. Če pa ribo kupimo, moramo vedeti, da je ne gojijo ali umetno hranijo (hrana rib potemtakem ni fitoplankton, zato tudi ne vsebujejo dragocenih omega-3 maščobnih kislin).

 

Aha, to je to!

Če vas še nismo prepričali s pozitivnimi učinki, vas morda zdrzne seznam zdravstvenih težav, ki se pojavijo ob pomanjkanju omega-3 maščobnih kislin: odsotnost ovulacije, krhki nohti, pogosti prehladi ali gripe, prebavne motnje, nereden srčni utrip, suhi lasje in koža, luskavica, bolečine v prsih, depresija, prezgodnje gubanje kože, slabost, pomanjkanje energije, pozabljivost, slabša sposobnost koncentracije.

 

Gospod prodajalec, listek prosim

Naj vam bo v pomoč še nekaj nasvetov, kako dobiti zares neoporečna živila, ki bi bila vir omega-3 maščobnih kislin. Zaradi onesnaženih voda, ki jih je čedalje več, bodo seveda onesnažene tudi ribe. Najpogostejši strupi so živo srebro, svinec, dioksin in podobno. Če se boste odločili za regeneracijo svojega telesa in boste pri tem procesu vztrajno raziskovali, nasvet: prodajalca rib prosite, da priskrbi kopijo laboratorijske analize za serijo izdelka, ki ga hočete kupiti. Treba je povedati tudi to, da je v večini tuninih konzerv meso orjaških tun močno predelano (npr. dvakrat skuhano). To pa pomeni, da v takem končnem izdelku omega-3 skorajda ni.

 

Ste vedeli, da …

… so Japonci dolgo veljali za narod intelektualcev? K temu je pripomogla tudi njihova tradicionalna prehrana. Danes pa se med japonsko mladino pojavlja vse več mladih z vedenjskimi in učnimi težavami ter s sindromom pomanjkljive pozornosti. Vzrok tiči v tem, da otroci s prehrano ne dobijo dovolj omega-3 maščobnih kislin.

… omega-3 maščobne kisline ublažijo sovražno naravnanost, ki je posledica vsakdanjega stresa? Japonci so naredili raziskavo, v kateri so študente v obdobju izpitov razdelili na dve skupini. Prva je prejemala dodatke omega-3, druga pa placebo. Skupina, ki je prejemala  omega-3, je bila bolj pozitivno naravnana in umirjena kot pa kolegi iz druge skupine. Morda ne bi bilo slabo, če bi omega-3 uživali tudi slovenski študentje, da bi med izpiti obdržali umirjenost in zbranost?

… omega-3 maščobne kisline zmanjšajo poželenje po slaščicah in mastni hrani? Poleg tega dajejo občutek sitosti po zaužitem obroku, izboljšajo presnovo, uravnavajo vrednost inzulina ter izboljšajo izrabo kisika.

 

 

Junij, 2012

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več