Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Še do nedavnega o kokosu nismo vedeli prav veliko. Smatrali smo ga kot eksotični sadež, za katerega je bilo znano, da vsebuje mnogo nasičenih maščob. Danes pa znanost pravi, da je kokos supersadež, ki ima na človeški organizem zelo pozitiven vpliv. 

Avtor: Saša V.

 

Če analiziramo podatke, ugotovimo, da je mladi kokos bogat vir mineralov in vitaminov. 100 g svežega kokosa ima samo 177 kalorij, 100 g zrelega pa skoraj 400. V 100 g kokosa je 1,7 g beljakovin, 16,8 g maščob, 178 mg kalija, 57 mg fosforja in 16 mg magnezija. Sveža kokosova voda in kokosovo olje sta tista, ki sta sadežu prislužila vzdevek najbolj zdravilnega na svetu. Prav zaradi njiju pravijo kokosovi palmi tudi drevo življenja. To ime si zagotovo zasluži.

 

Meso kokosovega oreha vsebuje lavrinsko kislino, ki je glavna nasičena maščobna kislina. Nizozemski raziskovalci so ugotovili, da ta kislina vpliva na zmanjšanje deleža markerjev srčno-žilnih bolezni, ker izboljšuje razmerje med skupnim holeste­rolom in dobrim holesterolom HDL, krepi imunski sistem ter deluje proti virusom, bakterijam in zajedavcem. V ajurvedski medicini je sveži kokos naravno sredstvo proti stresu. Večino nasičenih maščob v kokosu res sestavljajo srednje dolge verige maščobnih kislin, vendar naj vas to ne skrbi, če se ukvarjate z maščobo na trebuhu! Strokovnjaki pravijo, da telo takšne maščobe raje porablja za energijo, zato je ne skladišči v obliki trebušne maščobe.

 

Kokosova voda je voda življenja!

Ime voda življenja je sok mladih kokosov dobil zato, ker ima enako elektrolitsko ravnovesje kot naša kri. V njej se skriva zakladnica dragocenih mineralov, ki jih naše telo močno potrebuje. Sveža kokosova voda je zelo okusna. Dobimo jo samo v mladih, še zelenih kokosovih sadežih. Vsebuje  kalij, natrij in glukozo. Je idealen napitek za rehidracijo po športni vadbi in deluje izotonično. Poleg tega ne vsebuje nobenih dodanih soli, sladkorjev, barvil ali arom. Lajša težave predmenstrualnega sindroma, saj uspešno obvladuje toplotne oblive in pomaga vzpostaviti čustveno ravnovesje. Kombinacija soka mladega kokosa z makovimi semeni in prečiščenim maslom omogoča boljši spanec. Poleg tega pa sok učinkovito blaži težave z jetri in pomaga pri hepatitisu in vročicah.

 

Kokosovo olje je zvezda med olji!

Ker kokosova maščoba dobro prenaša višje temperature, je podobno kot oljčno olje in maslo odlična za kuhanje. Zaradi te lastnosti ni podvrženo oksidaciji, pri kateri nastajajo zdravju škodljivi prosti radikali.

 

Tisoč razlogov ZA

Kokosovo olje deluje protimikrobno. To pomeni, da pomaga preprečevati okužbe in bolezni, ki jih povzročajo škodljivi organizmi. Je edina maščoba, ki koristi sladkorni bolezni, saj pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi in zmanjšuje sekundarne posledice bolezni. Ne obremenjuje trebušne slinavke, ker je pri prebavi potrebnih manj encimov. V reviji Journal of Indian Medical Association je bilo zaslediti, da se je število sladkornih bolnikov močno povečalo hkrati z opuščanjem kokosove maščobe in uvajanjem nenasičenih rastlinskih olj, ki jih oglašujejo kot “zdrave za srce in ožilje”.

 

Kokosova maščoba ne redi, ampak spodbuja pospešeno izgorevanje maščob in tako pripomore k hujšanju. Zelo pomembno je tudi odkritje, ki ga je objavila dr. Mary Enig, znana biokemičarka in nutricionistka. Poroča namreč o primerih, ko je pri HIV-pozitivnih otrocih prišlo do tega, da so bili po določenem času spet HIV-negativni. Pri prehrani so uporabljali visok odstotek kokosove maščobe, ki je po mnenju te znanstvenice pomagale, da je v telesu nastajalo dovolj monolavrina, za katerega je značilno protivirusno delovanje.

 

Kokosova maščoba je pokazala izredne rezultate tudi pri zdravljenju herpesa, luskavice in glivice kandide. Poleg tega je maščoba odlično sredstvo za vlaženje kože, nego obraza in stopal, uspešno pa celi tudi  rane in brazgotine in premaguje utrujenost.

 

Ko kupujete, izberite deviško ali ekstra deviško kokosovo olje

Hidrogenizirano kokosovo olje ni priporočljivo! Vse, kar smo našteli zgoraj, velja le za hladno stiskano in nerafinirano maščobo.

 

Tri vrste kokosa

Mladi kokos

  • največ zdravilnih lastnosti
  • vsebuje 90–95 odstotkov vode ter velja za najbolj čisto tekočino, ki odpira kanale v telesu
  • rehidrira tkiva
  • izboljšuje prebavo
  • na splošno obnavlja telo

Srednje zreli kokos

  • plod dobi meso
  • vsebuje manj tekočine kot mladi kokos, vendar še vedno veliko več kot zreli
  • barva tekočine je rahlo mlečna
  • v srednje zrelem kokosu se poveča količina ogljikovih hidratov, beljakovin, mineralov in fosforja, poleg tega vsebuje več vitaminov A, B in C kot mladi in zreli kokos

Zreli kokos

  • kokos dobi trdo skorjo in trdo meso, v sredici ostane zelo malo tekočine
  • takšen kokos je težko prebavljiv
  • če bi ga uživali v večjih količinah, bi se naš organizem utegnil zakisati, morda pa bi se nam celo povečala raven holesterola v krvi

 

Julij-avgust 2013

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja