Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Juhe in enolončnice

 

Francoska čebulna juha

4 velike čebule, 20 g margarine, poper, 800 ml zelenjavne juhe, 120 ml suhega vina, 4 rezine polnozrnatega toasta ali kakega drugega kruha, 40 g naribanega sira z 30 % maščobe v suhi snovi

Čebulo olupimo in narežemo na tanke obročke. V ponvi segrejemo margarino in spražimo čebulo ob stalnem mešanju do zlato rumene-rjave barve. Popopramo, malo pomešamo in prelijemo z zelenjavno juho. Juho kuhamo pri srednji temperaturi približno 10 minut. Primešamo belo vino in še enkrat poizkusimo. Kruh opečemo. Vročo juho nalijemo v ognjevarno posodo ali v skodelice. Opečen kruh položimo v juho in posujemo z naribanim sirom. V segreti pečici (200 C) vsebino pečemo, da sir rahlo porjavi.

Na obrok: cca 170 kcal, 6 g B, 7 g M, 16 g skupaj OH, od tega izračunanih 12 g OH (1 KE)

 

Kremna juha iz brokolija

400 g svežega ali zamrznjenega brokolija, 800 ml zelenjavne juhe, 60 g topljenega sira s 30 % maščobe v suhi snovi, 80 ml mleka z 1,5 % maščobe, sol, poper in muškatni orešček

Brokoli operemo, očistimo in kocen križno narežemo. Polno dlan cvetnega dela shranimo za prikuho. Zavemo zelenjavno juho in v njej15 minut dušimo brokoli. Vsebino pretlačimo z gnetilko. Dodamo sir in pustimo da se v vroči juhi stali. Primešamo mleko, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Juho ponudimo s cvetnimi deli brokolija.

Na obrok: cca 70 kcal, 7 g B, 1 g M, 5 g skupaj OH, od tega izračunano 0 g OH

 

Bogata enolončnica

400 g nemastnega mešanega govejega in svinjskega mesa, 4 čajne žličke olja, 2 na obročke narezani čebuli, 1 l zelenjavne juhe, ½ čajne žličke popra, paprike in muškata, 1 kg sezonske zelenjave: korenje, por, koleraba, ohrovt, fižol, paprika, zelena in zelje, 800 g krompirja in sesekljan peteršilj

Meso narežemo na približno 2 cm velike kocke. Očistimo ter operemo zelenjavo in jo narežemo na poljubno velike kocke, odvisno od časa kuhanja (zeleno na 1 cm velike kocke, por na 3 cm dolge kose). Operemo krompir, ga olupimo in narežemo na 5 mm debele rezine. V loncu segrejemo olje in v njem popečemo meso, dodamo na obročke narezano čebulo in jo pražimo poleg. Zalijemo z zelenjavno juho ter začinimo s poprom, papriko in muškatnim oreščkom. Pokrito kuhamo približno 30 minut. Juhi dodamo narezano zelenjavo in krompir ter vse skupaj kuhamo pri blagi temperaturi še 30 minut. Med dušenjem ne mešamo. Po potrebi ob strani dolijemo nekaj vroče juhe. Šele na koncu vse previdno premešamo in ponudimo z nasekljanim peteršiljem.

Nasvet: v ekonom loncu se čas dušenja skrajša na 15 minut. Pri tem damo zelenjavo k popraženemu mesu, dolijemo juho in počakamo da zavre. Zapremo pokrov in dušimo dokler ni kuhano.

Na obrok: 370 kcal, 31 g B, 8 g M, 45 g skupaj OH, od tega izračunanih 31 g (2,5 KE)

 

Madžarska fižolova juha

240 g suhega belega fižola, 1 ½ l vode, 4 čebule, 4 čajne žličke olja, 240 g govejega golaža, sol in poper, 80 g paradižnikove mezge, 4 čajne žličke mlete paprike, 160 g olupljenega krompirja in1 sveža paprika

Opran fižol čez noč namočimo v vodi. Čebulo olupimo in narežemo na drobne kocke. Segrejemo olje in v njem spražimo narezano čebulo, dodamo meso, začinimo s soljo, popopramo in popečemo. Dodamo paradižnikovo mezgo in mleto papriko ter mešamo dokler ne porjavi. Dolijemo fižol skupaj z vodo, v kateri se je mehčal, počakamo da zavre. Krompir narežemo na kocke, očistimo in operemo svežo papriko ter jo narežemo na kocke. Oboje dodamo juhi in dušimo. Fižolovo juho pustimo pokrito rahlo vreti približno eno in pol ure pri srednji temperaturi. Nato poizkusimo in vroče postrežemo.

Na obrok: cca 300 kcal, 28 g B, 2 g M, 42 g skupaj OH, od tega izračunani OH: 35 g, (skoraj 3 KE)

 

Podano je skupno število kalorij, ogljikovi hidrati (skupaj OH) in izračunani ogljikovi hidrati (KE). Podatki o vrednosti živil se nanašajo vedno na en obrok, oziroma veljajo za eno osebo, sestavine v receptu pa se nanašajo na štiri osebe.

 

Februar, 2009

 

Ne spreglejte

V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več
prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več
Slovenska tiskovna agencija je v sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L) v maju pripravila spletni dogodek L&L INFO
Preberi več
Sončenje in tudi vsakodnevni vpliv UV žarkov ima pomemben vpliv na zdravje in izgled vaše kože danes in čez  desetletja.
Preberi več
luskavica
Luskavica oziroma psoriaza je kronična vnetna bolezen kože. V nasprotju s prepričanjem nekaterih nikakor ni nalezljiva. Za njo zboli od
Preberi več