Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Povišana telesna temperatura pri otroku povzroča nemalo skrbi ljubečim staršem, vendar sama po sebi ni nevarna. Običajno je le eden od bolezenskih znakov in pomemben obrambni mehanizem organizma. Nevarna je lahko bolezen, ki jo je povzročila. Vzrokov za povišano telesno temperaturo pri otrocih je veliko. Najpogostejši vzrok so okužbe. Poleg povišane temperature so zelo pomemben dejavnik še drugi simptomi: otrok je nemiren ali povsem miren, joka, je brezvoljen, ga boli glava, trebušček, dlesni, bruha. Lahko se pojavijo tudi vročinski krči. Več o tem nam je povedala izkušena šolska zdravnica Mira Ažman, dr. med.

Avtorica: Vesna Mlakar

So današnji starši zelo zaskrbljeni, kadar ima otrok povišano telesno temperaturo? Ga takoj pripeljejo k zdravniku? Kdaj je treba nujno obiskati zdravnika?

Povišana telesna temperatura je eno najpogostejših stanj, zaradi katerega starši iščejo pomoč v zdravstveni službi. Izkušene medicinske sestre, ki poznajo otroka in njegovo družino, odlično svetujejo in usmerjajo starše. Velik izziv je prvi otrok, ko so izkušnje lastnih otroških bolezni pozabljene, vročina pa preseneti. Novorojenček in mlajši dojenček je lahko resno bolan ob normalni telesni temperaturi, otrok od drugega do petega leta pa ima telesno temperaturo 40 °C že ob običajni virozi. Če se le da, naj starši poiščejo pomoč pri otrokovem izbranem zdravniku, ki ga dobro pozna. Nujno mora videti otroka, ki se ne odziva, ali je zmeden, ima krče, težko diha, ima nepoznane izpuščaje po koži, mu temperatura zelo narašča, ga trese mrzlica. Takojšen posvet z zdravnikom je potreben, če je mlajši od treh mesecev in ima več kot 38 °C; če ima otrok katere koli starosti temperaturo več kot 40 °C, če po nekaj dneh visoka temperatura vztraja, če je brez vranice zaradi poškodbe ali bolezni. Posebna pozornost je potrebna pri kroničnih bolnikih. Starši naj ne odlašajo z obiskom pri zdravniku, če se jim zdi, da je otrok prizadet, resno bolan. Enako velja za zelo zaskrbljene starše, saj je to za otroka dodatno breme.

Kaj je pravzaprav normalna telesna temperatura (pri otroku)?

Telesno temperaturo vsakega človeka kontrolira termoregulacijski center v možganih. Normalna telesna temperatura se giblje med 36,2 °C in 37,2 °C, merjena pod pazduho, do 37,5 °C v ušesu in do 38 °C v zadnjiku. Merimo jo v mirovanju, vsaj dve uri po jedi, med tem pa otrok ne sme piti toplih pijač. Večinoma otroci lažje prenašajo povišano telesno temperaturo kot odrasli bolniki.

Kateri je najpogostejši vzrok za povišano telesno temperaturo pri dojenčkih in malčkih?

Najpogostejši vzrok pri majhnih otrocih so okužbe, največkrat virusne: dihal, prebavil. Ob lokalnih znakih okužbe določenega področja se lahko kažejo z utrujenostjo, zaspanostjo, nemirnostjo, razdražljivostjo, mrazenjem, hladnimi udi. Ob izraščanju zobkov je možna kratkotrajna vročina zaradi vnetih dlesni. Otroci, ki obiskujejo vrtec, naj bodo en dan ves dan brez povišane telesne temperature, preden gredo spet v varstvo, saj je temperatura najnižja zjutraj, najvišja pa praviloma zvečer.

Kako pa je pri šolskih otrocih?

Tudi pri šolarjih prevladujejo virusne okužbe. Pogoste so angine (virusne, bakterijske), sezonsko pa gripa in prebavne težave. Med trajanjem povišane telesne temperature je potreben počitek, v šoli pa naj ne telovadijo toliko dni, kolikor je trajala povišana temperatura. Enako velja za športnike, ki naj postopno povečujejo obremenitve.

So vzrok povišane telesne temperature kdaj tudi duševni dejavniki?

Stiske, preobremenjenost, skrbi lahko povzročijo padec odpornosti, s tem pa večjo verjetnost, da zbolimo. Kako se temu izognemo? Pomembna je zdrava prehrana z veliko sadja, zelenjave iz lokalnega okolja, vsakodnevno gibanje, da se sprostimo in nadihamo svežega zraka, dovolj spanja. Prav tako so pomembni dobri medsebojni odnosi v družini in med vrstniki.

Na katere vzporedne simptome moramo biti pozorni?

Sama povišana telesna temperatura navadno ni nevarna, lahko pa je nevarna bolezen, ki jo je povzročila. Opazovanje otroka, ko je zdrav, bolan, buden ali spi, je temelj pravilnega odzivanja. Pozorni smo na obnašanje otroka, apetit, motnje spanja, požiranje, dihanje, kašelj, odvajanje urina, blata, napetost, barvo kože, bolečino, ko zna pokazati, povedati.

Zakaj pride do vročinskih krčev in kako lahko v takšnem stanju takoj pomagamo otroku?

Do vročinskih krčev pride pri otrocih, ki so k temu nagnjeni, od šestega meseca do šestega leta starosti. Dogajanje v tisti minuti je dramatično, zato je dobro poznati zgodovino bolezni v družini, saj lažje premagamo strah ob neodzivnem, otrplem otroku, ki ga stresajo krči, stiska pesti, obrača oči ob naraščanju temperature. Otroka položimo na bok, slečemo, hladimo z mlačnimi ovitki, prebrisavanjem. Če imamo pri roki svečko za znižanje temperature, jo vstavimo v črevo. Če je otrok že imel vročinske krče, ima predpisano posebno zdravilo za pomiritev krčev.

Kakšni so splošni ukrepi ob vročini?

Najpomembnejši del zdravljenja otroka je skrbna nega pozornega, po možnosti ne preveč zaskrbljenega odraslega. Potreben je počitek v prezračenem, primerno toplem in vlažnem prostoru. Prebiranje, poslušanje zanimivih zgodb, prijetna glasba krajšajo čas do ozdravitve. Potreba po tekočini je večja. Napitki naj bodo sobne temperature, voda izpod pipe je v naši deželi odlična izbira. Pri zniževanju povišane temperature pomagajo limonada, malinovec, sok rdeče pese, lipov čaj, pa tudi brusnice. Hrana naj vsebuje dovolj tekočine, naj bo pestra, v manjših obrokih, večkrat na dan.

Kdaj je treba zbijati temperaturo in kako?

Z zdravili običajno ne znižujemo temperature do 38,5 ali 39 °C, merjeno pod pazduho, če je otrok ob tem živahen, neprizadet, dobro pije, dovolj lula. To velja za sicer zdrave otroke, starejše od treh mesecev. Otroka vedno hladimo z mlačno vodo. Priporočljive so kopeli, ovitki, prebrisavanje. Pri kopeli v kadi z vodo od 36 do 37 °C položimo slečenega otroka, dodajamo hladno vodo do 34 °C, po nekaj minutah ga obrišemo, oblečemo v sveže perilo, pokrijemo s tanko bombažno odejo. Kadar temperaturo zbijamo z ovitki, slečenega otroka zavijemo v ožeto rjuho, pred tem namočeno v mlačno vodo. Čez ovitek ga pokrijemo s suho rjuho. Nato ga dobro obrišemo, oblečemo, pokrijemo. Prebrisavanje poteka tako, da postopno prebrišemo telo, obkladek lahko pustimo na čelu, nogah. Večkrat ponovimo in zaključimo enako kot pri kopelih in ovitkih.

Kdaj uporabimo zdravila in katera?

Zdravila uporabimo, ko je to potrebno zaradi visoke telesne temperature, bolečine, pri vročinskih krčih. Najbolje je uporabiti najprej paracetamol (lekadol), nato pa močnejše učinkovine. Izogibamo se uporabi zdravil pri dojenčku do tretjega meseca. Acetilsalicilne kisline (aspirina) za otroke do 16. leta ne priporočamo. Zdravila za zniževanje povišane temperature niso čarobna paličica za prenehanje vročine, pač pa pomoč organizmu v premagovanju bolezni, kadar so ustrezno uporabljena: pravo zdravilo pravemu bolniku ob pravem času na pravilen način.

Osebno sporočilo šolske zdravnice

Družina in zdravstveni delavci smo zavezniki v prizadevanjih za krepitev zdravja, preprečevanje bolezni, poškodb in pravilnim ukrepanjem, ko otrok zboli. Med starši in medicinskim osebjem je potrebno medsebojno zaupanje, saj le tako otrok dobi najboljšo oskrbo. Naj končam s Proustovo mislijo: “Najprej smo začeli živeti in nato misliti. Telo ohranja svojo neprecenljivo prednost.” Poslušajmo svoje telo in naučimo tega tudi otroke. Mira Ažman, dr. med.

 

Ne spreglejte

Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več
Redno odvajanje blata je ključno za ohranjanje zdravega prebavnega sistema. Vendar pa se pri nekaterih posameznikih pojavijo težave z zaprtjem,
Preberi več
Ste že slišali za spondilolistezo? Morda ste imeli postavljeno diagnozo in vas zanima kaj pričakovati na poti do okrevanja? Kako
Preberi več
Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več