Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Zobna in ustna higiena sta pomembni od trenutka, ko začne otrok dobivati prve zobke. Redno umivanje zob je gotovo ena najkoristnejših navad, ki jih lahko privzgojimo svojemu otroku, ki nam bo hvaležen še v pozna leta. Tako kot za zobe pa je treba skrbeti tudi za higieno pripomočkov v ustih. Za snemljive in fiksne zobne proteze in ortodontske aparate, mostičke in zobne vsadke si je treba vzeti čas: po vsaki jedi oz. vsaj dvakrat dnevno. Obstaja vrsta učinkovitih zobnih ščetk in pripomočkov za čiščenje, med drugimi tudi zobna prha ter električna in ultrazvočna ščetka.

Avtorica: Vesna Vilčnik

Tujek v ustih

Že samo ime »tujek« pove, da gre za neki predmet oz. napravo, ki pride v naše telo od zunaj; to so snemljivi ali fiksni zobni aparati, vestibularna ploščica in drugo. Zobje so del našega telesa in se nanje navajamo počasi, običajno pa rast prvih zob spremljajo bolečine in solze otroka, pogosto pa tudi staršev, ki se jim otrok smili. Potem se zob navadimo in se zlijejo z nami, da sploh ne vemo, da jih imamo, če so seveda zdravi. Tudi na protezo se navadimo šele sčasoma, zato je pomembno, da vztrajamo in ne obupamo že prve dni.

Če se proteza dobro prilega, prve težave hitro minejo in uporabnik se navadi na nov občutek v ustih. V primeru, da se ne prilega dobro, pa jo je treba popraviti. Lahko se pojavita tudi bolečina in draženje, pri katerem učinkovito pomaga pričvrstilna krema. Mnogi uporabniki tarnajo, da jim gre na bruhanje, ko si skušajo vstaviti protezo ali jo vzeti iz ust. Če proteza ne sega pregloboko v ustno votlino, gre spet le za občutek, ki se ga je treba privaditi.

Čiščenje snemljive zobne proteze

Zobno protezo moramo čez dan izplakniti in očistiti po vsakem obroku. V lekarnah je mogoče kupiti tudi tablete za čiščenje proteze, ki jo je treba, če je snemljiva, ponoči hraniti v za to namenjeni raztopini. Za vsakodnevno čiščenje lahko sicer uporabljate tudi toplo vodo in žličko do dve sode bikarbone.

Večina zobnih krem je namenjena čiščenju naravnih zob, zato niso primerne tudi za čiščenje proteze. Proteza je iz mehkejšega materiala in se lahko pri čiščenju z zobno kremo poškoduje. Uporabniki pogosto zlomijo protezo, ko jo vzamejo iz ust in jo želijo očistiti, proteza pa jim pade v umivalnik. Zato je bolje, če pred začetkom čiščenja natočite vodo v umivalnik in se šele potem lotite ščetkanja proteze. Pri vsakem ščetkanju proteze pa je treba poskrbeti tudi za higieno preostalih zob in dlesni. Za higieno dlesni so primerne mehke ščetke. Preden protezo spet uporabite, jo izplaknite in daste v usta.

Zakaj je treba protezo čez noč namakati?

Potrebno ni, saj lahko s protezo v ustih tudi spimo. Običajno pa jo ljudje raje snamejo, pa tudi bolje je, saj se lahko v tem primeru ustna sluznica in podporne strukture, ki ves dan nosijo protezo, nekoliko sprostijo. Kadar proteze ne uporabljamo, naj bo v vodi, saj se sicer krči in lahko spremeni obliko. Enako velja za snemljiv zobni aparat, ki naj bo, če ni v uporabi, v hladni vodi. Omenila bi še priročne škatlice za shranjevanje protez in zobnih aparatov. Izdelani so iz umetne mase in ščitijo aparat pred udarci, mehanskimi poškodbami in umazanijo. Namenjeni so shranjevanju in prenašanju aparata.

Trše obloge na protezi raztaplja kis

Odstranjevanje zobnega kamna z ostrimi predmeti se odsvetuje, prav tako uporaba belilnih sredstev. Če uporabnik proteze opazi, da se je na protezi nabral kamen ali kakšni drugi madeži, je bolje, da proteze nese na čiščenje k zobozdravniku. Pri rednem vzdrževanju proteze do tega ne bi prišlo, pomaga pa, če protezo občasno namočite v navadni kis, ki raztaplja trše obloge. Eno do dve žlici kisa v kozarcu vode čez noč bosta zadoščali. Zjutraj je seveda treba protezo spet dobro ščetkati. Za proteze in zobne aparate so na trgu na voljo posebne zobne ščetke, s katerimi lahko učinkovito očistimo protezo ali aparat.

Kontrole pri zobozdravniku so nujne

Zobozdravnik na rednih kontrolah preverja stanje preostalih zob in skrbi za ohranjanje zdravja ustne votline. Zobno protezo je občasno treba prilagoditi, zato se z rednimi pregledi pri zobozdravniku izognete nepotrebnim bolečinam in poškodbam. Že majhna prilagoditev lahko v veliki meri vpliva na prileganje proteze in udobje ob uporabi.

Nega zob ob nošenju fiksnega zobnega aparata

Vsak, ki nosi zobni aparat, se mora zavedati, da bo za ustno nego porabil nekoliko več časa kot ga sicer porabi za nego zob. Zaradi pomanjkljive higiene nosilcev, ki nosijo fiksni aparat (uporabniki jih imenujejo tudi »zvezdice«), lahko pride do demineralizacije, ki se kaže kot bele pege na zobeh, ali do zobne gnilobe. Da do tega ne bi prišlo, je treba pri vsakem čiščenju zob najprej uporabiti zobno kremo in mehko zobno ščetko ter očistiti rob dlesni.

Dlesni čistimo in masiramo s krožnimi gibi. Nosilce zobnega aparata je treba čistiti tudi s ščetko, ki ima po sredini krajše ščetine; s krožnimi gibi očistimo zgornji in spodnji lok aparata. Za čiščenje lahko uporabimo tudi čopasto ščetko, ne smemo pa pozabiti na higieno medzobnih prostorov in pri čiščenju uporabiti tudi primerne medzobne ščetke. Od časa do časa je smiselno preveriti kakovost čiščenja zob. To najlažje preverimo z raztopino za dvobarvno razkrivanje zobnih oblog. Sicer pa bo uporabnika aparata na vsakem pregledu na zobno higieno opozoril tudi ortodont, ki že ob samem začetku nošenja aparata uporabniku posreduje vsa potrebna navodila za čiščenje in higieno in svetuje uporabo vodne prhe ter ultrazvočne zobne ščetke.

Posebna nega zobnih vsadkov

Zobni vsadki so zamenjava za korenino izgubljenega zoba. Vsadimo ga v čeljust, kjer služi kot nosilec za prevleke, mostičke ali proteze. Z vsadki lahko manjkajoče zobe nadomestimo brez brušenja ostalih zob. Vstavimo lahko enega ali več vsadkov. Pacienti s slabo ustno higieno niso primerni za zobne vsadke; ustna higiena je v teh primerih še bolj kompleksna in zahteva več časa in natančnosti. Osnove za čiščenje so mehka zobna ščetka, medzobna ščetka in krema brez natrijevega lavrilsulfata (SLS), saj se pri uporabi kreme s SLS učinek dezinfekcijskih raztopin zelo zmanjša. Dezinfekcijske raztopine je nujno uporabljati že pred samim posegom, pa tudi po njem. Raztopine oz. ustne vodice morajo vsebovati klorheksidin, ki je učinkovit antiseptik. Žal pogosto povzroča tudi rahlo obarvanje zob.

Kaj pa nega mostičkov?

Mostički so fiksni protetični nadomestki, ki nadomeščajo manjkajoče zobe v zobni vrzeli. Mostiček je sestavljen iz vsaj dveh zobnih prevlek in enega ali več vmesnih členov. Čistimo jih z zobno kremo ali električno ultrazvočno zobno ščetko. Tovrstna ščetka z ultrazvokom odlično prodre do medzobnih prostorov, kjer se nabira hrana, in jih učinkoviti očisti. Za čiščenje mostičkov se priporoča tudi uporaba vodne prhe, ki ob redni uporabi preprečuje vnetje dlesni. Kupi se v specializiranih trgovinah in drogerijah.

Nega z električno in ultrazvočno ščetko

Obe ščetki ob pravilni uporabi omogočata visoko raven kakovosti ustne higiene, vendar ultrazvočna ščetka z ultrazvočnimi tresljaji čisti zobe še bolje. Še posebej je pomembna pri čiščenju ustnih pripomočkov, fiksnih ortodontskih aparatih, zobnih vsadkih in mostičkih. Z ultrazvočno ščetko temeljiteje očistimo prostore okrog vsadkov in pod mostički. Še posebej učinkovita je za nego dlesni in čiščenje medzobnih prostorov.

V nasprotju z električno je ta primerna tudi za otroke, vendar ob nadzoru staršev. Električna ščetka pa žal ni tako primerna za manjše otroke, ki jo lahko uporabljajo napačno in ne dosežejo želenega učinka. Šele ko je otrok dovolj zrel za uporabo, mu lahko ponudimo tudi to možnost. Pomembno je, da skrbimo za higieno tako električne zobne ščetke oz. nastavkov kot tudi ultrazvočne, tako da jih redno razkužujemo in po potrebi zamenjamo. Običajno se izrabijo v treh do štirih mesecih.

 

Oktober 2016