Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

V vsakdanjem življenju ima slina pomembno vlogo. Zagotavlja zaščitno pregrado pred bakterijami, ki

lahko v telo pridejo skozi usta. Pomaga pri govorjenju, žvečenju, požiranju, okušanju in prebavi. Poleg tega pa z uravnavanjem vrednosti pH v ustih ščiti zobe in dlesni, saj nevtralizira kisline, ki lahko povzročijo nastajanje zobnih oblog in zobne gnilobe.

Avtor: Nataša Sinovec, koordinatorica akcije Zdrave dlesni

 

Vzroki za suha usta

Poznamo več dejavnikov, zaradi katerih lahko pride do pomanjkanja sline ali zmanjšanja njene kakovosti, kar poruši ravnovesje varovalnih antibakterijskih mehanizmov v ustih. Suha usta so lahko posledica radioterapije glave in vratu, avtoimunskih bolezni, kot je npr. Sjögrenov sindrom, in več kot 1800 zdravil, ki se bolnikom redno predpisujejo (antidepresivi, antihistaminiki, protivnetna sredstva, antiparkinsoniki itn.). K takemu stanju lahko pripomoreta tudi stres in staranje.

 

Ali se tudi vi spopadate s suhimi usti

Ste nenehno žejni? Težko požirate nekatere vrste hrane? Se ne morete znebiti neprijetnega zadaha? Se ponoči pogosto zbujate z občutkom suhih ust? Ali vsak dan jemljete zdravila? Je vaša zobna proteza neudobna? Imate pogosta ustna obolenja oz. vnetja (zobna gniloba, razjede itn.)?

Če ste na več vprašanj odgovorili pritrdilno, se morda tudi sami spopadate s pomanjkanjem sline oziroma suhimi usti. Posvetujte se z zobozdravnikom ali zdravnikom.

 

Olajšanje za suha usta

Vaša prva skrb naj bo skrb za blaženje neprijetnih simptomov, ki jih povzroča pomanjkanje sline, kar pomeni, da ustno votlino redno in učinkovito vlažite. Pomanjkanje sline privede tudi do pomanjkanja antibakterijskih sistemov, ki so običajno v slini ter varujejo zobe in dlesni. Te je treba nadomestiti.

 

Na voljo so različni izdelki za ustno nego z aktivnimi sestavinami, ki delujejo kot naravni varovalni dejavniki v slini. Nekateri so namenjeni vsakodnevni ustni higieni, drugi za dolgotrajno vlaženje ter tretji za spodbujanje nastanka sline. Tako lahko na primer zobno pasto in ustno vodo s tovrstnimi aktivnimi sestavinami uporabljajte za krepitev varovalnih mehanizmov v suhih ustih. Kadar se ubadate s pomanjkanjem sline ali uporabljate zobno protezo si lahko pomagate s posebnim vlažilni m gelom. Za spodbujanje nastanka naravne sline pa lahko žvečite posebni žvečilni gumi.

 

 

Julij – avgust, 2010