Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Bakterijsko floro ustne votline sestavljajo tudi strukture biofilma, mikroorganizmov v zobnih oblogah, ki našemu zdravju lahko predstavljajo resnično grožnjo, saj te bakterije niso povezane le z nastankom bolezni, kot je karies ali parodontalna bolezen, temveč lahko vplivajo tudi na splošno zdravstveno stanje človeka in na razvoj drugih bolezni. Z ustreznimi pripomočki lahko bakterije ohranjamo pod nadzorom in tako varujemo zdravje ustne votline in tudi celotnega organizma.

 

Kaj je biofilm?

Biofilm lahko opredelimo kot skupek mikroorganizmov, ki nastaja s kompleksnim združevanjem različnih vrst bakterij, ki se nato lepijo na različne površine. S takšnim združevanjem mikroorganizmov se srečujemo vsakodnevno, saj je to eden izmed najosnovnejših načinov vzdrževanja ekosistema, v katerem živimo.

 

Kako nastajajo zobne obloge?

Na enak način nastajajo tudi zobne obloge v ustni votlini. Biofilm v tem primeru lahko opredelimo kot obloge iz velikega števila bakterij, ki se v ustni votlini neprestano tvorijo in predstavljajo glavnega krivca za težave pri ustnem in splošnem zdravju. Če jih ne odstranimo, se kopičijo v plasteh in tako postanejo nevarne zobem in dlesnim. V 48 ur se te mehke zobne obloge zaradi mineralov v slini začnejo spreminjati v trde zobne obloge – zobni kamen, na katerem se mehke zobne obloge še hitreje nabirajo. Bolezni ustne votline lahko vplivajo tudi na poslabšanje celostnega zdravja, saj lahko vplivajo na razvoj srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni in kroničnih dihalnih bolezni.

 

Ščetkanje je pomembno

Biofilm je zaradi svoje izjemno zapletene sestave odporen na antimikrobna sredstva in antibiotike, zato ga je mogoče nadzorovati le s fizičnim poseganjem v njegove strukture – s temeljitim ščetkanjem zob. Biofilm pa lahko z zobnih površin odstranimo tudi s pomočjo intenzivnega pretoka in vrtinčenja tekočin.

 

November, 2012

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja