Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Sodoben način življenja ni ravno naklonjen našim očem. Večino časa presedimo pred računalniki, velik del dneva nosimo kontaktne leče, zrak v mestih je onesnažen, v stanovanju pa presuh. Ponoči beremo pri neustrezni umetni svetlobi, oči pa nam še dodatno draži cvetni prah, na katerega je alergičnih vse več ljudi, pa tudi razna kozmetična sredstva so pogosto dražeča. Tako so naše oči večinoma preutrujene, poleg tega pa jim niti ne privoščimo ustreznega počitka. Tudi nekatera zdravila lahko povzročijo občutek suhega očesa (npr. zdravila proti povišanemu krvnemu tlaku, kontracepcijske tablete), prav tako se ta lahko pojavi pri sladkorni bolezni ali revmatičnih obolenjih. Zlasti pa so te težave pogoste pri starejših ljudeh. Solzne žleze proizvajajo manj solzne tekočine, ki oko ustrezno ščiti in vlaži, pri prekomernem solzenju pa je ta tekočina drugačne sestave kot sicer. Oči postanejo razdražene, lahko se pojavijo različna vnetja, vse to pa lahko poškoduje roženico ali celo poslabša vid.

Avtor: Vlasta Žvikart Zaveri, mag. farm.,

 

Znaki suhega očesa so različni: pekoče, utrujene in rdeče oči, žilice se razširijo, pojavi se občutek tujka v očesu, zjutraj so očesne veke lahko zlepljene, včasih je prisotna bolečina, pogosto tudi prekomerno solzenje. Ljudje v lekarni so pogosto presenečeni, ko jim v primeru prekomernega solzenja svetujemo umetne solze. Ampak tudi ta simptom je le eden od pokazateljev, da solzna prevleka ne vlaži in ščiti očesne površine v zadostni meri. Mežikanje omogoča, da se solzna tekočina ustrezno razporedi po očesni površini, prav tako pomaga pri odstranjevanju manjših tujkov iz očesa in dovaja v roženico hranilne snovi.

Simptome suhih oči lahko uspešno blažimo s pripravki, ki jih imenujemo umetne solze. Redna uporaba in dovolj zgodnje zdravljenje omenjenih težav pomaga preprečiti njihovo poslabšanje. Da bo učinek vlaženja dolgotrajnejši, lahko uporabimo gele proti suhim očem, ki se na očesni površini zadržijo dlje časa kot kapljice. Mnogo ljudi se boji, da se bodo oči na te pripravke navadile in se bo sčasoma problem suhih oči še poslabšal. Uporaba teh pripravkov ni časovno omejena, res pa je, da če so težave hujše, raje obiščimo okulista. Prav tako moramo to storiti vedno, če pride do kakršnekoli okužbe ali vnetja očesa.

Umetne solze vsebujejo različne aktivne snovi, npr. derivate celuloze, dekstran, natrijev hialuronat in druge. Raztopina natrijevega hialuronata je na primer zelo viskozna in se dobro prilega površini očesa, kar omogoča dolgotrajnejše vlaženje, poleg tega natrijev hialuronat še dodatno zaščiti roženični epitel. Bolje je izbrati umetne solze brez konzervansov, še posebej, če so naše oči bolj občutljive. Lahko se pojavi alergija na dodan konzervans, če pa nosimo mehke kontaktne leče, se lahko vgradi tudi v lečo in ta postane toksičen za oko. Zlasti nevarna konzervansa sta benzalkonijev klorid in tiomersal.

Pred uporabo kapljic za oči si vedno dobro umijmo roke. Glavo nagnemo nazaj in kanemo po eno kapljico v vsako oko, nato nekajkrat pomežiknimo, da se raztopina porazdeli po očesni površini. Kapljice uporabljamo po potrebi – večkrat dnevno, če je potrebno tudi na dve uri.

 

Umetne solze hranimo pri sobni temperaturi. Tudi gele, ki so namenjeni dolgotrajnejšemu vlaženju oči in jih neodprte hranimo v hladilniku, jih po odprtju običajno hranimo pri sobni temperaturi. Ko plastenke ne uporabljamo, pokrovček vedno dobro zaprimo. S kapalko se nikoli ne dotikajmo nobene površine, niti očesne, da ne pride do okužbe. Neuporabljeno raztopino zavrzimo po pretečenem roku uporabe, običajno je to po enem, treh ali šestih mesecih, odvisno od vrste dodanega konzervansa. Če kapljice uporabljamo le občasno, so nam na voljo tudi v večodmernih vsebnikih, ki jih odpremo po potrebi, pri čemer moramo neporabljeno raztopino po 24 urah vselej zavreči.

 

 

September, 2009

Ne spreglejte

Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več
Imate bolečine v križu? Težko vstanete in še težje sedite? Vas omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih aktivnostih? Bolečine v križu vsako
Preberi več
Nabavljate klimatsko napravo, zunaj pa so nastopile vroče poletne temperature, ki vas silijo v hitri nakup brez pravega razmisleka? Premajhna
Preberi več
Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več