Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
sindrom suhega očesa

»Moje oči so pekoče. Občutek imam, kot da je v njih pesek. Oči so kar naprej utrujene, pordele. Najraje bi jih imel kar zaprte. Vid se pogosto megli. In ko gledam televizijo, berem ali delam za računalnikom, me kar naprej zalivajo solze,« mi pogosto povejo bolniki, ki pridejo v ambulanto, po navadi zelo zaskrbljeni nad stanjem svojih oči. Skrbi jih, ali so to znaki zelene mrene in ali je težava v pretiranem izločanju solz. Po natančnem očesnem pregledu najpogosteje postavimo diagnozo sindrom suhega očesa.

Intervlju z: Irena Irman Grčar dr.med, specialistka oftalmologije, FEBO

Kaj je sindrom suhega očesa?

Suho oko oz. sindrom suhega očesa je zelo pogosta, običajno kronična očesna bolezen, pri kateri se solze ne tvorijo dovolj učinkovito (motnja v nastajanju solz/hiposekrecijska oblika suhega očesa) in/ali solze prehitro izhlapijo s površine očesa (motnja v sestavi solz/evaporativna oblika suhega očesa). Je bolezen, ki se kaže na različne načine in ima lahko veliko različnih vzrokov.

Kakšni so simptomi in znaki suhega očesa?

Simptomi sindroma suhega očesa zelo pogosto privedejo bolnike na pregled k zdravniku. Najpogosteje opažajo :

·         občutek peska, tujka v očeh.

·         Oko je pordelo, srbeče, pekoče.

·         Prisoten je občutek razdraženosti, utrujenosti, nelagodja.

·         Vidna ostrina niha.

·         Povečana sta občutljivost in nelagodje ob nošnji kontaktnih leč.

Zgodnje, blažje oblike suhega očesa navadno ne povzročajo trajnih sprememb očesne površine. Pri napredovalem suhem očesu je vnetje bolj izrazito. Opazijo se ranice na površini veznice in roženice. Vid je slabši. Pojavljajo se brazgotine.

 

Preberite tudi prispevek: Suhe in pekoče oči nadloga lepšega spola – ABCzdravja.si

 

Kako je oko suho, če pa se preveč solzim?

Zelo pogosto suho oko spremlja tudi nenadno poudarjeno solzenje (zlasti ob spremembi temperature, branju, gledanju v zaslon, prepihu). Čeprav se oko solzi, temu stanju pravimo suho oko, saj je razlog za poudarjeno solzenje namreč refleksni odziv očesa ob izsušitvi očesne površine. Oko tako sproži hitro produkcijo refleksnih solz, te pa so sestavljene drugače kot običajne solze in zelo hitro izhlapijo z očesne površine, ki tako ostane slabše zaščitena.

Ali lahko suho oko povzročajo zdravila?

Najpogosteje je suho oko posledica staranja in hormonskih sprememb. Zlasti ženske pogosteje tožijo za simptomi suhega očesa. Je pa suho oko lahko povezano z jemanjem nekaterih zdravil, kot so zdravila za zniževanje krvnega tlaka, zdravila proti alergiji, diuretiki, hormonski kontraceptivi, antidepresivi.

Ali delo z računalnikom povzroča nastanek suhega očesa?

Vroče, suho, prepišno, prašno okolje povzroči, da solze prehitro izhlapijo z očesne površine. Dolgotrajna uporaba digitalnih naprav oz. dolgotrajno osredotočanje na določeno razdaljo (branje, šivanje, gledanje TV ipd.) je povezano s preredkim mežikanjem, kar povzroči, da se očesna površina izsuši.

Kdaj k očesnemu zdravniku?

Kadar so simptomi tako izraziti, da pomembno vplivajo na kakovost vida in našega življenja, se svetuje pregled pri zdravniku specialistu za očesne bolezni. Zdravnik bo opravil meritve in natančno pregledal oči. Glede na vrsto suhega očesa vam bo predlagal način zdravljenja, ki je najprimernejši za vaše oči.

Kako zdravimo suho oko?

Sindrom suhega očesa je večinoma kronična bolezen s številnimi vzroki, ki jih običajno ne moremo popolnoma odpraviti. Imamo pa veliko možnosti za lajšanje težav in preprečevanje hudih okvar očesne površine. Osnovni namen zdravljenja je vzpostavitev čim boljšega solznega filma, s tem zmanjšanje vnetja in normalizacija obnavljanja očesne površine, da bolnik nima težav in dobro vidi.

Kako izbrati umetne solze?

Umetne solze so osnovna oblika zdravljenja suhega očesa. Z njimi očem nadomeščamo pomanjkljive in/ali neustrezno sestavljene solze. Pri blažjih in prehodnih primerih suhega očesa, ki nastanejo npr. zaradi pogoste uporabe računalnika, branja, študija, suhega in prepišnega okolja in podobnih dejavnikov, je lahko že pogosta uporaba umetnih solz oz. vlažilnih kapljic dovolj učinkovita za izboljšanje stanja. Na trgu je na voljo širok spekter vlažilnih kapljic za oči, ki se razlikujejo po učinkovinah in viskoznosti, prisotnosti oz. odsotnosti konzervansov itd.

Kadar je težava v kakovosti solz, se pogosto svetuje suho gretje in toaleta vek.

Kadar je razlog suhega očesa neprimerno izločanje olja iz meibomovih žlez, se svetuje pregrevanje očesnih vek s toplimi suhimi obkladki oz. grelnimi prevezami. Suha toplota zmehča gostejši izcedek, ki maši žleze. Izcedek postane bolj tekoč, oljnat, se lepše razporedi po očesni površini in jo učinkovito zaščiti pred izsušitvijo. Za učinkovito delovanje moramo postopek izvajati redno, dvakrat na dan po 20 minut, s primerno ogreto prevezo (42 ⁰C), ki ima možnost ohranjanja toplote.

Ali si lahko pomagamo tudi s prehrano?

Očesni specialisti ob sindromu suhega očesa pogosto priporočamo povečan vnos hranil, bogatih z maščobnimi kislinami omega-3, ki dokazano omilijo očesno vnetje, saj vplivajo na metabolizem vnetnih dejavnikov.

Na zmanjšanje simptomov suhega očesa vpliva tudi okolje in način življenja.

Svetuje se izogibanje prepihu, prahu in izsušenemu okolju. Pri delu za računalnikom, intenzivnem branju, koncentriranem, po navadi bližinskem delu poskrbimo, da dovolj pogosto mežiknemo, za nekaj sekund zapremo oči, pogledamo v daljavo. Poskrbimo za zadostno hidracijo telesa, kakovosten spanec. Nosimo kakovostna zaščitna sončna očala.

 

Preberite tudi prispevek: Oči: napake, ki jih delamo – ABCzdravja.si

 

Se pri napredovali obliki suhega očesa priporoča uporaba zdravil?

Vnetje je pomemben spremljevalni dejavnik sindroma suhega očesa, odgovorno za rdeče oko, zato ob izrazitem vnetju očesne površine, zlasti kadar je ogrožena tudi roženica, predpišemo kapljice s protivnetnim delovanjem. Pri napredovali obliki suhega očesa se odločimo za aplikacijo imunosupresivnega zdravila. Kadar je prisotno izrazito vnetje vek, se lahko odločimo za lokalno ali sistemsko zdravljenje z antibiotiki. Zelo dobro zdravilo pri napredovali obliki suhega očesa so tudi kapljice avtolognega seruma ipd.

Se lahko suho oko zdravi tudi z operacijo?

Ni čudežnega zdravila ali operacije, s katero bi lahko dokončno pozdravili sindrom suhega očesa. Pri suhem očesu, kjer je razlog v motnji nastajanja solz, lahko vstavimo čepke v spodnje solzne kanalčke in tako omogočimo, da ostanejo solze dlje časa na očesni površini. Kadar je razlog suhega očesa vnetje meibomovih žlez, lahko pomaga zdravljenje z intenzivno pulzirajočo svetlobo (IPL). Najnovejši pristop zdravljenja suhega očesa pa je zdravljenje z radiofrekvenčno terapijo RexonEye.

Ne spreglejte

Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene predvsem sklepe, lahko pa tudi še druge organe. Kaže se z
Preberi več
Luskavica ali psoriaza je kronično imunsko pogojena vnetna bolezen, ki je obenem tudi najpogostejša kožna bolezen, pojavi se pri 2
Preberi več
depresija in neenakost
Na konferenci ob svetovnem dnevu duševnega zdravja v oktobru je Nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara Slovenija ob strokovni podpori
Preberi več
kolateralni rak
Rak debelega črevesa in danke ali kolorektalni rak (rektum – danka, kolon – črevo) je eden najpogostejših rakov, posebno pri
Preberi več
Pandemija covida-19 se je v septembru prevesila že v t. i. četrti val in po nekoliko bolj brezskrbnem poletju so ponovno
Preberi več
ceresit vlaga
Zlasti v hladnejših mesecih običajno zračimo premalo. Dejavnosti, ki proizvajajo paro (kuhanje, prhanje, likanje) raven vlage v vašem domu še
Preberi več
Pri nas letno odkrijejo približno 1400 novih primerov raka dojk. Delež primarno razsejanega raka je od 6 do 8 % in
Preberi več
korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več