Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ste si poškodovali roko? Vas boli in je otečena, ne veste pa koliko in kako jo uporabljati, da ne bo stanje še slabše oziroma da ne bo roka zaradi negibanja postala še slabše gibljiva? Mogoče imamo rešitev za vas. VI-DA Studio že 17 let vodi Vida Potočnik, ki si je pred tem izkušnje pridobivala v Kliničnem centru na oddelku za plastično kirurgijo in oddelku za medicinsko rehabilitacijo.

 

Sestavni del rehabilitacije po operativnih posegih, po poškodbah je tudi delovna terapija in/ali po potrebi uporaba ustrezne opornice. Osebni zdravnik ali specialist lahko na delovni nalog – DN predpiše opornice za roko in/ali funkcionalno delovno terapijo. Terapijo svetujemo takoj po poškodbi oz. operaciji, takoj ko so vam odstranili imobilizacijo (mavec, longeto). Glede na diagnozo svetujemo ustrezne kopeli, vaje, navodila za razgibavanje  oziroma uporabo roke doma. Klienti, ki so iz oddaljenih krajev lahko pridejo na terapijo enkrat oz. po potrebi večkrat, tolikokrat, da se pravilno naučijo ustrezne vaje in jih potem lahko pravilno izvajajo tudi doma. V VI-DA Studiu imamo poleg samoplačniških storitev tudi koncesijo za opravljanje teh storitev za celo Slovenijo.

Zakaj je delovna terapija »drugačna« kot fizioterapija?
Usmerjena je bolj na funkcijo roke. Klient uporablja namensko oblikovane pripomočke. Ob njihovi pomoči pa se osnovna funkcija roke oz. ustrezen gib, ki je omejen, zopet vrne v »normalo«. Klient zaradi poškodbe ne morejo izvajati določenih prijemov oz. gibov, zato se usmerimo na prizadeto funkcijo in s pravilnim ponavljanjem gibov povečujemo obseg le-teh. Pod nadzorstvom izvaja klient potrebne aktivnosti za povečanje obsega giba in s tem tudi spretnosti, koordinacije in mišične moči.  Omejen gib zaradi poškodbe tako zopet lahko pride v popolno gibljivost. Tudi če klient zaradi neuporabe npr. prsta, ta prst »pozabi« uporabljati, ga  naučimo, da z usmerjeno pozornostjo in ponavljanjem, »pozabljeni« prst oz. prijem zopet prične uporabljati pri vsakodnevnih opravilih.

V VI-DA studiu kliente najprej testiramo in se lotimo terapevtskih aktivnosti, katere ne more opravljati. Z vadbo se povečuje čas izvajanja aktivnosti, teža obremenitve in obseg giba roke.

Opornice so pripomočki, ki se uporabljajo kot pomoč za položaj npr. roke ali pri ohranjanju in/ali povečanju gibljivosti sklepov rok. Opornice izdelujemo individualno, glede na potrebe vsakega poškodovanca posebej oziroma glede na postavljeno diagnozo in trenutno stanje prizadetega dela roke.

V zadnjih letih vse bolj narašča tako imenovani sindrom zapestnega prehoda (SCC). Posledice so mravljinčenje prstov in roke, občutek olesenelosti v roki in/ali bolečine, ki se lahko pojavljajo v celi roki. V zgodnejši fazi te bolezni je z opornico in izbrano terapijo namreč mogoče stanje popraviti v tolikšni meri, da operacija v mnogih primerih ni potrebna. Včasih se kljub operativnemu posegu težave lahko ponovijo oz. nadaljujejo, kajti problem je povezan še z ostalimi neravnovesji v telesu.

Pogosta težava je tudi vnetje vezivnega tkiva in/oz. obraba hrustanca v sklepu palca. Posledica je zmanjšan obseg gibov in bolečina v palcu. Lokalno izdelamo opornico za imobilizacijo osnovnega sklepa palca, s katero zmanjšamo bolečine pri gibanju, prijem pa je kljub temu možen. Takšno opornico izdelamo tudi pri zvinu sklepa palca ali po operaciji kolateralnega ligamenta palca, kot »lokalno imobilizacijo« sklepa – po presoji zdravnika.

Opornice lahko izdelamo tudi za zaščito roke, prstov pri športnikih. Tako se lahko skrajša čas odsotnosti z igrišča zaradi poškodbe.

Posebej bi omenili dokaj pogoste zlome nosu pri aktivnih športnikih – rokometaših, nogometaših…, ki morajo redno trenirati. Dobra zaščita za nos je izdelana posebna »maska«, ki zavaruje poškodovani del.

Tudi pri zvinu ali poškodbi sklepa prsta lahko individualno izdelamo posebno opornico samo za poškodovan prst. Tako zavarujemo prst oz. imobiliziramo sosednje sklepe in se izognemo imobilizaciji preko dlani in zapestja. S tem omogočimo uporabo roke pri vsakodnevnih aktivnostih oz. nadaljevanje s treningi in tekmami pri športnikih. Istočasno pričnemo s postopno terapijo in s tem skrajšamo čas rehabilitacije.

Po vsakem operativnem posegu ali po poškodbi tetiv mišic se prične regeneracija. Če je prekomerna povzroči nastanek manjših ali večjih brazgotin. Brazgotine lahko nastanejo zunaj na koži in jih vidimo, lahko pa nastanejo tudi v podkožju, mišici in so očem nevidne (po operaciji tetiv, hernije hrbtenice, …). Da bi proces prekomernega brazgotinjenja preprečili ali ustavili, je potrebno poškodovani del mazati in masirati s kremami za mehčanje brazgotin. Svetujemo in izvajamo tudi terapijo brazgotin s švicarskimi kremami Cosmerba, s katerimi imamo dobre rezultate, tudi pri starih brazgotinah.

Mogoče ste že imeli brazgotino in dobili informacijo, da je le to potrebno mazati z mastno kremo ali celo olivnim oljem. Pri tem bi vas radi opozorili, da masaža z mastno kremo ali oljem brazgotino še bolj prekrvavi in je lahko zato brazgotina še večja. Vprašajte nas za nasvet, radi vam bomo svetovali!

V VI-DA Studiu d.o.o. pa vam nudimo poleg delovne terapije za roko, opornic ter terapijo brazgotin tudi tui-na kitajsko masažo, SCIO računalniško diagnostiko in terapijo, terapijo z biospectrum toploto… Smo tudi ekskluzivni zastopnik – uvoznik za naravno švicarsko kozmetiko Cosmerba, kozmetiko iz klamatskih alg Nutrigea, prehranskih dopolnil iz klamatskih alg, probiotikov, prebiotikov, Hyalurona… Obiščite nas na novi lokaciji Celovška c. 280 ( Mercator center Šiška) v Ljubljani. Veseli bomo vašega obiska. Vabimo vas tudi, da si ogledate našo spletno stran www.vidastudio.si . Za vse informacije nas lahko tudi pokličete in povprašate na telefon 01/256 74 74 ali 040 331 820.

 

 

Marec, 2012

Ne spreglejte

Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več
Do raka pljuč pride zaradi nenadzorovane rasti celic v dihalih. Najpogosteje je to v pljučih, redkeje se zgodi v sapnici
Preberi več
Probiotiki ABC
Naše črevesje ni le prebavni organ, temveč je del našega imunskega sistema, saj je odgovorno za kar 80 odstotkov naše
Preberi več
Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen kože, kjer se pojavljajo srbeča, ekcematoidna žarišča po telesu. Poudariti je treba, da bolezen
Preberi več
Stres lahko opredelimo, kot vsako vrsto spremembe, ki povzroči fizično, čustveno ali psihološko obremenitev. Je odziv našega telesa na vse,
Preberi več
Prihod novorojenčka je izjemen dogodek, ki gotovo spremeni življenje in ritem družine. Starši se pripravijo nanj, a še vedno se
Preberi več
Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam
Preberi več