Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
mezenterialni limfadenitis

Mezenterijski oziroma mezenterialni limfadenitis je relativno redko slišan izraz, ki staršem malčka, pri katerem ga odkrijejo, zagotovo v začetku požene strah v kosti – vendar Denis Baš, dr. med., spec. ped., iz Juventine clinic v Ljubljani potolaži, da gre bolj kot za bolezen predvsem za ultrazvočno najdbo, ki preprosto označuje povečane bezgavke v predelu v trebušni votlini, ki se imenuje mezenterij.

Ker je bolečina v trebuhu kot posledica mezenterialnega limfadenitisa lahko tako po lokaciji in kakovosti zelo podobna kot pri vnetju slepiča, pediatrom hitro zazvoni alarm. Otroka pregledajo in mu opravijo ultrazvočni pregled trebušne votline. S to preiskavo izključijo akutno kirurško obolenje in zelo pogosto dokažejo nekoliko povečane bezgavke v trebuhu. Najpogosteje je vzrok za te povečane bezgavke predhodna ali spremljajoča virusna okužba dihal, le v redkih primerih pa lahko pomeni tudi resnejše stanje, ki ga pediater s pregledom pravočasno opazi. Ker gre bolj za stanje kot za bolezen, težava sama od sebe načeloma izzveni v roku enega meseca, specifičnega zdravljenja pa ne poznamo. Več preberite v intervjuju s pediatrom Denisom Bašem.

Avtorica: Anja Kuhar Glišić

Ne slišimo prav pogosto izraza ‘mezenterialni limfadenitis’ – za kakšno težavo pravzaprav gre, je to bolezensko stanje ali preprosto stanje bezgavk?

Pravzaprav gre samo za izraz, ki označuje povečane bezgavke v trebuhu. Starši se s to diagnozo največkrat srečajo, ko se pri otroku zaradi bolečin v trebuhu opravi ultrazvočna preiskava trebuha. V glavnem gre za dve skupini otrok, pri prvih je bolečina v trebuhu nenadna in močna, pri drugih pa se bolečine pojavljajo nekaj časa, včasih otroka bolečina celo zbudi iz spanja. V obeh primerih sta potrebna obisk pri pediatru in nadaljnja diagnostika.

Ker simptomi akutnega mezenterialnega limfadenitisa velikokrat posnemajo simptome vnetja slepiča, kot so vročina, bolečina v desnem spodnejm delu trebuha, bruhanje in občutljivost pri palpaciji trebuha, opravimo poleg laboratorijskega pregleda krvi še ultrazvočni pregled trebušne votline.

Dejansko ne gre za bolezen kot tako, temveč kot rečeno, za ultrazvočno najdbo. V trebuhu vidimo gruče vsaj treh povečanih bezgavk, ki po kratki osi merijo vsaj 0,8 cm ob odsotnosti druge patologije v trebuhu.

Stanje mezenterialnega limfadenitisa sicer delimo na akutno in kronično. Pri akutnem se bolečina pojavi nenadoma in je kratkotrajna, od nekaj dni do enega tedna, medtem ko pri kronični obliki simptomi vztrajajo še dva do štiri tedne. Težavo, ki se lahko tudi ponavlja, najpogosteje zasledimo pri otrocih ali mladostnikih, največkrat med 5. in 10. letom starosti, po 20. letu starosti precej redkeje.

Simptomi mezenterialnega limfadenitisa so, kot pravite, podobni vnetju slepiča, s kakšnimi simptomi poleg omenjenih še opozarja nase?

Predvsem so značilne bolečine v trebuhu okoli popka in desno spodaj, ki so tudi sicer pogosta pritožba v otroški dobi ali obdobju najstništva – zaradi različnih vzrokov. V primeru mezenterialnega limfadenitisa je prisotna večinoma količna oziroma krčevita bolečina. Po eni od razlag naj bi povečane bezgavke ob črevesu mehansko pritiskale na črevo in vsebino, ki se v njem pretaka, zaradi česar se morajo gladke mišice stene črevesja močneje krčiti, kar pa povzroči bolečino, ki je blago do zmerno močna. Otrok opiše, da stisne in popusti ter se ponavlja. Otrokov trebuh je občutljiv v desnem spodnjem delu okrog popka, ob tem ima lahko tudi povišano telesno temperaturo, je prizadet, prisotno je lahko tudi bruhanje ali driska ter znaki okužbe dihal, kot sta kašelj in smrkanje.

Težava je sama po sebi sicer v večini primerov nenevarna, ker pa so simptomi zelo nespecifični in lahko podobni kot pri vnetju slepiča, invaginaciji, okužbi sečil, torziji ovarija ali drugem resnem stanju, moramo opraviti več preiskav, da bi izključili ta nevarna stanja. Eno od pogostih nenevarnih vzrokov za podobno bolečino je lahko tudi zaprtje pri odvajanju blata.

Zakaj sploh pride do povečanih bezgavk v trebuhu oz. mezenteriju?

Bezgavke so pomembno mesto imunskega sistema, ki pomaga v borbi z najrazličnejšimi mikrobi in tujki. Večina povečanih bezgavk v trebuhu pri otroku je posledica virusnih okužb, največkrat dihal, redkeje so vzrok bakterijsko vnetje, zajedavci ali kaj drugega. Zato mezenterialni limfadenitis glede na vzrok delimo še na nespecifičnega in specifičnega.

Daleč najpogostejši je nespecifični mezenterialni limfadenitis, kjer so vzrok običajno nedoločene virusne okužbe. Pediatri pri otroku, ki je ob kliničnem pregledu videti prizadet, najprej opravimo laboratorijske preiskave in usmerjeni ultrazvok trebušne votline, kjer najdemo povečane bezgavke. Če ob tem ne najdemo ničesar posebnega, gre za nespecifično obliko, v nasprotju s specifično, pri kateri lahko določimo točno določen razlog v povezavi s točno določeno boleznijo. V tem primeru se pri ultrazvočni preiskavi poleg povečanih bezgavk pojavijo še druge najdbe, ki usmerijo nadaljnje dodatne preiskave. Lahko gre za sistemske bolezni, bolezni črevesja ali druge možne vzroke.

»V izogib zaskrbljenosti staršev bi rad poudaril, da pri večini otrok mezenterialni limfadenitis povzročajo že prebolele ali akutne virusne okužbe dihal. Čeprav do povečanih bezgavk lahko pripeljejo tudi drugi vzroki, pa že iz značilnosti teh bezgavk v kombinaciji s klinično sliko ugotovimo morebitne redkejše vzroke.«

Gre za relativno neznano težavo, od kdaj vemo za mezenterialni limfadenitis?

Že v 18. stoletju zasledimo opise kirurgov, ki so misleč, da gre za akutno vnetje slepiča, pri otroku ob operaciji ugotovili, da je slepo črevo brez znakov vnetja, našli pa so povečane bezgavke v trebuhu. Takrat so to poimenovali mezenterialni limfadentis. Pred prvo svetovno vojno je bil vzrok omenjenim težavam pogosto tuberkuloza, kasneje pa druge okužbe. Je pa zanimivo, da so šele leta 2016 odkrili, da je mezenterij samostojen organ v trebušni votlini in ima poleg imunskih tudi druge naloge.

Omenili ste, da se mezenterialni limfadenitis potrdi z ultrazvočno preiskavo, je potrebna še kakšna dodatna diagnostika in kako se lotite zdravljenja, če sploh?

Odkrivanje mezenterialnega limfadenitisa je lahko diagnostičen problem, saj, kot rečeno, težava posnema simptome vnetja slepiča, zato diagnozo postavimo s pomočjo ultrazvoka, ki se odvisno od ambulante lahko naredi že na primarni ravni. To je ključna preiskava, s katero stanje potrdimo ali ovržemo.

Glede zdravljenja je težava sama po sebi večinoma nenevarna in izzveni sama od sebe, brez specifičnega zdravljenja in brez posledic najkasneje v roku dveh do štirih tednov.

Mezenterij

Čeprav je mezenterij menda opisoval že Leonardo da Vinci, je kot samostojen organ prepoznan šele od leta 2016 – do takrat ga je stroka tretirala zgolj kot neenotno strukturo, sestavljeno iz ločenih delov. Danes vemo, da gre za del potrebušnice, za vezivno tkivo, ki povezuje črevo in ga drži skupaj, v njem pa med drugim najdemo tudi mezenterijske bezgavke.

Funkcija mezenterija v popolnosti še ni znana in na tem področju še vedno poteka precej preiskav, kaže pa, da organ pomembno sodeluje pri številnih boleznih črevesja, maščoba v njem naj bi bila povezana s sladkorno boleznijo, metabolnim sindromom, celo povišanim krvnim tlakom itd.

Pediatri sicer svetujemo izvajanje podpornega zdravljenja, otrok naj uživa dovolj tekočine, da ne pride do dehidracije, odvisno od jakosti bolečine svetujemo tudi zdravila proti bolečinam. Kadar otroka boli, mu običajno prija, da se uleže s pokrčenimi nogami in tako sprosti mišice trebuha, posebne masaže ali obkladki pa niso potrebni.

Torej relativno nenevarna težava, ki pa zagotovo v starših prižge iskrico skrbi.

Tako je. Gre za večinoma nenevarno težavo, ki bo sama od sebe izzvenela najkasneje v štirih tednih. Sam sicer vedno rečem staršem, da sami najbolje poznajo svojega otroka in če opazijo poslabšanje simptomov ali pojav novih, je potreben ponoven posvet.

Pomembno je, da imajo starši jasna navodila, na kaj morajo biti pozorni – v primeru, da je bolečina konstantna in po analgetiku ne popusti, če otrok med hojo šepa, če bruha ali odvaja krvavo blato, če izgublja telesno težo, moramo narediti še dodatne preiskave – toda brez skrbi, to je izjemno redko.

Predvsem pa naj po pregledu in pogovoru z zdravnikom zaupajo njegovi presoji in naj ne preverjajo stvari na spletu ter s tem poglabljajo svoje zaskrbljenosti. Otrok potrebuje ob sebi starša, ki ga bo pomiril in potolažil ter ustrezno negoval. Zato si velja zapomniti, da svoje skrbi in strahove podzavestno prenašamo na otroka, kar pa v procesu zdravljenja vsekakor ni dobrodošlo.

ABC

A Mezenterijski ali mezenterialni imfadenitis je izraz, ki označuje povečane bezgavke v trebuhu.

B Običajno se težava pojavlja pri otrocih kot spremljevalni simptom virusnih obolenj.

C Zaradi podobnosti simptomov z vnetjem slepiča je nujno diagnozo postaviti ultrazvočno.

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več