Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Zakaj je debelost tako razširjena? Debelih ljudi je čedalje več. Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da tudi delež debelih otrok narašča. Kako je to mogoče, ko pa toliko govorimo in pišemo o nevarnostih, ki jih prinaša debelost?

Dokler se počutimo dobro in nas še ne pestijo najrazličnejše težave, se morda pomena posledic debelosti ne zavedamo.  Verjetneje je, da se posledic debelosti nočemo zavedati in jih preprosto prezremo. Tako lažje živimo, vsaj v določenem življenjskem obdobju, vse do trenutka, ko nas težave, povezane z debelostjo, prisilijo, da se z njo začnemo ukvarjati. Imeli bomo srečo, če bo ta prisila izvirala iz našega notranjega vzgiba, naših želja in odločitve, da naredimo nekaj dobrega zase. Na slabšem pa bomo, če bo prisila v resnici prisila, saj nam bodo najrazličnejše zdravstvene težave, ki jih prinaša debelost, grenile naš vsakdan. Vendar tudi v tem primeru velja rek, da nikoli ni prepozno, le da je kasneje čedalje težje. Prej kot se začnemo ukvarjati s svojo prekomerno telesno težo, lažje nam bo.

Avtor: Helena Okorn, mag. farm.

 

Preden napišemo nekaj o možnostih, kako debelost obvladati in zdravo ter uspešno shujšati, se ustavimo pri njenih vzrokih.

 

Kaj je vzrok debelosti?

Na vprašanje, kaj je vzrok debelosti, ni enostavnega odgovora. Debelost ne nastane nenadoma, kar čez noč. Razvija se postopno zaradi slabih prehranjevalnih in drugih nezdravih življenjskih navad (npr. telesne neaktivnosti), deloma lahko izvira iz naše presnove, genov in okolja, v katerem živimo. Debelost pa je lahko posledica našega čustvenega stanja, nekaterih bolezni (npr. obolenja ščitnice) in jemanja zdravil (npr. nekatera zdravila iz skupine kortikosteroidov, antidepresivov).

Ni enega samega vzroka in tudi ne obstaja ena čudežna tableta, ki bi debelost odpravila. Debelost ima mnogo vzrokov, ki se lahko med seboj tudi prepletajo. Na nekatere vzroke (npr. prehranjevanje, telesna dejavnost) lahko vplivamo, nekateri drugi (npr. genetski) pa so izven našega nadzora.

Debelost je rezultat energijskega neravnovesja. Energijsko ravnovesje pomeni, da energijo, ki jo vnesemo v telo s hrano in pijačo, uravnotežimo z energijo, ki jo porabljamo za svoje osnovno fiziološko delovanje in telesno aktivnost. Za ravnovesje ni treba skrbeti vsak dan, temveč mora biti to vzpostavljeno dolgoročno.

Energija, ki jo vnesemo v telo = energija, ki jo porabimo = uravnotežena telesna teža

Energija, ki jo vnesemo v telo > energija, ki jo porabimo = povečanje telesne teže

Energija, ki jo vnesemo v telo < energija, ki jo porabimo = izgubljanje telesne teže

 

Do energijskega neravnovesja vodi nezdrav način življenja. Naše nezdrave prehranjevalne navade in telesna neaktivnost sta (v grobem rečeno) glavna krivca za prekomerno telesno težo.

 

Kaj delamo narobe?

Vsak dan se soočamo z vprašanjem, kaj je dobra hrana za nas. Žal velikokrat posežemo po morda okusni, a nezdravi hrani.

  • Jemo vnaprej pripravljeno, predelano, hitro hrano, ki je bogata z maščobami in s sladkorji.
  • Polnozrnati izdelki (npr. polnozrnate testenine, polnozrnati kruh), sadje in zelenjava ne zaidejo pogosto na naše krožnike.
  • Pijemo preveč sladkih pijač in alkohola.
  • Ker se veliko prehranjujemo izven doma in meniji vključujejo tudi predjed in posladek, pojemo preveč.
  • Obroki so preobilni.
  • S hrano se tolažimo, nagrajujemo ali kaznujemo, kar pa je tema, ki posega na naše čustveno področje in presega okvire tega članka.

Nezdrave prehranjevalne navade izvirajo iz družinskega okolja. Hrana z veliko maščob in sladkorja je okusna. Po raziskavah sodeč Slovenci pojemo veliko tovrstne »krepke« hrane. Izpuščanje obrokov, še posebej zajtrka, in prenajedanje ob določenih obrokih zaradi volčje lakote sta navadi, ki imata lahko korenine v otroštvu in predstavljata življenjski slog posameznih družin.

Naslednji vzrok debelosti je pomanjkanje telesne aktivnosti. Sedeči slog v službi in šoli ter vožnja z avtomobili od vrat do vrat, v prostem času pa posedanje pred televizijo ali za polno mizo so tipični način preživljanja dnevov pri mnogih ljudeh. Poraba kalorij je pri takem načinu življenja relativno nizka, posedanje pred računalnikom in televizijo pa sovpada tudi z vplivom na naš izbor pri nakupovanju hrane in nepotrebnim, pravzaprav nezavednim grizljanjem in pitjem pred prižganimi zasloni.

Še bi lahko naštevali slabe navade prehranjevanja in telesne neaktivnosti. O njih je veliko napisanega. Glavna težava pa je v tem, da so to NAVADE in jih kot take težko spreminjamo. Moramo se jih zavedati, jih vzeti pod drobnogled in začeti postopno spreminjati. Kot odrasli smo odgovorni sami zase. Bodimo pa pozorni na otroke, saj smo jim zgled in je odgovornost zanje na naših ramenih.

Debelost je kronična bolezen. Morda v mladosti v večini primerov ni povezana z boleznijo, lahko pa kasneje, pri odraslih, privede do bolezenskih stanj, ki znatno povečujejo obolevnost in umrljivost. Vzroki so številni in različni ter med seboj prepleteni. Toda če se zavedamo posledic debelosti, ki nas bodo prej ali slej dohitele, se odločimo in nekaj naredimo zase, da bomo lažje in bolje živeli.

 

Torej, če smo predebeli, shujšajmo!

A bodimo prijazni do sebe – shujšajmo na zdrav način. Kako to izvedemo, pa v nadaljevanju.

 

 

April, 2012

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več