Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Zakaj je debelost tako razširjena? Debelih ljudi je čedalje več. Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da tudi delež debelih otrok narašča. Kako je to mogoče, ko pa toliko govorimo in pišemo o nevarnostih, ki jih prinaša debelost?

Dokler se počutimo dobro in nas še ne pestijo najrazličnejše težave, se morda pomena posledic debelosti ne zavedamo.  Verjetneje je, da se posledic debelosti nočemo zavedati in jih preprosto prezremo. Tako lažje živimo, vsaj v določenem življenjskem obdobju, vse do trenutka, ko nas težave, povezane z debelostjo, prisilijo, da se z njo začnemo ukvarjati. Imeli bomo srečo, če bo ta prisila izvirala iz našega notranjega vzgiba, naših želja in odločitve, da naredimo nekaj dobrega zase. Na slabšem pa bomo, če bo prisila v resnici prisila, saj nam bodo najrazličnejše zdravstvene težave, ki jih prinaša debelost, grenile naš vsakdan. Vendar tudi v tem primeru velja rek, da nikoli ni prepozno, le da je kasneje čedalje težje. Prej kot se začnemo ukvarjati s svojo prekomerno telesno težo, lažje nam bo.

Avtor: Helena Okorn, mag. farm.

 

Preden napišemo nekaj o možnostih, kako debelost obvladati in zdravo ter uspešno shujšati, se ustavimo pri njenih vzrokih.

 

Kaj je vzrok debelosti?

Na vprašanje, kaj je vzrok debelosti, ni enostavnega odgovora. Debelost ne nastane nenadoma, kar čez noč. Razvija se postopno zaradi slabih prehranjevalnih in drugih nezdravih življenjskih navad (npr. telesne neaktivnosti), deloma lahko izvira iz naše presnove, genov in okolja, v katerem živimo. Debelost pa je lahko posledica našega čustvenega stanja, nekaterih bolezni (npr. obolenja ščitnice) in jemanja zdravil (npr. nekatera zdravila iz skupine kortikosteroidov, antidepresivov).

Ni enega samega vzroka in tudi ne obstaja ena čudežna tableta, ki bi debelost odpravila. Debelost ima mnogo vzrokov, ki se lahko med seboj tudi prepletajo. Na nekatere vzroke (npr. prehranjevanje, telesna dejavnost) lahko vplivamo, nekateri drugi (npr. genetski) pa so izven našega nadzora.

Debelost je rezultat energijskega neravnovesja. Energijsko ravnovesje pomeni, da energijo, ki jo vnesemo v telo s hrano in pijačo, uravnotežimo z energijo, ki jo porabljamo za svoje osnovno fiziološko delovanje in telesno aktivnost. Za ravnovesje ni treba skrbeti vsak dan, temveč mora biti to vzpostavljeno dolgoročno.

Energija, ki jo vnesemo v telo = energija, ki jo porabimo = uravnotežena telesna teža

Energija, ki jo vnesemo v telo > energija, ki jo porabimo = povečanje telesne teže

Energija, ki jo vnesemo v telo < energija, ki jo porabimo = izgubljanje telesne teže

 

Do energijskega neravnovesja vodi nezdrav način življenja. Naše nezdrave prehranjevalne navade in telesna neaktivnost sta (v grobem rečeno) glavna krivca za prekomerno telesno težo.

 

Kaj delamo narobe?

Vsak dan se soočamo z vprašanjem, kaj je dobra hrana za nas. Žal velikokrat posežemo po morda okusni, a nezdravi hrani.

  • Jemo vnaprej pripravljeno, predelano, hitro hrano, ki je bogata z maščobami in s sladkorji.
  • Polnozrnati izdelki (npr. polnozrnate testenine, polnozrnati kruh), sadje in zelenjava ne zaidejo pogosto na naše krožnike.
  • Pijemo preveč sladkih pijač in alkohola.
  • Ker se veliko prehranjujemo izven doma in meniji vključujejo tudi predjed in posladek, pojemo preveč.
  • Obroki so preobilni.
  • S hrano se tolažimo, nagrajujemo ali kaznujemo, kar pa je tema, ki posega na naše čustveno področje in presega okvire tega članka.

Nezdrave prehranjevalne navade izvirajo iz družinskega okolja. Hrana z veliko maščob in sladkorja je okusna. Po raziskavah sodeč Slovenci pojemo veliko tovrstne »krepke« hrane. Izpuščanje obrokov, še posebej zajtrka, in prenajedanje ob določenih obrokih zaradi volčje lakote sta navadi, ki imata lahko korenine v otroštvu in predstavljata življenjski slog posameznih družin.

Naslednji vzrok debelosti je pomanjkanje telesne aktivnosti. Sedeči slog v službi in šoli ter vožnja z avtomobili od vrat do vrat, v prostem času pa posedanje pred televizijo ali za polno mizo so tipični način preživljanja dnevov pri mnogih ljudeh. Poraba kalorij je pri takem načinu življenja relativno nizka, posedanje pred računalnikom in televizijo pa sovpada tudi z vplivom na naš izbor pri nakupovanju hrane in nepotrebnim, pravzaprav nezavednim grizljanjem in pitjem pred prižganimi zasloni.

Še bi lahko naštevali slabe navade prehranjevanja in telesne neaktivnosti. O njih je veliko napisanega. Glavna težava pa je v tem, da so to NAVADE in jih kot take težko spreminjamo. Moramo se jih zavedati, jih vzeti pod drobnogled in začeti postopno spreminjati. Kot odrasli smo odgovorni sami zase. Bodimo pa pozorni na otroke, saj smo jim zgled in je odgovornost zanje na naših ramenih.

Debelost je kronična bolezen. Morda v mladosti v večini primerov ni povezana z boleznijo, lahko pa kasneje, pri odraslih, privede do bolezenskih stanj, ki znatno povečujejo obolevnost in umrljivost. Vzroki so številni in različni ter med seboj prepleteni. Toda če se zavedamo posledic debelosti, ki nas bodo prej ali slej dohitele, se odločimo in nekaj naredimo zase, da bomo lažje in bolje živeli.

 

Torej, če smo predebeli, shujšajmo!

A bodimo prijazni do sebe – shujšajmo na zdrav način. Kako to izvedemo, pa v nadaljevanju.

 

 

April, 2012

Ne spreglejte

Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene predvsem sklepe, lahko pa tudi še druge organe. Kaže se z
Preberi več
Luskavica ali psoriaza je kronično imunsko pogojena vnetna bolezen, ki je obenem tudi najpogostejša kožna bolezen, pojavi se pri 2
Preberi več
depresija in neenakost
Na konferenci ob svetovnem dnevu duševnega zdravja v oktobru je Nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara Slovenija ob strokovni podpori
Preberi več
kolateralni rak
Rak debelega črevesa in danke ali kolorektalni rak (rektum – danka, kolon – črevo) je eden najpogostejših rakov, posebno pri
Preberi več
Pandemija covida-19 se je v septembru prevesila že v t. i. četrti val in po nekoliko bolj brezskrbnem poletju so ponovno
Preberi več
ceresit vlaga
Zlasti v hladnejših mesecih običajno zračimo premalo. Dejavnosti, ki proizvajajo paro (kuhanje, prhanje, likanje) raven vlage v vašem domu še
Preberi več
Pri nas letno odkrijejo približno 1400 novih primerov raka dojk. Delež primarno razsejanega raka je od 6 do 8 % in
Preberi več
korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več