Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Sposobnost razgradnje laktoze je ob rojstvu največja, nato pa se sčasoma zmanjšuje in pri odraslih večinoma popolnoma izgine. Kadar odsotnost sposobnosti razgradnje laktoze sovpada s kliničnimi simptomi, govorimo o laktozni intoleranci.

 

 

Laktozno intoleranco lahko odpravimo z odstranitvijo laktoze v prehrani. Večina ljudi za izboljšanje simptomov ne potrebuje popolnega izogibanja laktozi, kar je pomembno za tiste ljudi, ki z mlečnimi izdelki pridobivajo pomembna hranila. Laktoza je prisotna v številnih predelanih živilih, tudi tistih, ki niso mlečna, zato je potrebno spremljati sestavine. Laktoza je prisotna tudi v mlečnih izdelkih, najmanj v maslu in nekaterih sirih, kjer je lahko zgolj v sledeh. Zaradi ugodnih biokemičnih lastnosti mleka in njegovih delov, je prisotna v mnogih predelanih živilih, tudi tistih, ki niso mlečnega izvora.

Dojenčki s kongenitalno hipolaktazijo in torej zelo resnimi kliničnimi simptomi morajo piti nadomestno mleko brez laktoze. Tudi kasneje njihova prehrana ne sme vsebovati živil z laktozo, niti v sledeh.

Fermentirani mlečni izdelki imajo nekoliko manjšo vsebnost laktoze in hkrati vsebujejo laktične bakterije, ki pripomorejo k razgradnji laktoze. Na tržišču se pojavljajo mlečna živila brez laktoze. V teh je laktoza odstranjena z dodakom encima laktaze in naknadno toplotno inaktivacijo tega encima. Mleko brez laktoze je bolj sladkega okusa. Razgrajeni glukoza in galaktoza sta namreč bolj sladki kot sama laktoza. V Sloveniji so izdelki lahko označeni z izrazom ‘brez laktoze’, če vsebujejo največ 0,1 g laktoze na 100 g živila.

Večina ljudi s hipolaktazijo ne razvije simptomov laktozne intolerance. Pri mnogih namreč pride do prilagoditve črevesne bakterijske flore, ki lahko s svojim metabolizmom nadomešča kopičenje laktoze in morebitne simptome. Prav zaradi tega lahko nekateri uspešno vzpostavijo črevesno floro in omilijo laktozno intoleranco z dodajanjem probiotikov, prebiotikov in sinbiotikov.

 

  • Probiotiki so koristne bakterije, ki so normalno prisotne v našem črevesu.
  • Prebiotiki so nerazgradljivi oligosaharidi (npr. inulin ali fruktooligosaharidi), ki so hrana črevesnih bakterij.
  • Sinbiotiki so dopolnila, ki vsebujejo tako probiotike kot prebiotike.

 

Na nekaterih tržiščih je na voljo encim laktaza kot prehransko dopolnilo, in sicer za uživanje ob obrokih, ki vsebujejo mlečna živila. Takšna laktaza mora biti dovolj stabilna, da je ne uniči kislina v želodcu.

 

 

December, 2012

Ne spreglejte

Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več