Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Mnogi introvertirani, ki se ne zavedajo, da so introvertirani, pogosto spremlja občutek krivde, ker so takšni, kot so. Naša družba postaja vedno bolj hitra, vedno bolj gostobesedna, bolj glasna in vedno bolj poudarja zunanji videz in vpadljivost. Kot takšna torej vedno bolj ustreza ekstrovertiranim, za introvertirane pa postaja vedno večji izziv, če pa se ne znajo prilagoditi, celo vedno večje breme.

Avtor: Katerina Jazbec

 

Kdo so introvertirani?

Introvertirani so vase zaprti ljudje, ki jim bolj prija miren čas v samoti kot pa zunanji družbeni svet. Čeprav so zaradi omejenega družbenega življenja podobni sramežljivim ljudem, se od njih razlikujejo. Sramežljivi so veliko sami, ker jih je strah vzpostaviti povezavo z ljudmi, introvertirani pa so veliko sami, ker si to želijo.

Pri intovertiranih ne gre za to, da niso naklonjeni druženju z ljudmi, temveč gre za to, da jih druženje popolnoma preplavi. Ker v vsaki situaciji možgani introvertiranih prejmejo več informacij kot drugi, potrebujejo več časa na samem, da predelajo te informacije. Iz tega razloga ni popolnoma nič čudnega, če introvertirani zapusti zabavo že po dobri uri, medtem ko se ekstrovertirani takrat šele dobro ogreje.

Skrajna introvertiranost ali ekstrovertiranost sta bolj redki, večinoma smo ljudje nekje vmes, eni bolj introvertirani, drugi bolj ekstrovertirani. Kljub vsemu kaže, da je introvertiranih več, kot so mislili (morda zato, ker so ekstrovertirani bolj vidni in glasni). Po svetu naj bi jih bilo od tretjina do polovica vseh ljudi. Toliko ljudem naj bi torej ustrezalo bolj samotarsko delo, redni odmori, kjer so lahko sami s seboj in druženje le z eno osebo, namesto s celo skupino ljudi.

Medtem ko ekstrovertirani porabijo več časa za družabne aktivnosti kot introvertirani, pa se skupini med seboj ne razlikujeta v času, ki ga preživita s svojimi družinskimi člani, partnerji ali sodelavci. Obojim ugaja tovrstno druženje.

 

Preveč dražljajev

Introvertiranega v družbi lahko prepoznamo, saj je tisti, ki večino časa posluša. Medtem ko ekstrovertirani mislijo in govorijo hkrati, introvertirani premislijo svoje odgovore. Če se odvija več pogovorov, jih introvert posluša, a v sebi stežka uredi svoje misli, zato ostaja tiho. Introvertirani lahko samega sebe “sliši” v svoji notranjosti, medtem ko druga oseba govori. Ko ga nekdo vpraša: »Kako si kaj?« se v njem takoj sproži notranji dialog (»Saj, res – kako se počutim sedaj?«). In čeprav se pogovor z osebo že odvija dalje, lahko v sebi še vedno razglablja, kako se počuti danes ali kaj podobnega …

Introvertirani torej redno potrebujejo tišino, da lahko slišijo in uredijo svoje misli. Prav zaradi tega notranjega dialoga so bolj podvrženi živčni napetosti in depresiji. So tudi bolj samokritični od drugih, a hkrati bolj realistični pri ocenjevanju samih sebe.

Medtem ko ekstrovertirani določena raven zunanjih dražljajev spodbuja in jih polni z energijo, prav enaka količina dražljajev introvertirane moti ali jih celo preobremenjuje. Introvertirani se lahko počutijo zadovoljno in srečno, ne da bi potrebovali zunanje dejavnike, ki bi poganjali možgane v višjo prestavo. Raje imajo nevtralno čustveno stanje, zato je lahko občutenje, vzburjenje ob sreči včasih celo moteč dejavnik pri opravljanju določene naloge.

 

Timsko delo je zanje lahko stresno

Introvertiranim ustrezajo počasni stiki, kar pomeni, da potrebujejo več časa za premislek. Tako imenovani »brainstorming« (zbiranje in soočanje idej) ni njihov način optimalnega delovanja. Bolje delujejo, če pogovor poteka preko e-pošte. V veliko pomoč jim je tudi, če so že pred sestankom seznanjeni s temo in imajo dovolj časa in miru, da o njej razmislijo. Pritisk, da je treba do rešitve priti takoj v skupini, je za introvertiranega zelo stresen, zato je v takšnih situacijah težko ustvarjalen.

Tudi v šolah je preveč usmerjeno učenje za introvertirane otroke preko skupinskega dela lahko zelo stresno. Najboljši sistem naj bi vseboval uravnovešeno učenje – tako preko skupinskega dela kot samostojno. Oboji se morajo učiti v okvirih, kjer se počutijo dobro, a hkrati te okvire tudi skušajo preseči.

 

Svet potrebuje tudi introvertirane

Čeprav danes pogosto ocenjujemo tiste, ki so bolj komunikativni, kot takšne, ki naj bi bili bolj sposobni, pa to ne drži. V družbi, ki ceni izraznost, je introvertiranim zelo težko, čeprav so med njimi najbolj ustvarjalni in produktivni ljudje na svetu, prav zato, ker je prav samost po navadi ključna sestavina pri ustvarjalnosti. Zato vsi dragi introvertirani, izpustite občutek krivde in si dovolite biti v svoji tišini.

 

IntrovertiraniEkstrovertirani
Se napolnijo z energijo v tišini.Se napolnijo z energijo v družbi ljudi.
Preden kaj rečejo ali storijo, dobro premislijo. Mislijo na glas.
Bolj poslušajo.Več govorijo.
Govorijo bolj nežno.Govorijo hitreje in glasneje.
So bolj nagnjeni k pogovorom z globoko vsebino.So nagnjeni k pogovorom o lahkih tematikah.
Raje se pogovarjajo z eno ali dvema osebama.Raje se družijo z več ljudmi.
Počakajo, da se jim v družbi kdo približa.V družbi pričnejo s pogovorom.
Običajno so bolj zadržani.Običajno bolj aktivni in izrazni.
Uživajo v samostojnem delu ali v paru.Uživajo v delu s skupino ljudi.
Vedo veliko o nekaj temah.Vedo malo o številnih temah.
So bolj razmišljujoči in delujejo bolj umirjeno.So bolj energični.
So usmerjeni v podrobnosti.Ustrezajo jim bolj hitre, manj zapletene naloge.
Potrebujejo več zasebnosti.So bolj odprti.
Imajo nekaj interesov, ki jih globoko zanimajo.Zanima jih veliko stvari.

Tabela je povzeta po knjigi Nancy Ancowitz (2009): Self-Promotion for Introverts: The Quiet Guide to Getting Ahead. McGraw-Hill books.

 

 

September, 2012

Ne spreglejte

Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več
Imate bolečine v križu? Težko vstanete in še težje sedite? Vas omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih aktivnostih? Bolečine v križu vsako
Preberi več
Nabavljate klimatsko napravo, zunaj pa so nastopile vroče poletne temperature, ki vas silijo v hitri nakup brez pravega razmisleka? Premajhna
Preberi več
Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več