Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kakšen je vaš odnos do srčnih želja? Smatrate želje kot korenček, ki ga vidite nekje pred seboj, ali tihi, a vztrajen notranji klic, ki vas kot zastavica na zemljevidu vodi v določeno smer? Je to seznam ciljev, ki naj bi jih v svoji prihodnosti dosegli? Ali hrepenenje duše? Z veliko radovednostjo opazujem ljudi, kako različno se lotijo uresničevanja svojih želja in vidim, da so med njimi nekateri takšni, ki si želja ne upajo jasno izreči ali si jih celo priznati, ter vse do takšnih, ki jasno streljajo v želeno tarčo in korak za korakom gradijo pot do uresničitve.

 

Avtor: Katerina Jazbec

 

Dovoljenje za želje

Prvo vprašanje, ki si ga lahko pri proučevanju svojih želja zastavite, je: »Ali si dovolim občutiti želje svojega srca?« Mnogokrat v naši preteklosti se je namreč zgodilo, da se nam nekaj, kar smo si želeli, ni izpolnilo. Morda nam je manjkala le spodbuda in zaupanje v to, da se nam želje lahko uresničijo, ali pa smo prevečkrat doživeli, da so nas pri naših željah usmerjali. Če imamo v sebi tihe notranje prepovedi, je dobro, da jih prepoznamo in presežemo. Dovolite si ponovno stopiti v stik s seboj, s tistim delom sebe, ki ste ga zakopali nekam na dno svoje notranjosti in založili z vsemi pravili uma, ki podaja številne omejitve glede tega, kako naj bi živeli in kaj naj bi si želeli. Recite si: »Dovolim si občutiti sebe, svoje srce in svoje srčne želje

 

Moje, tvoje, njihove?

Drugo vprašanje je: »Ali je ta želja resnično moja?« V vsej poplavi informacij našega okolja, in še prej naših staršev, v določeni meri želje drugih posvojimo kot svoje. To se še predvsem hitro zgodi, ko nimamo lastne jasnosti o svojih željah (oz. si jih še ne upamo priznati), starši, partner ali otroci pa so v svojih željah zelo jasni. Morda se oblačimo v modna oblačila, namesto da bi se oblekli tako, kot si sami želimo. Morda se odločimo za študij poklica, kjer nas na koncu po besedah staršev »zagotovo čaka služba«, medtem ko naše misli na skrivaj uhajajo k študiju z umetniškim pridihom oz. k »manj varni izbiri«.

Zanimivo je, kako močno se naše želje spreminjajo, ko vlagamo svoj čas v osebni razvoj (še posebej, če aktivno delamo na zavedanju, jasnosti, pristnosti). Sčasoma vedno bolj jasno prepoznamo vir naših želja (ali gre za srce ali nižji jaz). To sem opazila pri sebi, ko sem pred leti napisala cel spisek želja … Kasneje sem spoznala, da so bile želje na seznamu večinoma želje moje matere in ne prav zares moje! Želela sem si to, kar je moja mati želela meni: da bi bila varna (nekaj popolnoma običajnega, a kljub vsemu iz stališča strahu!). Po tem občutku hlepi veliko ljudi in tako se v imenu »varnosti« še prepogosto spravljajo v nevarnost – se zadolžujejo, da bi imeli, imeli, imeli in na koncu postanejo sužnji dolgov ali pa izigravanj, prevar, bolečin in izkoriščanja. Je tak način delovanja res izpolnjevanje pristnih notranjih želja? Ne. Čudežne uresničitve želja ustvarja naša duša in ne manjvreden razum ega (nižjega jaza).

 

Strah, da bomo ranjeni

Tretja stvar, ki jo moramo v sebi razmisliti, je: »Ali me je strah, da bom ranjen, če si bom želel, a se ne bo uresničilo?« Strah pred tem, da se nam želja ne bo uresničila, nam lahko preprečuje, da bi si želeli. Včasih nam strah preprečuje, da bi naredili korake, ki jih moramo sami narediti, da bi dosegli uresničitev želje. Nič hudega! Strah je le čustvo, ki so ga ustvarile naše stare misli ega in takoj, ko te misli prepoznamo ter jih spremenimo, priplavata na površje naša notranja moč in ustvarjalnost. Nemoč ali vloga žrtve je le maska, s katero se skrivamo pred življenjem, zato le masko proč in pogumno naprej! Čeprav je v nas prisoten strah, gremo lahko »skozenj« in naprej v želeno smer.

 

Verjemite v uresničitev

Zbrišite dvom in pesimizem (včasih tudi »realizem«), ko gre za vaše sanje in želje. Ste mogočni/-a ustvarjalec/-ka in ves čas v svoje življenje privabljate stvari, dogodke in ljudi, ki ustrezajo vaši notranji pokrajini – vašim mislim, čustvom in dejanjem. Vaše misli so seme, iz katerega vedno nekaj zraste – ali je to nekaj, česar nočete, ali nekaj, kar si želite, pa je odvisno od tega, kako močno se zavedate, da ste sami odgovorni in zmožni izbirati semena svojih kreacij.

Začne se z idejo – z vašo srčno željo. Dobro jo vidite v svojem notranjem svetu in občutite čustva, ki se ob tem porajajo. Ko izpustite nadzor, kako naj bi se stvari odvijale, se te pričnejo odvijati. Predvsem je pomembno, da zbrišete svojo potrebo po tem, da bi dobili zagotovilo za uspeh, še preden bi tvegali – ne bojte se razočaranja, saj je razočaranje le učitelj, ki nam pokaže, da smo nekje zašli s poti. Uresničena želja je zasluženo darilo za pogum in tveganje.

 

Vaja

Naredite seznam želja glede različnih področij svojega življenja (fizično zdravje, finance, odnosi, dom, delo, ustvarjalno izražanje, potovanja, lastnina, duhovnost, ostalo). Napišite vse, kar si želite. Na koncu si izberite tri želje, ki si jih želite najprej uresničiti in se jim resnično predajte z vsem svojim bitjem. S pisanjem seznama boste dobili več jasnosti glede svojih želja v splošnem. Lažje se boste osredotočali na izbrane želje in samodejno uporabili čarobno moč, ki je v vas v vsakem trenutku.

 

April, 2012

Ne spreglejte

Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več
Imate bolečine v križu? Težko vstanete in še težje sedite? Vas omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih aktivnostih? Bolečine v križu vsako
Preberi več
Nabavljate klimatsko napravo, zunaj pa so nastopile vroče poletne temperature, ki vas silijo v hitri nakup brez pravega razmisleka? Premajhna
Preberi več
Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več