Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

»Očesni tumorji lahko nastanejo iz kateregakoli tkiva v očesu ali ob očesu. Od vrste tkiva je odvisna vrsta tumorja. Če imamo epitelne celice, bo tumor iz epitelnih celic, če imamo mišično tkivo, je tumor iz mišic, … Podobno kot drugod po telesu,« pojasni asist. prim. mag. Dragica Kosec, dr. med., vodja Oddelka za ortoptiko in strabologijo na Očesni kliniki v Ljubljani.

Avtor: Klavdija Škrbo Karabegović

Vrste tumorjev

Pri odraslih se lahko v samem očesu pojavi maligni melanom, pri otrocih pa t.i. retinoblastom. Slednji se pojavlja pri majhnih otrocih do tretjega leta starosti, zelo pomembno vlogo pa ima genetski dejavnik. Retinoblastom nastane iz nevroblastov, ki se nahajajo v mrežnici otrokovega očesa. »Tako maligni melanom kot retinoblastom nista tako pogosta, vendar sta med tumorji najbolj nevarna.

Oba sta maligna in če nista zdravljena, lahko pride do razsoja in zasevanja ter posledično tudi smrti. Poleg teh dveh tumorjev pa se v zadnjem času pojavljajo tudi metastaze v očesu pri malignih tumorjih drugod po telesu. V okolici oči oziroma po vekah pa so relativno pogosti tako imenovani bazaliomi. Gre za počasi rastoče tumorje nizke malignosti, ki jih je zaradi možnosti kasnejšega razsoja prav tako treba odstraniti,« razloži prim. mag. Koščeva.

Bazaliomi so tudi najbolj pogosta oblika tumorja v predelu oči, prva dva sta, kot že omenjeno, manj pogosta. »Poleg tega pa je beločnica zelo dobra pregrada, zato ti tumorji ne zasevajo tako hitro, niti retinoblastom niti maligni melanom, razen če se ne pojavijo neposredno ob vidnem živcu, kjer je rast hitrejša. Kjerkoli znotraj očesa pa mora biti tumor že zelo razraščen, da bo prerasel beločnico in se pokazal navzven,« še doda sogovornica.

 Znaki

Pri zelo majhnih otrocih je lahko prvi znak retinoblastoma škiljenje ali bela zenica, vendar v tem primeru gre že za hudo poslabšanje, saj je tumor zajel že velik del očesa. Ker pri tej vrsti tumorja igra pomembno vlogo genetski dejavnik, so še posebej pozorni pri tistih otrocih, kjer se je v družini že pojavil tumor.

Ključnega pomena je namreč hitro ukrepanje. »V takih primerih torej dojenčka preventivno opazujemo, četudi nima nobenega posebnega znaka, saj je majhno lezijo še mogoče zdraviti ter posledično ohraniti vid in oko, v nasprotnem primeru in bolj obsežnih tumorjih pa lahko otrok ostane tudi brez očesa,« poudari mag. Koščeva, kako pomembno je hitro ukrepanje.

Pri odrasli osebi z malignim melanomom je prvi znak ponavadi slabši vid ali senca. Šele pregled pri oftalmologu pokaže, ali gre za tumor. Med opozorilne znake sodi tudi odstop mrežnice, kar se pri nadaljnji diagnostiki lahko izkaže za tumor.

»Pri bazaliomih oziroma tumorjih na vekah bomo najpogosteje opazili rane, ki se ne celijo. Ljudje so pogosto zmotno prepričani, da gre za ječmen. Rane so lahko pigmentirane in nastane maligni melanom. Tumor solzne žleze se vidi šele takrat, ko je zrklo pomaknjeno. Naslednji pokazatelj je lahko tudi dvojni vid. Tumorji v sami orbiti povzročijo pomik zrkla vstran in posledično dvojni vid,« pove o znakih prim. mag. Dragica Kosec.

 Diagnostika

»Kožne tumorje na vekah ali veznične tumorje, če so manjši, odstranimo. Diagnozo postavljamo s histologijo. Pri tumorjih, ki so globlje v orbiti, ali pri tumorjih, ki so zelo veliki, obstaja težava, kako jih bomo odstranili v celoti. Lahko naredimo biopsijo in potrdimo vrsto tumorja, nato pa se odločamo o terapiji.

Pri tistih tumorjih, ki so v orbiti, lahko globoko ob zrklu ali za zrklom naredimo biopsijo s kirurškim pristopom ali z iglo, če kirurško ne moremo pristopiti zraven. Pri tumorjih v očesu postavimo diagnozo s pomočjo ultrazvoka in po oblikah ultrazvočnih odbojev. Dokončno diagnozo postavimo s histologijo, če je tumor tako velik, da moramo odstraniti oko,« pojasni mag. Koščeva. V redkejših primerih delajo tudi introkularno biopsijo.

 Terapija

»Terapija je kirurška. Predvsem tumorje, ki so na vekah ali veznici, poskusimo odstraniti. Če je tumor prevelik, je potrebno obsevanje. Ko je tumor zmanjšan, ga odstranimo kirurško, če ga ne uspemo popolnoma odstraniti že s samim obsevanjem,« pove mag. Koščeva.

Tudi tumorje, ki se nahajajo v orbiti, odstranjujejo kirurško. Pri notranjih očesnih tumorjih – če je tumor dovolj majhen – se poslužujejo obsevanja z rutenijevo ploščico, ki jo kirurško vstavijo, nato pa jo tudi kirurško odstranijo. Če je tumor večji, morajo odstraniti zrklo.

»Uspešnost zdravljenja je dokaj dobra, ravno zato, ker notranji očesni tumorji pozno zasevajo in jih večinoma uspemo dovolj zgodaj zdraviti. Tudi zdravljenje bazalioma je uspešno, ker je tumor viden dovolj zgodaj in ga večinoma pravočasno odstranimo,« zaključi asist. prim. mag. Dragica Kosec.

Citati

»Pri bazaliomih oziroma tumorjih na vekah bomo najpogosteje opazili rane, ki se ne celijo. Ljudje so pogosto zmotno prepričani, da gre za ječmen.«

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več