Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Skoraj vsak od nas se je kdaj v življenju srečal z ječmenom. Če ga nismo imeli sami, so ga zagotovo imeli naši starši, bratje, sestre, dedki, babice ali prijatelji. Gre za zelo pogosto vnetno spremembo na veki, ki se lahko pojavi v kateri koli starosti in se pojavlja enako pogosto pri ženskah in moških. Pogosteje pa doleti ljudi s kroničnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen, lojavost (seboreja) in druga kronična vnetja očesa. Pri teh ljudeh je lahko stres sprožilni dejavnik. V naslednjem prispevku bomo obravnavali njegov nastanek, prepoznavanje ter pravilno ukrepanje.

Avtorica: Maša Robič, dr. med.

 

Kaj je ječmen ali hordeolum?

Hordeolum je akutno bakterijsko vnetje ene ali več žlez v vekah. Najpogostejša povzročiteljica je bakterija Staphylococcus aureus. Poznamo dve vrsti hordeoluma, notranjega in zunanjega. Razlikujeta se glede na mesto prizadete žleze. Zunanji ječmen se običajno pojavlja na robu veke in prizadene Zeisove in Mollove žleze veke. Če pride do okužbe Meibomovih žlez na notranji strani veke, govorimo o notranjem ječmenu. Slednjega pogosto spremljata tudi vnetje očesne veznice (konjuktivitis) in edem veznice očesnega zrkla (hemoza).

 

Kako prepoznamo ječmen?

Ječmen se kaže kot boleča, pordela in topla vnetna zatrdlina veke. Veka je zadebeljena, spuščena, moteno je normalno odpiranje oči. Gre za kolekcijo gnoja (absces) na veki, ki se pogosto v enem tednu spontano predre in izprazni.

 

Kako ukrepamo, če imamo ječmen?

Prve dni s hladnimi obkladki lajšamo bolečine in zmanjšamo oteklino, kasneje pa s toplimi obkladki pospešujemo spontano predrtje ječmena. Pri večini ječmen spontano izgine, po predrtju in izteku gnoja se stanje hitro izboljša. Običajno se ječmen predre v enem tednu. Če bolečine vztrajajo kljub konservativni terapiji z obkladki in se stanje slabša, uporabimo antibiotično mazilo. Redko je potrebna kirurška intervencija z vrezom v hordeolum ter s tem sprostitev napetosti in iztek gnoja iz abscesne votline. Med aktivnim vnetjem odsvetujemo uporabo ličil in kontaktnih leč.

 

Preprečevanje nastanka ječmena

Največ, kar lahko sami naredimo, da preprečimo nastanek ječmena, je ustrezna higiena obraza. Odstranjujemo ličila z obraza pred spanjem, s čistimi rokami vstavljamo in odstranjujemo kontaktne leče …

 

Katere spremembe veke se kažejo podobno kot ječmen?

Ob pojavu vnetne otekline na veki pomislimo tudi na halazion in vnetje solzne žleze. Halazion je okrogla zatrdlina veke, ki je v nasprotju z ječmenom neboleča. Vnetje solzne žleze je sicer zelo redek pojav in je bolj boleče od ječmena.

 

 

September, 2014

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja