Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Če pogledamo v učbenike, bomo v njih našli opis, podoben temu: Testosteron je moški spolni hormon. Pod vplivom nadzornega centra v možganih ga proizvajajo tako imenovane Leydigove celice v modih. V krvi je 98 % testosterona vezanega na beljakovine in ga imenujemo »vezani testosteron« in je manj aktiven. V krvi pa kroži tudi v prosti, nevezani obliki, ki je najbolj hormonsko aktivna oblika. Učinek testosterona je lahko direkten na tarčnih organih, preko receptorjev za testosteron, lahko pa je pretvorjen v dva aktivna metabolita.

 

Testosteron vpliva na razvoj primarnih in sekundarnih spolnih znakov pri moškem. Pospeši proces zorenja semenčic, vpliva na libido, plodnost in spolno zmožnost, na razpored dlak po telesu in pri nekaterih moških zmanjšuje rast las (od tod tudi plešavost). Zaradi testosterona se po dvajsetem letu tudi povečajo penis, mošnja in testisi. Testosteron ima pomembno vlogo pri proizvodnji beljakovin v telesu in razvoju mišic, vpliva pa tudi na rast in razvoj kosti. Zaradi testosterona se mišična masa po puberteti poveča za 50 %.

 

Je lahko testosterona premalo?

Zaradi znižanja koncentracije testosterona lahko nastopi t.i. sindrom pomanjkanja testosterona. Nivo testosterona začne upadati že tam okrog 30. leta, in sicer 1 % letno. Spremembe pa so lahko: zmanjšanje libida, zmanjšano število spolnih odnosov, motnje erekcije (pri 50. letih jih ima motnje 8 %, pri 65. letih 20 %, pri 70. letih pa že skoraj 40 % moških), neplodnost, spremembe v telesni zgradbi, manjša telesna in obrazna poraščenost in osteoporoza. Pojavijo se lahko tudi psihične spremembe. Anksioznost, zmedenost, depresija in utrujenost so tista stanja, ki jih pogosteje zaznamo pri moških z nižjo koncentracijo testosterona. Značilen je tudi upad mišične mase, ki se nadomešča z maščobnim tkivom. Izguba mišične mase je odvisna od količine prostega testosterona oziroma se le-ta poveča ob nadomeščanju hormona.

 

Ste vedeli?

  • Ocenjujejo, da ima danes težave z erekcijo 152 milijonov moških po celem svetu.
  • Trenutno se zdravljenje nanaša samo na doseganje trdnosti.
  • Za 93 % moških z erektilno disfunkcijo (v nadaljevanju ED) je izrednega pomena čas, ko so sposobni ohranjati erekcijo, ker omogoča podaljšanje spolnega zadovoljstva tako njim kot njihovim partnerkam.
  • Povprečen spolni odnos pri zdravih moških brez ED traja 9,2–10,1 minute, s starostjo pa ta čas močno upada.
  • Raziskava, ki je vključila 1.587 parov, je pokazala, da so moški, ki so poročali o največjem zadovoljstvu s spolnimi odnosi tisti, pri katerih spolni odnos traja več oziroma 10 minut.
  • Nedavna raziskava ameriških in kanadskih terapevtov za spolnost je pokazala, da je bil spolni odnos, ki je trajal 7–13 minut, ocenjen kot zaželen.
  • Druga raziskava pa je pokazala, da si moški z ED želijo z izbiro »tabletke« predvsem izboljšati spolni odnos – ne samo doseganje trdnejše erekcije, temveč tudi podaljšanega trajanja erekcije.
  • Povprečna erekcija pri moških z ED traja 3,1–4,8 minute.
  • Pred kratkim sta se zaključili klinični raziskavi, pri kateri so ocenjevali trajanje erekcije kot pogoj za podaljšan spolni odnos pri moških z ED in s spremljajočimi boleznimi.
  • Endurance raziskava je ocenjevala trajanje erekcije pri 201 moškem z ED in s spremljajočimi boleznimi (24 % moških z dislipidemijo, 32 % moških s povišanim krvnim tlakom, 7 % moških s sladkorno boleznijo). Bolniki so prejemali nespremenjen odmerek 10 mg levitre (vardenafila) ali placebo v dveh štiritedenskih obdobjih zdravljenja, ločenih z enotedenskim premorom. To je prva raziskava, ki je za primarno končno točko imela natančno izmerjen čas trajanja erekcije. Trajanje erekcije je bilo merjeno s štoparico od trenutka, ko je erekcija zadostovala za spolni odnos oz. penetracijo (pričetek merjenja), pa do umika iz nožnice partnerke po ejakulaciji (konec merjenja). Raziskave so med drugim razkrile, da je povprečen čas spolnega odnosa pri zdravih moških 9,2–10 minut ter da se ta čas s staranjem bistveno skrajša. Rezultati zdravljenja ED so boljši, kadar so cilji zdravljenja usmerjeni k obnavljanju zadovoljivega spolnega razmerja, namesto k izboljšanju čvrstosti same po sebi, 93 % moških meni, da je čas, ko so sposobni obdržati erekcijo, bistvena lastnost zdravljenja.

 

 

Junij, 2009

Ne spreglejte

V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več
prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več
Slovenska tiskovna agencija je v sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L) v maju pripravila spletni dogodek L&L INFO
Preberi več
Sončenje in tudi vsakodnevni vpliv UV žarkov ima pomemben vpliv na zdravje in izgled vaše kože danes in čez  desetletja.
Preberi več
luskavica
Luskavica oziroma psoriaza je kronična vnetna bolezen kože. V nasprotju s prepričanjem nekaterih nikakor ni nalezljiva. Za njo zboli od
Preberi več