Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Moški, ki pridejo v našo ambulanto za motnjo erekcije v Splošni bolnišnici Celje ali zasebno ambulanto VASACOR Topolšica, so že zbrali toliko poguma, da se soočijo s svojimi težavami s potenco in se z zdravniki o svoji težavi pogovarjajo brez zadržkov. Zanimivo je, da moške pogosto naročajo kar njihove partnerke. Celo v čakalnici sedijo ženske, ki pospremijo svoje partnerje, kar zdravniki podpiramo in spodbujamo. Po naših izkušnjah je namreč zdravljenje bolj uspešno, kadar zaradi motnje erekcije zdravimo par in ne le moškega.

Avtor: prim. mag. Igor Bizjak, dr. med., specialist urolog,

Splošna bolnišnica Celje

 

Za večino moških pa je motnja erekcije še vedno tabu tema in se o njej ne želijo pogovarjati niti s svojo partnerko, kaj šele, da bi obiskali zdravnika. Pa vendar je strah odveč. Danes so na voljo dokaj učinkovite oblike zdravljenja in v veliki večini primerov moškim oziroma parom lahko pomagamo. Spolnost je ena od primarnih človekovih potreb in pomemben del zdravstvenega stanja ter počutja, na kar opozarja tudi Svetovna zdravstvena organizacija. Če si želite spolnosti in ste v dobri telesni kondiciji, ni razlogov, da bi se ji zaradi motnje erekcije odpovedali.

 

Vsak drugi moški po 50. letu ima težave s potenco

Včasih mi kakšna ženska reče, češ kaj je to takega, saj tudi pregledi in pogovori o ženskih težavah pri ginekologu niso ravno najbolj prijetni. Pa je že tako, da za moške motnja erekcije ni le ena od zdravstvenih težav. Običajno so ob tem zelo prizadeti, saj to doživljajo kot nekaj, kar ogroža njihovo moškost. Marsikdo se niti ne zaveda, da gre pravzaprav za zelo razširjen pojav, ki se vse pogosteje pojavlja tudi pri mlajših moških. Že v starosti do 40 let ima desetina moških motnjo erekcije, po 40. letu pa se te številke bistveno zvišajo. Po 50. letu starosti naj bi imeloo težavo z erekcijo kar polovica moških, po 60. letu že 60 %, po 70. letu že 70 %. Ne glede na to pa bi morali biti moški tudi v visoki starosti sposobni doseči vsaj določeno stopnjo erekcije.

 

Največkrat so vzrok za motnjo erekcije druge bolezni

Zmotno je prepričanje, da je motnja erekcije v večini primerov psihične narave, med katerimi so na primer stres, preobremenjenost, depresija, težave v partnerskem odnosu in podobno. Ti vzroki se pogosteje pojavljajo pri mlajših moških, med tem ko je pri starejših vzrok običajno kakšna bolezen, npr. srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen ali pa povišan krvni tlak. Te bolezni namreč poškodujejo ožilje in živčevje, ki pa imajo pri erekciji zelo pomembno vlogo. Kri se prečrpa v penis, zaradi česar ta postane čvrst. To se običajno zgodi, ko začnemo misliti na spolnost in smo vzburjeni. Spolna spodbuda povzroči, da signali potujejo po živcih, ki vodijo od hrbtenjače do genitalij. Penis se poveča, ker se zaradi spodbude žile v penisu razširijo in lahko vanje pride več krvi, medtem ko krvne ploščice zaprejo vene in ne pustijo krvi, da bi odtekala nazaj v telo.

 

Motnja erekcije je zato lahko eden od zgodnjih simptomov, ki kaže na kakšno drugo bolezen. Tudi zato je pomembno, da zdravniku zaupate svoje težave z erekcijo. Dokazano je, da je spolna nemoč lahko prvi znak še neodkrite sladkorne bolezni. Zgovoren pa je tudi podatek, da kar pri polovici moških, ki so starejši od 50 let in imajo motnjo erekcije, lahko dokažemo hkrati tudi največkrat še prikrito, a že pomembno srčno-žilno bolezen.

 

Med rizičnimi dejavniki, iz katerih lahko sklepamo o srčnem obolenju, so zvišan krvni tlak (zgornja vrednost nad 140), zvišana stopnja krvnega sladkorja, zvišana stopnja holesterola, kajenje, motnja erekcije, večji obseg trebuha in – zanimivo – tudi neuživanje rdečega vina. Večji obseg trebuha kaže na težave pri presnavljanju, zato je ta dejavnik celo pomembnejši kot povišana telesna teža. Kadar sta poleg motnje erekcije prisotna še dva ali trije rizični dejavniki, bolnika napotimo h kardiologu, da preveri možnost srčnih obolenj.

 

Motnjo erekcije lahko povzročajo tudi nekatera zdravila, pogosto pa imajo težave tudi moški po operaciji prostate. Rak prostate je namreč najpogostejša oblika raka pri moških, z operacijo pa je moški praviloma ozdravljen. Lahko pa se po operaciji prostate pri moškem pojavijo težave z uhajanjem vode in pa motnja erekcije, zaradi česar moški ne more več imeti spolnih odnosov. Vendar pa tudi takšnim bolnikom danes že lahko pomagamo pri zdravljenju motnje erekcije.

 

Novost pri zdravljenju je dnevna terapija

Zdravniki običajno za zdravljenje motnje erekcije predpišemo tablete, saj je to najmanj agresivna oblika zdravljenja, ki je uspešna v približno 70–80 odstotkih. Če takšna oblika zdravljenja ni uspešna oz. ni možna, so na voljo še injekcije, ki si jih moški vbrizgavajo v penis, vakuumske črpalke, vsadki v penis, redko tudi drugi operativni posegi.

 

Moški lahko jemljejo tablete »po potrebi« ali pa se odločijo za dnevno terapijo. Pri režimu jemanja »po potrebi« vzame tableto približno pol ure do eno uro pred spolnim odnosom, učinkujejo pa (odvisno od tablet) do 5 oz. 36 ur. Pri dnevni terapiji pa moški vzame tableto vsak dan in tako lahko praktično pozabi na svojo težavo z erekcijo. Za marsikateri par je načrtovanje spolnosti moteče, z dnevno terapijo pa se izognejo časovni prisili. Tako dnevna terapija zdravljenja motnje erekcije parom znova omogoči spontanost v spolnem življenju. Sicer vse tablete delujejo na podoben način, kar pomeni, da same po sebi še ne povzročijo erekcije, ampak je potrebna tudi spolna želja oziroma spodbuda.

 

Neželeni učinki se pojavljajo redko in so blagi

Kot vsa zdravila imajo lahko tudi tablete za zdravljenje motnje erekcije določene stranske učinke, ki pa so večinoma blagi do zmerni in prehodnega značaja. Najpogosteje gre za glavobol, zardevanje, bolečine v hrbtu in prebavne motnje. Vendar pa se ti neželeni učinki pojavljajo redko. Raziskave kažejo, da približno 85 odstotkov moških ne poroča o stranskih učinkih.

 

Pomembno je, da so moški, ki se odločajo za zdravljenje motnje erekcije, v dovolj dobri telesni kondiciji, da sam spolni odnos za njih ne predstavlja prevelikega telesnega napora. Test za ustrezno fizično kondicijo je lahko sila preprost. Pravzaprav bi morale biti ambulante za zdravljenje motnje erekcije v prvem nadstropju, tako da bi se morali pacienti povzpeti po stopnicah. Tistim, ki v prvo nadstropje pridejo zelo zadihani, ne priporočamo zdravljenja. Za njih bi že sam spolni odnos lahko predstavljal prevelik telesni napor in bi bilo tveganje za srčni infarkt preveliko. Pri ostalih pa so možnosti za uspešno zdravljenje dokaj dobre.

 

Torej zdravljenje motnje erekcije s tabletami ni primerno za moške, ki imajo tako resno srčno obolenje, da je večja fizična aktivnost odsvetovana. Takšno zdravljenje pa tudi ni primerno za tiste, ki so nedavno preboleli srčno ali možgansko kap, se zdravijo z nitrati v kakršnikoli obliki (zdravljenje angine pektoris) ali pa imajo prenizek oziroma zelo visok krvni tlak.

 

Del rešitve težav je tudi pogovor s partnerko

Motnja erekcije je skupna težava para, torej obeh partnerjev in ne le moškega. Pogovorite se s svojo partnerko oziroma partnerjem, saj je povsem običajno, da se pari pogovarjajo o pomembnih stvareh in skupaj sprejemajo odločitve. Spolno življenje partnerjev naj pri tem ne bo izjema. V nasprotnem primeru lahko kaj hitro pride do kratkega stika med partnerjema. Moški se na primer izogiba intimnosti, partnerka pa se ob tem lahko počuti zavrnjena, češ da se mu ne zdi več dovolj privlačna ali da jo celo vara. Zato se moški ne izogibajte pogovora s partnerko. Koristno bi bilo, da tudi ženske poznajo rizične dejavnike in znake, ki lahko kažejo na to za moške izjemno neprijetno težavo. In če jih zaznajo pri svojem partnerju, tudi same spodbudijo pogovor o njunem intimnem življenju.

 

April, 2011

Ne spreglejte

Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več
O fekalni inkontinenci govorimo, ko imamo v mislih težave kot so nehoteno uhajanje vetrov in blata ali nezmožnost, da bi
Preberi več
Parkinsonova bolezen je najhitreje rastoče nevrološko stanje. Ocenjujejo, da ima to drugo najpogostejšo motnjo osrednjega živčevja 10 milijonov ljudi, v
Preberi več
Ali ste vedeli, da je fizioterapija ena izmed najhitreje rastočih vej zdravstva, ki se na podlagi znanstvenih raziskav rehabilitacije poškodb
Preberi več
Kolagen je pomemben gradnik mišic, sklepnega hrustanca in vseh vezivnih tkiv, ki začne v našem telesu drastično upadati nekje po
Preberi več
Naše srce je najbolj dejavna mišica v našem telesu, zato se njeno oslabljeno delovanje odraža na celotnem organizmu. Stanje, ko
Preberi več
Rak jajčnikov še vedno predstavlja velik izziv za zdravnike, ki se s to boleznijo ukvarjajo. Kljub napredku medicine namreč ostaja
Preberi več
Miomi so najpogostejše benigne tumorske spremembe na maternici, ki se začnejo pojavljati v tretjem desetletju življenja ženske. Potem rastejo in
Preberi več