Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Nekoč, predvsem v srednjem veku, so srčni moči pripisovali skorajda vsemogočno zdravilno moč. Verjeli so, da pomaga celo pri kugi in koleri. Kasneje se je umaknila drugim zdravilnim rastlinam in so jo uporabljali predvsem v ljudskem zdravilstvu, danes pa njena popularnost ponovno narašča.

Srčna moč raste po zakisanih travnikih, šotnih tleh in gozdnih robovih po vsej Sloveniji. Za razliko od drugih rumenocvetočih petoprstnikov, ki imajo petštevne cvetove, imajo cvetovi srčne moči le štiri živo rumene venčne liste. Cveti od maja do avgusta, v zdravstvene namene pa nabiramo koreniko, in sicer v jesenskem času. Korenika je pri mladih rastlinah gomoljasta, pri starejših pa valjasta. Koreniko operemo in dobro posušimo ter porabimo v enem letu, saj kasneje izgubi zdravilno moč.

Avtor: Klavdija Škrbo Karabegović

 

Sestavine in učinkovanje

Srčna moč je ena tistih rastlin, ki vsebuje največ čreslovin. V koreniki jih je tudi preko 20 %, vsebuje pa še flavonoide in triterpene. Uživanje srčne moči se danes priporoča pri vseh oblikah driske, saj čreslovine, ki jih vsebuje korenina, delujejo močno adstringentno. Primerna je tudi za zdravljenje drugih prebavnih motenj, kot so vetrovi, krči in nepravilno vrenje. Lahko jo uživajo tudi otroci, vendar v manjših količinah. Ker korenina deluje tudi protibakterijsko in protivirusno ter krči tkivo, je priporočljiva pri lažjih vnetjih sluznice ust in žrela v obliki uživanja čaja ali kot grgranje. Zunanje, in sicer v obliki kopeli ali obkladkov lahko srčno moč uporabljamo pri slabo celečih se ranah, lažjih opeklinah in ozeblinah, pri zlati žili in srbenju spolnih organov. Novejši podatki govorijo o tem, da srčna moč deluje tudi antialergijsko ter da spodbuja imunski sistem in zavira razvoj virusov.

 

Pripravki

Čaj za odrasle

1 žličko zdrobljene posušene korenike prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 10–15 minut, nato precedimo. Dnevno popijemo 3–4 skodelice. Čaj lahko pripravimo tudi tako, da žličko čaja namočimo v 2 dl mrzle vode in pustimo stati pet ur, nato pa segrejemo do vretja ter precedimo. Na ta način dosežemo še boljšo ekstrakcijo polisaharidov. Čaj uporabljamo za pitje, grgranje (pri vnetjih ustne in žrelne sluznice) ali pa kot kopel oz. za obkladke.

Čaj za otroke

Čaj pripravimo tako kot za odrasle, le da za eno skodelico uporabimo polovico čajne žličke korenine srčne moči.

Tinktura

Lahko jo kupimo ali pripravimo sami, in sicer v tem primeru potrebujemo 5 g posušenih zdrobljenih korenin srčne moči, ki jih prelijemo s 50 ml 70-odstotnega alkohola (lahko je tudi kakovostno domače žganje). Jemljemo približno 20 kapljic največ trikrat na dan, za zunanjo uporabo pa moramo tinkturo razredčiti.

Gotovi pripravki

Poleg gotovih čajev iz korenine lahko kupimo že omenjeno tinkturo, kapsule ali prašek. Uporaba slednjega je še posebno učinkovita, saj se čreslovine sproščajo počasneje in dosežejo tudi globlje dele črevesja. Priporočen dnevni odmerek je do 4 grame.

Srčno moč v prahu lahko uporabimo na naslednji način: večkrat dnevno zmešamo polovico noževe konice prahu z naribanim jabolkom oz. jabolčno kašo ter zaužijemo. Prah lahko pomešamo tudi z jabolčnim sokom. Ta dva načina sta otrokom najljubša.

 

Nezaželeni učinki

Bolniki srčno moč običajno dobro prenašajo, zato jo lahko uživajo tudi otroci, vendar v manjših količinah. V redkih primerih lahko zaradi velike vsebnosti čreslovin pri občutljivejših osebah pride do draženja želodca, tudi bruhanja. Ker ni ustreznih zdravstvenih izsledkov, je med nosečnostjo in v času dojenja odsvetovano uživanje srčne moči.

 

 

Februar, 2012

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več