Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Se resnično zavedate, da je zdravje naše največje bogastvo? Nemalokrat se namreč zgodi, da to spoznamo šele v trenutkih, ko nas napade bolezen in vidimo, da naše telo resnično ne deluje tako, kot bi pričakovali ali celo zahtevali. V želji, da bi se čim hitreje zopet postavili na noge, posegamo po zdravilih, ki naj bi čudežno pozdravila vse naše tegobe. Še preden naslednjič odprete omarico z zdravili, razmislite, kako bi si lahko pomagali sami oziroma kako bi pomagali telesu, da se pozdravi samo. Še bolje je seveda, če do bolezni sploh ne pride, kar pomeni, da z zdravim načinom življenja poskrbite za preventivo. Pri tem si lahko pomagate z uravnoteženo prehrano, dovolj gibanja in z nekaterimi alternativnimi oblikami zdravljenja, kamor uvrščamo tudi refleksno masažo stopal in dlani.

Avtor: Teja Makoter

 

Za kaj pravzaprav gre?

Refleksna masaža stopal se je prvič pojavila pred več tisočletji, in sicer na Kitajskem, v Indiji in v Egiptu. Takrat so jo uporabljali predvsem kot obliko zdravljenja, na Kitajskem pa se je nato razvila tudi v masažno tehniko, ki predstavlja del kitajske tradicionalne medicine.

Stopala so, tako kot oči, ogledalo duše, ogledalo pretoka naše življenjske energije. S spodbujanjem določenih točk na podplatih, ki pripadajo posameznim organom, odpravljamo energijske blokade in omogočamo, da se energija neovirano pretaka skozi naše telo. Refleksno masažo stopal lahko uporabljamo kot preventivo ali kot terapijo pri določenih kroničnih stanjih. Masaža je primerna za vse, ki čutite, da bi vam tovrstna oblika naravnega zdravljenja lahko pomagala. Za tiste, ki imate težave z glivičnimi obolenji ali imate na nogah odprte rane ali kakšne druge poškodbe, pa masaža stopal žal ni primerna. Lahko pa si privoščite masažo dlani, ki so prav tako polne refleksnih točk, katerih stimulacija bo tudi pripomogla k uravnovešenju pretoka energije. Sicer masaža dlani še zdaleč ni tako popularna kot masaža stopal, pa vendar to ne pomeni, da ne obrodi podobnih sadov. Velja sicer, da so točke na dlaneh manj občutljive, saj roke precej več uporabljamo za vsakodnevna opravila. Zato boste morali, če se boste odločili za masažo dlani, tej posvetiti več časa in energije, da boste dosegli enake rezultate kot pri masaži stopal.

 

Sam svoj maser

Prednost refleksne masaže pred drugimi oblikami tovrstnih manualnih terapij je v tem, da se lahko v trenutku prelevimo v maserja in si s samomasažo privoščimo nekaj razvajanja. Vse, kar potrebujete, je udoben stol in nekaj miru. Seveda morate za samomasažo poznati vsaj nekaj osnov refleksoterapije. Akupresurne točke so razporejene po stopalu in nartu in vsaka pripada določenemu organu. Notranji organi imajo refleksna področja večinoma na podplatu, kosti, mišice in živci pa na nartu. Stopalo navidezno razdelimo na 5 con, od katerih vsaka vsebuje svoja refleksna področja. Prva cona so prsti, druga cona je blazinica pod prsti, peta cona je peta, drugo in tretjo cono pa dobimo tako, da preostali del stopala razdelimo na polovico. Palec zajema refleksna področja glave, na ostalih štirih prstih pa so refleksna področja oči, ušes in sinusov. Zunanji rob stopala predstavlja zunanji rob telesa, kjer najdemo ramo, pas in boke, notranja stran stopala pa odseva stanje hrbtenice. Na blazinici stopala, pod prsti, v drugi coni torej, najdemo področja pljuč in zgornjega dela hrbta. V osrednjem delu, v tretji coni, se nahajajo točke, s katerimi stimuliramo večino notranjih organov. Če se preselimo še nekoliko nižje, v četrto cono, naletimo na področje tankega in debelega črevesja, peta, torej peta cona, pa predstavlja področje medenice. Na nartu in zgornjem delu prstov pa se nahajajo refleksna področja zob, prsi, reber, trebušne prepone in limfnega sistema. Večina organov se nahaja na istem mestu, tako na levem kot na desnem stopalu, izjema sta le srce in jetra. Srce najdemo le na levem in jetra le na desnem stopalu.

Enako razporeditev točk najdemo na dlaneh, vendar moramo upoštevati, da je osnovni položaj dlani tak, da palec gleda navzven. Pri dlaneh tudi velja, da so precej lažje »dostopne« kot stopala in je zato samomasaža dlani verjetno lažja; vsaj za začetek. Mnogokrat pa se tudi zgodi, da si popolnoma nezavedno masiramo določeno točko na dlani, za katero šele kasneje ugotovimo, da je povezana z organom ali delom telesa, ki nam povzroča preglavice.

 

Kdaj lahko pričakujete rezultate?

Vse naravne oblike zdravljenja delujejo počasi, zato nikar ne pričakujte, da boste po eni masaži popolnoma prerojeni. Svojemu telesu boste morali posvetiti kar nekaj pozornosti. Pri kroničnih težavah je masaža priporočljiva 1- do 2-krat na teden, dokler se stanje ne izboljša, potem pa količino masaž zmanjšajte na 1-krat na 14 dni. Refleksno masažo preventivno uporabljajte 1- do 2-krat na mesec. Seveda pa to ni strogo pravilo, ki bi se ga morali držati. Če vam ustreza, si lahko masažo, sploh če gre za samomasažo, ki je manj natančna in temeljita od tiste, ki jo opravi izkušen refleksoterapevt, privoščite pogosteje. Vsaka samomasaža naj traja 30–45 minut, izvajajte pa jo v miru, da se boste zares osredotočili na zdravljenje. Predvsem pa morate, tako kot pri vsaki obliki naravnega zdravljenja, verjeti v postopek in njegovo učinkovitost.

 

Počutje po masaži

Lahko se zgodi, da boste po masaži občutili nekaj neprijetnosti, ki so povezane z odpravljanjem energijskih blokad in z odpravljanjem strupov iz telesa. Lahko vam bo slabo, se vam vrtelo, boste utrujeni ali pretirano čustveni. Tudi povečana potreba po uriniranju ni nič nenavadnega. Tovrstno počutje lahko traja cel dan, zato si po masaži namenite dovolj časa za počitek, predvsem pa dovolj pijte, da bo telo lažje izločilo sproščene strupe.

 

Tudi za male nogice

Refleksna masaža pa ni namenjena zgolj odraslim, uporabljate jo lahko že pri dojenčkih. Na ta način boste z otrokom navezali pristen stik in poleg tega še spodbujali njegove naravne obrambne mehanizme. Uporabljajte zelo nežen pritisk in enostavno drsite po celotnem stopalu. Iskanje določenih točk na tako majhnem stopalu nima smisla, zato imejte v mislih, da je celotno stopalo refleksno področje. Masirajte kratek čas, le okoli 5 minut. Otrok se bo najverjetneje hitro umiril, saj njegovo telo še deluje po naravnih zakonih, in že majhna spodbuda dela čudeže. Če pa je otrok še vedno jokav in razdražen, lahko masažo brez skrbi ponovite v naslednji uri.

 

Če ste torej pripravljeni nekaj časa posvetiti sebi in svojemu zdravju, uvrstite refleksno masažo na dnevni red. Telo vam bo prav gotovo hvaležno.

 

 

Maj, 2010

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več