Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Imate bolečine v hrbtenici, tog vrat, boleče sklepe, športne poškodbe? Ste mogoče v stresu, vas mučijo glavoboli, migrene, … Kako se rešiti iz začaranega kroga bolečin? To lahko storimo s pomočjo shiatsu terapije. Shiatsu terapijo nam je predstavil Drago Klanšček.

Drago Klanšček se je s shiatsu terapijo srečal »slučajno« pred skoraj dvajsetimi leti. Pritegnila ga je zato, ker vključuje celotnega človeka – vse njegove ravni in ne le fizične, po drugi strani pa od terapevta zahteva stalno delo na sebi. Izobraževanje je končal v Švici, in sicer po mednarodnih standardih. Ima mednarodni certifikat, vendar pa se še vedno izobražuje in razvija svoje znanje, saj je prepričan, da se stalno učimo, tudi od svojih pacientov.

Avtor: Ines Trebec

 

Kaj je shiatsu? Kako poteka shiatsu terapija?

Shiatsu je terapevtska metoda, ki izhaja z Japonske. Shiatsu dobesedno pomeni »pritisk prsta«, vendar je pogosta praksa, da uporablja terapevt med terapijo poleg pritiskov s prsti še komolce, kolena, dlani, pa tudi raztezanja, korekcijske tehnike, gnetenje itd. Terapevt pritiska/deluje na določen način na določene dele telesa, da bi spodbudil proces samozdravljenja v pacientu. Terapijo običajno izvajamo na tleh, lahko tudi na mizi, pacient je oblečen v ohlapna oblačila iz naravnih materialov. To je tehnična razlaga shiatsu terapije, ki pa izhaja iz celovitega pogleda na človeka in svet. Šola shiatsuja, ki ji pripadam, ni le tehnika ali metoda zdravljenja, ampak način življenja, pogled na svet, način, kako komuniciramo sami s sabo, z okolico, ljudmi in naravo, … Zanjo je – poleg same tehnike – pomemben tudi način prehranjevanja, gibanja, razmišljanja, vse to pa vpliva na naše počutje in na nastanek težav oz. bolečin v določnem delu telesa. Zato si vedno, ko nekdo pride k meni na terapijo, vzamem čas, da človeka bolje spoznam, da ga povprašam o njegovih navadah, načinu življenja in če želi, mu lahko svetujem oz. pomagam videti, kjer lahko naredi korak naprej proti zdravju. Posamezniku pomagam najti ravnovesje, vzrok in tudi rešitev za težavo.

 

Kako terapija učinkuje?

Z izvajanjem shiatsu terapije vplivamo na gibanje energije, imenovane ki ali chi. Ta energija kroži po kanalih, ki jih imenujemo meridijani. Po tradicionalni kitajski medicini je naše telo energetska mreža, sestavljena iz meridijanov. Obstaja sistem dvanajstih glavnih in dveh izrednih meridijanov. Glavni meridijani oskrbujejo z življenjsko energijo določen organ ali sistem v telesu, in sicer podobno kot namakalni sistem oskrbuje polje z vodo. Če meridijan ali tsubo postane slabše pretočen ali nepretočen, kar pomeni, da ne oskrbuje z energijo dovolj dobro določenega organa ali telesnega sistema, vodi to v bolezen.

 

Naloga shiatsu terapevta je, da uporablja različne tehnike (raztezanje, korekcijske tehnike, gnetenje), da bi povečal pretočnost meridijanov in spodbudil sprostitev energetskih blokad. Poleg tega z različno močnimi pritiski po meridijanih in drugih specifičnih točkah na telesu uravnava pretok energije. Po drugi strani pa lahko s primernim dotikom aktiviramo parasimpatični živčni sistem, kar je v veliko pomoč pri regeneraciji sodobnega človeka, ki je zelo pod stresom. To pomeni, da mora biti shiatsu terapevt dobro usposobljen in tudi dovolj izkušen in občutljiv, da vse to zazna in se človeka dotakne na pravi način. Shiatsu je v svetu priznana metoda zdravljenja in tudi preventive (npr. v Švici je vključena v sistem zdravstvenega zavarovanja kot pri nas fizioterapija), pri nas pa se šele uveljavlja.

 

Pri katerih težavah se je shiatsu terapija pokazala kot učinkovita metoda?

Učinki shiatsu terapije so odvisni od usposobljenosti in tudi občutljivosti shiatsu terapevta. Mednarodni standardi so glede izobraževanja zahtevni in vsebujejo več stopenj, tako teoretičnih kot tudi praktičnih vsebin, ter tudi vodenje dnevnikov o praktičnem delu s strankami, ki je pogoj za pridobitev certifikata. Poleg tega pa obstaja tudi več različnih šol shiatsu terapije, ki imajo podobne osnove, dajejo pa večji poudarek določenim vidikom. Posebna nadgradnja shiatsu terapije je shin tai, ki je s svojimi tehnikami zelo učinkovit ravno pri sproščanju centralnega kanala oz. področja hrbtenice.

 

Shiatsu je primarno preventivna terapija in se uporablja za vzdrževanje dobrega zdravja kot tudi za izboljšanje slabega zdravstvenega stanja. Vzroki, zakaj ljudje pridejo na terapijo, so zelo različni: zelo pogosto zaradi bolečin v križu, vratu, ramenih, zaradi prevelikega stresa, obremenjenosti, preutrujenosti. Seveda pa shiatsu tudi umirja živčni sistem in stabilizira čustveno in psihološko stanje, aktivira prebavni sistem, spodbuja limfni in imunski sistem, lajša menstrualne težave, izboljša libido, izboljša vitalnost. S shiatsu tehniko in shin taiem lahko tudi korigiramo strukturne nepravilnosti in vrnemo človeka v ravnovesno stanje – npr. različno dolgi nogi ali roki sta spet enako dolgi in še bi lahko naštevali.

 

Shiatsu terapija, ki jo izvede usposobljen strokovnjak, je podpora samozdraviteljskemu potencialu, ki ga ima vsak izmed nas. To pomeni, da se dober terapevt prilagaja človeku in išče možnosti, da bi človeku pomagal pri tem, da človek sam najde svoje (izgubljeno) ravnovesje. Če gre za kronične težave oz. če želimo dolgoročne spremembe, je potrebnih več ponovitev, ob terapijah pa je treba tudi spremeniti navade ali način življenja, ki je pripeljal do takšnega stanja.

 

Kako in kdo izvaja terapijo?

Shiatsu terapijo izvaja usposobljen terapevt, in sicer mednarodni kriteriji zahtevajo najmanj 400 ur izobraževanja. Pri nas ni šole, ki bi izobraževala po mednarodnih standardih, zato sem opravil izobraževanje v tujini. Če se želimo poglobiti v sistem razumevanja človeka in razviti občutenje sebe in drugega, tega ne moremo storiti v vikend tečaju. Shiatsu terapevt se mora, poleg obvladovanja same tehnike, naučiti tudi povezovanja s sabo in s svojim energetskim središčem, da se lahko poveže z drugimi in začuti ter prepozna njihove težave in energetsko stanje. Poleg samega izobraževanja pa so pomembne tudi izkušnje in stalno učenje. Sam se že več kot 15 let ukvarjam s terapijami, pa še vedno ne morem reči, da znam vse in da lahko predvidim potek zdravljenja.

 

V čem se shiatsu terapija razlikuje od drugih manualnih terapij?

Shiatsu je sodobna terapija, ki deluje na različnih energetskih nivojih: fizičnem, čustvenem in duhovnem. Pristop k terapiji in filozofija sta podobna bolj znani in sorodni akupunkturi. Za razliko od drugih terapij shiatsu terapija zahteva, da terapevt dela tudi na sebi, da se – preden se dotakne pacienta – poveže s sabo in začuti sebe, nato pa se poveže z drugim preko dihanja in šele potem se človeka dotakne. Gre za zelo čuteč dotik, ki spoštuje meje drugega tako zelo, da se je že zgodilo, da sem imel terapijo brez fizičnega dotika. Dotik namreč ni samo na fizičnem nivoju, ampak se človeka dotaknemo tudi z besedo in s pogledom. Spoštljiv odnos do sebe in spoštljiv odnos do drugega z upoštevanjem meja vsakega posameznika in njegovega stanja je ključno za vzpostavitev zaupljivega konteksta samozdravljenja, v katerem se lahko aktivirajo samozdraviteljski potenciali posameznika.

 

»Shiatsu izhaja iz razumevanja človeka kot celovitega bitja, kar pomeni, da je tudi dotik celovit in na vseh ravneh.«

 

 

Marec, 2011

Ne spreglejte

Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več