Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Že starogrški in starorimski zdravniki so odkrili blagodejnost masaže. Za njih je bilo to eno najpomembnejših sredstev za lajšanje bolečin in zdravljenje. Hipokrat, oče medicine, je v začetku 5. stoletja pr. n. št. zapisal, da mora »zdravnik znati marsikaj, še zlasti pa drgniti, kajti z drgnjenjem lahko utrdimo razmajan sklep in razrahljamo otrdelega«. V tradicionalnih vzhodnjaških kulturah je danes popolnoma samoumevno, da redna masaža koristi ljudem vseh starosti. Ta znanja so se »prijela« tudi na Zahodu in za sprostitev telesa in duha obstaja tudi pri nas nemalo možnosti.

Življenje sodobnega človeka se odvija čedalje hitreje. Vsakodnevni psihofizični napori puščajo posledice tako na telesu kot na duši. Motnje v energijskem toku povzročijo pomanjkanje življenjske energije in spodbudijo razvoj različnih bolezni. Izbrane masaže lahko te blokade odpravijo, spodbudijo pretok življenjske energije ter pripomorejo k ponovni vzpostavitvi porušenega ravnotežja in posledično k boljšemu zdravju in počutju.

Klasična masaža

Klasična masaža je spretnost, ki se je lahko nauči vsak, saj to pravzaprav počnemo nagonsko vsi. Že pri glavobolu se ponavadi gladimo po čelu, če želimo potolažiti jokajočega malčka, ga trepljamo po hrbtu. Dokazano je, da gladenje domače živali človeka sprošča in mu znižuje krvni tlak. Gladenje človeka ima enak učinek.

Šved Per Henrik Link velja za utemeljitelja klasične masaže. Link je razvil masažo v 18. stoletju kot dopolnilo orodni gimnastiki z namenom sproščanja mišic.

Miha Ogrin Miklič, maser specialist švedske klasične masaže, opisuje to vrsto masaže z naslednjimi besedami: »Namen te masažne tehnike je sprostitev mišične napetosti, pospešitev prekrvavitve mišic, večja mobilnost, posledično lajšanje bolečin v mišicah in zvišanje ali znižanje tonusa mišic. Masaža vpliva na kožo, skeletne mišice, krvni obtok, tok limfe, sklepe in obsklepne mišice, podkožno maščobno tkivo, živčni sistem. Poleg naštetih fizičnih učinkov ima masaža tudi blagodejne psihološke učinke, saj pripelje sprostitev mišic do razbremenitve psihofizičnega stanja. Duševno počutje se izboljša, človek se umiri. Masažni prijemi so kombinacija dolgodrsečih masažnih gibov in gnetenja mišic, uporablja se tudi vtiranje, udarjanje in tresenje. Zelo pomembno je, da se upošteva želje masiranca in da se moč masažnih gibov in gnetenja prilagodi. Gibi vedno potekajo v smeri srca. Večji pritisk zahteva področje hrbta od vratu do križa,» je poudaril Miha Ogrin in še dodal, da k njemu prihajajo različne populacije – starejši, mlajši, rekreativni in vrhunski športniki, pa tudi ljudje z različnimi bolezenskimi znaki. Slednjim seveda prilagodi način masiranja.

Tradicionalna tajska masaža

Tajska masaža združuje znanja indijske joge, kitajske akupresure in kiropraktike ter japonskega shiatsuja. Temelji na konceptu desetih najpomembnejših energijskih linij, ki potekajo po celem telesu. Na energijskih linijah ležijo akupresurne točke, ki so izrednega pomena za uravnavanje življenjske energije. Blokada teh točk pomeni neravnovesje in bolezen. S stimulacijo teh točk sproščamo in odpiramo prehodnost. Izboljšamo prekrvavitev, zmanjšujemo stres, lajšamo bolečine, izboljšamo zaznave, krepimo notranje organe, ohranjamo vitalnost in ustvarjamo ravnotežje med energijo telesa, uma in duha. Deluje veliko globlje kot klasična masaža. Izvajamo jo na blazini na tleh.

Shiatsu

Ta veščina zdravljenja je doma na Japonskem. Razvila se je iz tradicionalne orientalske masaže in podobno kot druge vzhodne terapije deluje na podlagi energetskega telesnega sistema z uporabo mreže meridianov in energetskih kanalov. Telo je po tradicionalni kitajski misli energetski organizem, ki ga je potrebno obravnavati celostno. Zato je tovrstna masaža edinstven splet klasične vzhodnjaške medicinske teorije, kjer zgodovina sega do začetkov akupunkture, 4.000 let nazaj, in pa še vedno žive tradicije ljudskega zdravilstva.

Beseda shiatsu pomeni »pritisk s prsti«. Masaža je lahko dinamična ali statična. Maser pritiska na akupresurne točke in tako se uravnoveša telesna energija. Poleg pritiskanja lahko vsebuje tudi natezanje udov, gnetenje in sproščanje zateglih mišic in podpiranje šibkih področij. Izvaja se na tleh oz. na tatamiju (blazini, ki se uporablja tudi pri borilnih športih).

S pritiskanjem na akupresurne točke povzročamo globoko relaksacijo in dobro počutje, zato je še posebej pomembna pri stresnih čustvenih stanjih, pri sproščanju notranje napetosti in umirjanju živčnega sistema. Koristna je tudi kot preventivno sredstvo pri raznih boleznih in bolečinah.

Tui-na

Tui-na izvira s Kitajske, kjer ima več kot štiritisočletno tradicijo. Na Kitajskem je še vedno veja kitajske tradicionalne medicine. Temelji na spoznanjih o pretoku telesnih energij po meridianih. Posledica njene uporabe je harmonizacija pretoka telesnih energij po meridianih, kar omogoči telesu naravno in učinkovito samoobnovo.

Ta oblika terapije preprečuje in zdravi bolezen z uporabo ročnih tehnik. Namen uporabe je odpravljanje zastojev v meridianih, ki potekajo vzdolž telesa. Terapevt uporablja roke in z njimi izvaja različne prijeme. Včasih vključi tudi naravne elemente; moksibustijo (ogrevanje akupunkturne točke z moksa cigaro – valjem iz posušene, stisnjene zeliščne vsebine) in  ventuzo (izdelkom iz stekla) za segrevanje in hlajenje telesa.

Tui-na je neagresivna masaža. S svojimi diagnostičnimi metodami omogoča zgodnje odkritje energetskega neravnovesja v telesu, zato je ustrezno preventivno sredstvo. Deluje v globino, krepi imunski sistem, zboljšuje prekrvavitev, telesu vrača prožnost in gibčnost ter pripomore k boljšemu splošnemu počutju. Dobro se obnese pri raznih okvarah in poškodbah gibalnega aparata (poškodbe sklepov, kit, vezi, mišic). Kontraindikacij skorajda nima, zato jo lahko uporabljamo tako pri ostarelih kot tudi pri otrocih.

Zaradi svoje učinkovitosti, kompleksnosti in vsestranskosti je biser vzhodnjaške medicine in je zato tudi najbolj priljubljena vzhodna terapevtska tehnika v Evropi in v Ameriki.

Masaža refleksnih točk na stopalih ali dlaneh

Refleksologija je starodavna veda, ki tako kot večina masažnih tehnik izvira z Vzhoda, točneje s Kitajske, Indije in Egipta. Je del kitajske tradicionalne medicine, saj temelji na njenem pojmovanju zdravja in bolezni.

S pritiskanjem na refleksna področja na stopalih in z masiranjem le-teh vplivamo na sproščanje in ravnovesje vsega telesa. S tem spodbujamo krvni obtok in endokrini sistem ter aktiviramo ali umirimo organske funkcije. Uporabimo jo lahko pri različnih boleznih, bolečinah stopal in nog, pri bolečinah v hrbtu, prebavnih in menstrualnih motnjah, stresu, glavobolih in seveda pri sproščanju celotnega telesa.

Refleksna masaža stopal je enostavna in učinkovita tehnika, ki ima malo stranskih učinkov, zato je uporabna tudi za otroke, starejše, invalide, … Njena prednost je tudi v tem, da omogoča samomasažo.

Aromaterapija

S kombinacijo arom in različnih masažnih tehnik dosežemo popolno sprostitev telesa in duha. Telo spravimo v stanje popolnega miru in harmonije. Učinki eteričnih olj so številni, saj na človeško telo delujejo preko dihal in kože. Globoko v tkivih pospešujejo njihovo obnovo. Razstrupljanje telesa se pospeši, tonus mišic se poveča, koža postane gladka in voljna.

Wellness

Prijetna svetloba, tiha glasba in dišeče olje izpolnjujeta prostor. Dlani drsijo po goli koži, gladijo, gnetejo in pritiskajo tako dolgo, da se vsaka mišica in celotno telo sprosti, privzdigne, … Blagodejni dotiki dlani pomirjajo, sproščajo telo in božajo dušo. Ko opravimo z masažo, se napotimo v naslednji prostor – savno. Para odpre pore našega telesa. Skoznje se izlijejo vse naše skrbi in vse pregrehe zadnjih tednov v obliki zaužite hrane. Naslednji prostor je bazenček, v katerega iz stene pada slap. Zleknemo se v toplo vodo, ki boža našo kožo. Sprostitev je popolna. Vse to in še več se skriva v besedi wellness. To je harmonično, stalno gibanje; je iskanje miru in notranje uravnoteženosti, je prehranjevanje za dobro počutje telesa, duše in duha. Je popoln užitek pod budnimi očmi in mehkimi rokami strokovnjakov.

Dobro opremljeni wellnessi združujejo veliko ponudbo različnih masaž, počivališč z visečimi stoli in udobnimi ergonomskimi ležišči. Različne savne (finska, turška, barvne, …) omogočajo popolno sprostitev in okrepitev telesa. Whirlpooli, tepidariji, parne kopeli, fitnes, solarij in pripadajoča gostinska ponudba zaokrožijo celoto in zagotavljajo nepozabna doživetja sprostitve. Pri nas je ponudba omenjenih programov iz leta v leto večja.

Zanimivost

Tradicionalne savne ogrejejo zrak na 95 stopinj Celzija, kar povzroči znojenje. Toplota najprej »odpre« kožo in nato potuje globlje. Pri infrardeči kabini pa se okolica ogreje le minimalno, tako je temperatura bolj prijetna s 40-50 stopinjami Celzija. IR žarki prodrejo v telo in pri tem segrevajo mišično tkivo in notranje organe. Opravili so tudi obsežne medicinske raziskave glede učinka IR toplote na človeško telo. Ugotovljeno je bilo, da ima uporaba IR kabine pozitiven učinek tudi na revmatska, kožna obolenja, po poškodbah.

 

Ne spreglejte

Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več